Pitici pe creier există și la Cluj, nu numai la Timișoara. Interesant este, însă, când piticul clujean își dă întâlnire cu cel timișorean și ambii ajung la concluzia că e nevoie de... metrou. Cel puțin, până când vom avea drone pentru mobilitatea persoanelor.

Ia, luați de aici declarația primarului Nicolae Robu când a aflat că și Emil Boc i-a preluat ideea creață cu metroul: 

„Am citit recent că domnul Boc a afirmat că vrea să facă metrou în Cluj. Eu vreau să-l încurajez și sunt convins că nu se va lăsa inhibat de corul cârtitorilor, care probabil că există și în Cluj, cum există și în Timișoara. Oricine înțelege că aceste orașe se dezvoltă din fericire într-un ritm alert și că nu pot să funcționeze cu infrastructura gândită în alte vremuri și alte condiții. Până când se va ajunge la aparate de zbor individuale, un fel de drone pentru mobilitatea persoanelor, nu avem ce face, noi trebuie să asigurăm condiții pentru mobilitate cu mașina și, în paralel, să încurajăm cât putem folosirea altor mijloace de locomoție, biciclete și toate celelalte care au apărut acum, mai moderne. Este stupid să nu înțeleagă cineva că dacă ai o stradă cu o anumită lățime nu ai cum să asiguri la modul ideal ceea ce este necesar. Apropo de anumite cârteli pe tema pistelor de biciclete, nu ai cum să le faci decât dacă ai sacrifica carosabilul. Or, a-l sacrifica înseamnă o aglomerație și mai mare. Oamenii nu au timp de pierdut, viața e unică pentru fiecare și timpul trebuie folosit și nu irosit în tranziții dintr-un loc în altul”.

Ar fi, aici, multe de zis. În primul rând că nu trebuie adus traficul în centru, ci îndepărtat cât mai mult de acesta. În al doilea rând că trebuie create, pornind dinspre centru, zone care să satisfacă în primul rând nevoile pietonilor, după care pe cele ale utilizatorilor de mijloace de locomoție alternative, cum ar fi bicicletele. Și, mai ales, că indiferent de când vor fi inventate dronele alea pentru mobilitatea persoanelor, nici la Timișoara, nici la Cluj nu se justifică investiția într-o magistrală de metrou.

Acum drept este că nici nu știu în ce context și cum a lansat Emil Boc ideea cu metroul de Cluj. Dar modul cum a sărit din zbor primarul Timișoarei să îl susțină pare a fi din săritură direct de pe dronă. Și, mai ales, în forță.

Delia GRIGORE