Această „găselniță”, pentru că invenție nu poate fi numită, nu este de azi de ieri, ci datează de aproape o jumătate de veac, de pe vremea lui nea Nicu, care, pentru a masca oarecum clica din conducerea țării, dar și pentru că unii „tovarăși” de prea mult stat în aceeași funcție se mai „dedulceau”, a hotărât „rotația cadrelor”. Și era rotația aceasta un fel, cum se vorbea în popor, de „l-a luat de la brânză și l-a pus la smântână”. Și cam tot la fel este și astăzi. De parcă s-au terminat oamenii capabili și instruiți, oamenii competenți și elitele în România. De trei decenii suntem conduși de o șleahtă de mediocrități, care își predau ștafeta de la unii la alții, având mare grijă ca în continuare să nu pătrundă în cercurile de conducere decât alți mediocri. Iar în jurul lor, „băieții deștepți” care fură și rad totul. Doar în acest fel se explică faptul că am ajuns unde suntem. Nu contează că ești șef la sindicat, politician, că lucrezi în administrație, poliție ori magistratură, dacă ești ceva șef, atunci joci „marea unire” a celor puși să jefuiască România. Unde ați mai văzut ca din „mare” sindicalist să ajungi mare politruc; exemple ca Mitrea, Ciorbea, Pop și alții? Că la Liviu Pop voiam să ajung. Astăzi ministru peste Educație. 

Liviu Marian Pop este profesor de matematică, iar timp de cinci ani, 2007-2012, a fost secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. În mai 2012 a fost numit ministru delegat pentru Dialog Social în primul guvern Ponta. În vara aceluiaşi an, a ocupat două luni, ca interimar, portofoliul Educaţiei, în plin scandal legat de acuzaţiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta.

La alegerile parlamentare din 2012 a obţinut un mandat de senator din partea PSD, iar în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015 a ocupat pentru a doua oară funcţia de ministru delegat pentru Dialog Social. Liviu Pop este cunoscut pentru rolul său în muşamalizarea cazului de plagiat a lui Victor Ponta. Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în şedinţa din 29 iunie 2012, că fostul premier a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă atunci Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor. Preşedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat. Liviu Pop, care a asigurat interimatul la conducerea Ministerului Educaţiei, a emis, înaintea şedinţei din 29 iunie, un ordin de reorganizare a CNATDCU şi a susţinut că acest for nu are competenţă să ia decizii legate de doctoratul lui Ponta. Pop afirma că de problemele de plagiat se ocupă Consiliul Naţional de Etică, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului, a cărui componenţă a şi schimbat-o. După aceste lămuriri sper că înțelegeți de ce este așa de „bun” și de indispensabil acest Liviu Pop. Deci, pentru meritele lui incontestabile și premierul Sorin Grindeanu l-a numit pe Liviu Marian Pop secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, iar acum îl găsim bine-mersi ministrul Educației în guvernul Tudose. Vedeți acest „interes național” cum a fost el rostogolit preț de trei guverne? Acum taie și spânzură, tună și fulgeră prin Educație. Din păcate, „valoarea” lui Liviu Pop și-a cam dat arama pe față, deoarece „fulgerul” lui este noaptea minții, iar „tunetul” transformat în cuvinte e plin de dezacorduri și agramat. Ori, cum altfel poți numi un ministru, al Educației pe deasupra, care în timpul unei ședințe de guvern a „comis” trei greșeli gramaticale în mai puțin de zece secunde. Hai să le reproducem:  „Programele trebuiesc corectate”; „Planurile-cadru va fi modificat” și „Va fi modificat şi planul, şi programul”.

Așa, da, ministru la Educație.

Petru Vasile TOMOIAGĂ