Am văzut cum toți politicienii noștri își dau osteneala să fie înconjurați de oameni incompetenți, serviabili până la slugărnicie, pupincuriști care se ghidează după dictonul „capul plecat sabia nu-l taie”. Și pe aceștia îi găsești de cele mai multe ori, în instituțiile de bază ale statului român. În momentul în care cineva este promovat, chiar dacă este incompetent și totuși numit în acel post, acesta își exercită noua funcție arătându-le șefilor că se poate bate cu oricine pentru apărarea intereselor personale și familiile șefilor, chiar dacă el este „nima-n potecă” din punct de vedere al educației, instrucției și pregătirii. El are o singură dorință: să se afirme, chiar dacă nu are nici în clin, nici în mânecă cu postul pe care l-a primit.

Am reușit să identific oameni apărători ai legii, care încalcă tocmai ei, fără nici un scrupul, legea, cu scopul de a nu cădea din grațiile celui care i-au numit.

Să dau un caz concret: un agent de poliție de la o secție din Timișoara, promovat recent la rugămintea unui procuror, a făcut un dosar penal de vătămare din culpă pentru stăpânul unui câine care a mușcat un tânăr ce s-a așezat cu fundul pe gardul în spatele căruia era câinele. Țin să arăt că pe gardul respectiv erau mai multe plăcuțe de avertizare cu înscrisul „Câine rău”.

Mai mult decât atât, tânărul nu a depus nici o plângere în acest sens, deși polițistul a insistat în acest sens, chiar amenințându-l pe tânăr să facă plângere. Era clar că o asemenea aberație nu avea ca finalitate decât eșecul, fiind respinsă de procurorul de serviciu.

Agentul s-a lăudat zile în șir cu isprava sa, fiind mândru nevoie-mare că a reușit în sfârșit să facă un dosar penal proprietarului câinelui delicvent.

Dacă dosarul a fost întocmit cu vătămare din culpă ar fi interesant să știu a cui a fost culpa. Probabil, numai a câinelui, cu atât mai mult, cu cât adolescentul a declarat că el este vinovat pentru întâmplarea petrecută.

Îmi pun fireasca întrebare: de ce trebuie să poarte uniformă de polițist un asemenea om primitiv, dacă majoritatea acțiunilor lui se desfășoară în acest mod?

Ștefan POPA POPA’S