Ministrul Culturii confirmă, printr-o adresă oficială, faptul că municipalitatea timișoreană era obligată să încheie un nou contract de management cu Lucian Vărșăndan.
Povestea este cunoscută, din toamna anului trecut: Primăria Timişoara nu a încheiat cu Lucian Vărşăndan un nou contract de management pentru încă un mandat la conducerea Teatrului German de Stat Timişoara (TGST), în ciuda faptului că, în aprilie 2017, Consiliul Local Timișoara a aprobat rezultatul evaluării managementului – stabilit de comisia de specialiști la nota 9,88 – aprobând totodată ca Vărșăndan să depună un nou proiect de management, pentru încă un mandat de cinci ani.
Lucian Vărșăndan a depus proiectul în luna septembrie 2017, dar Primăria Timişoara nu a mai organizat etapa următoare prevăzută de lege, anume analiza noului proiect de către o comisie de specialitate. Astfel, procedurile au fost întrerupte de administraţie la finalul lunii septembrie și, pe cale de consecință, cel de-al doilea mandat de cinci ani al lui Vărşăndan - care conduce teatrul din 2007 -s-a încheiat la 31 octombrie 2017.
După numeroase proteste ale societății civile, ale actorilor și angajaților TGST, ale comunității germane, ale oamenilor de cultură din întreaga țară, primarul Nicolae Robu a venit cu o primă poziție publică în luna noiembrie a anului trecut. Conform
domniei sale, în lege ar exista „cerința ca directorul unei astfel de instituții să aibă studii de licență în domeniile 1, 2, 3. Dânsul nu le are. Despre asta este vorba. Cum am putea noi, pe motiv că cineva a greșit la un moment și inclusiv s-a ajuns la un vot în Consiliul Local, că toată lumea îl apreciază, să se meargă pe o procedură, dar în momentul în care cineva sesizează «Vedeți că el nu îndeplinește o condiție de domeniul studiilor de licență», cine își poate permite să nu respecte legea?
Eu nu-mi permit așa ceva, pentru nimeni și nimic în lume, am spus de 1.000 de ori, i-am explicat frumos”, a fost declarația primarului. Mai mult decât atât, Nicolae Robu s-a declarat extreme de „dezamăgit” de atitudinea fostului director al TGST,
căruia, prin intermediul presei, i-a transmis așa: „ Nu mă interesează niciun Vărșăndan și nimeni. Eu nu voi încălca legea. Să fie clar!”.
Iată, însă, că a apărut o hârtie care arată faptul că tocmai primarul Timișoarei a încălcat legea prin neîncheierea noului contract de management cu Lucian Vărșăndan. Iar hârtia nu vine de oriunde, ci de la Ministerul Culturii - inițiatorul legii speciale în materia managementului instituțiilor de cultură, respectiv a OUG nr. 189/2008 și emitentul Ordinului Ministrului Culturii nr. 2799/2015 pentru aprobarea regulamentului-cadru de organizare și desfășurare a concursului de proiecte de management, a regulamentului-cadru de organizare și desfășurare a evaluării managementului, a modelului-cadru al caietului de obiective, a modelului-cadru al raportului de activitate precum și a modelului-cadru al contractului de management.
Și este semnată nu de oricine, ci de însuși ministrul Culturii (adresa nr. 8008/2017).
Ce scrie în acea hârtie? Negru pe alb, așa: „procedura special emisă în baza art. 43, indice 1 din OUG nr. 189/2008, cu modificările și completările ulterioare, are în vedere strict verificarea conformității noului proiect de management cu cerințele caietului de obiective și nu presupune îndeplinirea de către manager a condițiilor de studii și pregătire ca în situația prezentării la un concurs de proiecte de management”.
Altfel spus, Primăria Municipiului Timișoara era obligată să încheie un nou contract de management pentru încă un mandat la conducerea Teatrului German de Stat cu Lucian Vărșăndan. Lucru pe care, până la urmă, probabil îl va face obligată fiind de instanța de judecată.
Cert este că, deși în ședința de Consiliu Local din 30 ianuarie 2018 a fost aprobat Regulamentul de organizare şi desfăşurare a concursului de proiecte de management pentru Teatrul German de Stat Timişoara, aparatul de lucru al municipalității nu ar trebui să se grăbească prea tare cu organizarea concursului.
TGST are un director, care așteaptă doar să fie confirmat de justiție, atât timp cât primarul Timișoarei interpretează legea după bunul plac.
Flavius BONCEA