Filiala județeană a PNL traversează o perioadă de frământări interne, după ce a reușit o contraperformanță răsunătoare la alegerile parlamentare de la finalul anului trecut: a pierdut în fața PSD, într-un bazin electoral cunoscut ca fiind eminamente de dreapta. Cauzele care au dus la acest rezultat neașteptat (sau, poate, așteptat prin prisma a ceea ce se întâmpla în acel moment în filială) sunt mai multe.

Poate principalul motiv pentru care PNL Timiș a intrat în vrie este modul în care a fost condus și deciziile care s-au luat la vârful filialei. Nicolae Robu, co-președintele PNL Timiș, a fost, de fapt, singurul care a luat decizii (în afară de situațiile în care acestea i-au fost impuse de la centru) în ceea ce privește nominalizarea candidaților în alegeri, atât la cele locale, cât și la cele parlamentare. Fără a ține cont de părerile celor din jur, de opiniile exprimate, uneori chiar la modul vehement, de către primarii PNL din județ, Robu a ținut-o pe a lui, instaurând în filială un soi de dictatură personală.

În aceste condiții, este clar că reprezentanții diverselor curente de opinii din partid, în frunte cu așa-numitul „grup al primarilor”, au lăsat-o mai moale cu campania electorală, lăsând partidul să piardă pe propria mână.

PNL, în general, și PNL Timiș în special trebuie să treacă rapid la rezolvarea problemei omogenizării formațiunii. La alegerile interne ce se vor desfășura peste aproximativ două luni, liberalii timișeni trebuie să găsească omul potrivit care să realizeze unirea foștilor democrat-liberali cu liberalii din PNL. Orgolii sunt și de-o parte, și de cealaltă. La fel cum orgolii are și Nicolae Robu, desemnat, până la alegerile interne, președinte interimar al filialei.

Însă, din punctul nostru de vedere, Nicolae Robu a arătat, prin felul în care a condus filiala, că nu poate realiza această unificare a liberalilor timișeni în jurul unei singure idei. Prin decizii pripite, prin măsuri de o duritate extremă când nu era cazul, primarul Timișoarei, chiar dacă rămâne una dintre personalitățile partidului, ar trebui să se declare învins și să facă un pas înapoi.

Vă dăm doar un exemplu de proastă gestionare a situației politice din PNL în anul electoral 2016.

Este știut războiul dur purtat între fostul deputat Alin Popoviciu (din fostul PDL) și liderul PNL Timiș, Nicolae Robu, pe vremea când erau pe baricade diferite. Ei bine, după marea fuziune și crearea noului PNL, cel care l-a promovat pe Popoviciu în diverse candidaturi ce ținteau obținerea unor posturi importante - cum ar fi cel de președinte al Consiliului Județean Timiș - a fost chiar „inamicul” Nicolae Robu... Toate acestea în condițiile în care vocea primarilor aleși ai PNL s-a făcut auzită doar prin presă, neavând „audiență” la mai-marele filialei...

Este doar una dintre deciziile care au stârnit, pe bună dreptate, nemulțumirea vechilor liberali, printre ei oameni reprezentativi ai filialei timișene.

Suntem convinși că în PNL Timiș există oameni capabili să realizeze acel deziderat de care vorbeam, și anume unificarea tuturor celor care astăzi formează filiala locală liberală. Totul este ca ei să primească girul colegilor lor la alegerile interne care urmează.

Mergând pe această idee unificatoare, liberalii  timișeni pot reveni în prim-planul politicii județene și naționale.

Anton BORBELY