Nu degeaba România este numită „țara tuturor posibilităților”. Suntem singura țară din lume care are președinte, regi și împărat. Împăratul Iulian, mai mare peste țigani, se pare este și cel mai modest din nomenclatura conducătorilor noștri. Cu atât mai mult cu cât trebuie să-și împartă împărăția cu Regele Cioabă care, culmea, tot peste țigani are regatul. Cât despre președinți, ce să mai vorbim. Dacă o luăm mai de-acum, din era noastră, Iliescu a chemat minerii să planteze flori la București, Constantinescu a fost înfrânt de sistem, Băsescu a făcut nevăzută o întreagă flotă, iar ultimul, cu voia dumneavoastră, Iohannis a căzut în boala lui Năstase, adică a rămas corigent la număratul caselor. Halal conducători!

Pentru că, vorba românului, „peștele se strică de la cap și se curăță de la coadă”, fiecare în această țară se descurcă așa cum poate. Pe când bravii noștri conducători și-au dat salarii și pensii de-a dreptul occidentale plus privilegii peste privilegii și imunități, și de toate, românul de rând, care trăiește de pe o zi pe alta, abia mai are ce pune pe masă. În aceste triste condiții, regele Cioabă, rege-rege, dar ăștia lui nu-i dau pensie regească, iar după cartea de muncă nici atât, s-a gândit că bine ar fi să pună niscaiva parai la ciorap, pentru zile mai negre. Cum mârșăvia se pare că a ieșit la lumină, regele autointitulat al ţiganilor, se pare, a fost arestat pentru evaziune fiscală! Pagubele, după cum se spune, depăşesc 5 milioane de Euro! Frumoasă sumă.

Se spune că el ar fi fost reținut, miercuri seara, în urma audierilor care au avut loc la Poliţia Mehedinţi, într-un dosar de evaziune fiscală al cărui prejudiciu este de peste 5 milioane de euro. Pentru că regele este și viteaz, „a băgat-o la înaintare” pe soția lui, Sighișoara (după numele orașului gen burg din țara noastră), dar se pare că, în baza declarațiilor acesteia, a fost eliberată. Cel reţinut a fost, însă, Dorin Cioabă, care a mers la audieri în calitate de jurist şi avocat, pentru a o reprezenta pe soţia sa. Din primele cercetări se pare că, în perioada 2009-2014, Dorin Cioabă ar fi coordonat un grup infracţional prin care reprezentanţii mai multor societăţi comerciale ar fi creat un circuit evazionist pe baza unui sistem financiar-bancar, în scopul eludării obligaţiilor fiscale. Vinovaţii ar fi înregistrat în contabilitatea societăţilor comerciale controlate mai multe facturi fiscale care ar fi avut la bază operaţiuni comerciale fictive, în valoare totală de peste 18,4 milioane de euro pentru care ar fi dedus ilegal T.V.A. şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit. Ulterior, prin intermediul societăţilor comerciale controlate, Cioabă ar fi spălat toți aceşti bani. Astfel, ar fi fost efectuate depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de rularea acestora prin conturi bancare ale societăţilor, pentru disimularea provenienţei ilicite a banilor. Cercetările sunt continuate pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, iar Cioabă a fost eliberat din arest. Treabă regească, ce mai!

Petru Vasile TOMOIAGĂ