Luminează-ne, Doamne, calea și așează-ne pe drumul cel drept.

Ne-a părăsit, recent, unul dintre cei mai mari comentatori sportivi pe care i-a avut planeta, și nu exagerez cu nimic atunci când spun acest lucru. Noi, românii, trebuie să fim mândri că am avut un comentator născut în România și care s-a numit Cristian Țopescu.

A lăsat un mare gol pentru țara noastră, pentru noi toți, pentru că marile realizări ale sportului românesc au fost legate de vocea acestui minunat ziarist, om de presă și comentator sportiv.

Bineînțeles că mă așteptam să fie înmormântat nu în cimitirul Bellu – unde se odihnesc cei mai importanți oameni ai acestei țări –, ci undeva în Ghencea. În final, nu are rost să mă gândesc unde anume în Ghencea, pentru că mult mai important este nu știu ce interlop care are loc de veci în cimitirul Bellu, alături de toți marii noștri scriitori, sportivi sau artiști, de marii oameni ai României.

Nu mă mai miră că noi avem o asemenea deviație. Nu este un lucru normal ca în momentul în care îți moare o celebritate, o somitate, un om care a făcut ceva pentru țara aceasta, concomitent cu un ciuri-buri, un nima-n potecă, care are bani pentru că a știut să fure, acesta din urmă să aibă parte de o înmormântare plătită, transmisă de televiziunile care stau cu mâna întinsă. Televiziuni care ne imbecilizează în permanență cu programele lor cretine și fără pic de conținut.

Ce să mă mai mire că eroii marii noastre Uniri au dispărut fie în anumite împrejurări, fie omorâți în temnițe – comuniste sau de altă natură –, iar noi nu suntem în stare să le aducem omagiul nostru, așa cum se cuvine. Acești eroi au făcut ca nouă să ne fie țara mai mare și suverană.

Ne apropiem rapid de această mare sărbătoare, o sută de ani de la Marea Unire, și aș adresa întrebarea: Ce am făcut noi pentru acești eroi care au realizat-o? Dacă ne cunoaștem istoria, dacă stăm și ne aplecăm asupra cărților care s-au scris, legate de Marea Unire, obsevăm ce sacrificii au făcut bănățenii, delegațiile care au fost trimise la Alba Iulia, ce sacrificii au făcut maramureșenii, cei din Crișana, întreaga Transilvanie, Bucovina de Nord și de Sud.

Nu s-a făcut mare lucru pentru acești eroi, ba chiar i-am uitat. Am participat ieri la o sindrofie, unde aveam o expoziție cu aceste mari personalități, și am constatat că semenii mei nici măcar nu i-au cunoscut pe cei din portrete. Nici măcar nu au avut curiozitatea să vadă cum arată, să întrebe cine au fost cei care au întregit neamul românesc.

Trăim cu bucurie într-o Românie mare, dar noi nici măcar nu știm cine a făcut România mare... Lucru care este, după părerea mea, foarte grav. Așa cum spunem de multe ori, ne merităm soarta. Vai de poporul care nu își cunoaște istoria și vai de poporul care nu face nimic pentru ca istoria sa să fie cunoscută.

Sper că vremurile ne vor lumina, iar bunul Dumnezeu ne va călăuzi pe drumul cel bun.

Ștefan POPA POPA’S