Sunt convins că televiziunile comerciale își dau toată osteneala să imbecilizeze cât mai mult poporul român. Și fac asta de mai bine de un sfert de secol. Acum, constat cu multă tristețe că fac și emisiuni în locuri bine stabilite, ca imbecilizarea să aibă efect maxim. Altfel cum vă explicați că, zile în șir, majoritatea televiziunilor ne-au tot îndopat cu știri și imagini de la Vama Veche!? Și vreau să vă spun că aceste emisiuni, pentru mine, au fost de genul: „Hai să ne imbecilizăm!”.

A fost prezentată, după cum spuneam, obsesiv Vama Veche, punct atât de controversat de când e lumea și pământul și nu înțeleg de ce este așa mare nevoie să fie prezentați și scoși în prim-plan toți drogații, bețivii și toți cei care dorm în hotelurile de... mii de stele, adică sub cerul liber. Oare cui folosesc aceste exemple și pentru ce sunt ele „glorificate”? Asta în timp ce elevii noștri olimpici sau cei cu merite deosebite sunt trecuți de-a dreptul cu vederea. Ei nu există pentru televiziunile noastre. Dacă mai amintesc că, zi de zi, ceas de ceas, pe toate canalele TV sunt prezentate accidente de circulație, incendii, morți, răniți și hoți, alături de alte aspecte negative de la noi, veți avea imaginile complete a ceea ce ne oferă nouă cele ce se ascund sub genericul de „televiziune”.

Deunăzi am văzut o altă știre care m-a lăsat perplex, pentru că era vorba despre un nevăzător care dorea să călătorească într-un mijloc de transport în comun. Acesta era însoțit de câinele lui, special dresat în acest scop. Aici am constatat un alt tip de „imbecilizat”, și anume conducătorul mijlocului de transport, care a avut o reacție de om primitiv, refuzând să-l lase în autovehicul, chiar bruscându-l pe bietul nevăzător. Și astea toate, sub ochii nepăsători ai celorlalți călători.

Nu-mi rămâne decât să-mi pun întrebarea: în ce țară trăim?

Ștefan POPA POPA'S