Majestatea Sa Regele Mihai I al României împlinește, astăzi, 96 de ani. Din care, tragic și ironic în același timp, 70 de ani i-a trăit în exil. 

Considerat un erou de către întreaga lume pentru aportul adus la scurtarea celui de-al doilea război mondial, omagiat de la Est la Vest, Regele Mihai ni se conturează astăzi ca una dintre cele mai importante personalități europene ale secolului XX. 

Culmea, în acest moment, numai în România mai există câțiva detractori ai Majestății Sale. Care detractori, în preajma fiecărui eveniment public legat de numele Regelui Mihai, ies în față cu aceleași „fake news” securiste, pe care le propagă ca adevăr absolut: Regele a fost un trădător, care a fugit din țară cu zeci de vagoane încărcate cu aur și obiecte de artă și care, imediat după aceea, a uitat de România, huzurind în lux în Elveția din banii poporului român.

Cei care știu să gândească și cu propriul cap știu de mult că aceste informații sunt doar niște manipulări grosolane. Pentru ceilalți, însă, a fost nevoie să treacă mai bine de 27 de ani de la începerea revoluției anticomuniste pentru ca un document care le demontează să fie scos la iveală. Culmea, taman un document din arhivele Securității.

Nota informativă datată 28 iunie 1967, clasificată ca „Strict secret”, din dosarul nr. 6096 de urmărire informativă a membrilor Familiei Regale a României spune așa vizavi de averea Regelui: „Nu posedă nicio avere personală deoarece ex-regele Carol nu a făcut un testament, iar procesul de succesiune a fost pierdut de Mihai. Grosul averii ex-regelui Carol a trecut la dna. Lupescu, iar restul celuilalt fiu al lui Carol (cu Z. Lambrino). Familia socrilor săi este şi ea lipsită de o situaţie materială bună. De aceea Mihai este obligat să lucreze. A încercat  diferite servicii, fără să reuşească. Pentru moment are un serviciu în Elveţia, care îi asigură un venit lunar de cca 1800 de franci elveţieni”. Iar vizavi de uitatul de România: „se ocupă doar de slujba lui şi de educarea celor 4 fete ale sale. Se pare că le învaţă să iubească pe români şi România".

Acesta a fost (și ESTE!), în exil, Regele României. 

Să ne bucurăm de fiecare clipă în care Majestatea Sa mai poate fi alături de noi.

Flavius BONCEA

P.S. – În urmă cu câțiva ani, în cadrul comisiei pentru atribuirea denumirilor de străzi din Consiliul Local, făcusem propunerea schimbării numelui bulevardului Republicii, în sensul revenirii acestuia la denumirea pe care a purtat-o până în 1948: bulevardul Regele Mihai. Actuala conducere a orașului, însă, deși se dă drept liberală, nu are curajul să miște un deget în acest sens. De ce? „Pentru că, totuși, suntem republică, nu monarhie” mi s-a spus. Este adevărat: suntem o republică ilegitimă. Monarhie am putea fi. Dar pentru aceasta și liberalii ar trebui să fie liberali, și social-democrații ar trebui să fie social-democrați. Și toți ar trebui să fie reprezentați de oameni politici, nu de grupuri de interese și personaje puse pe căpătuială.