Domnule primar Nicolae Robu, în cele ce urmează, nu vom aminti de măreața realizare a transformării Timișoarei, fostă Palmișoara, în Semaforișoara... Aceasta pentru că, indiferent de ce spun timișorenii, pietoni sau șoferi, dumneavoastră sunteți imun, precum caravana care își urmează atentă drumul, fără să bage în seamă lătrăturile câinilor.

Am aflat, domnule primar, că ați fost invitat la București, pentru a discuta despre centura Timișoarei. Nu o veți face în aceste zile, însă, din câte am înțeles, întâlnirea cu directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (fosta CNADNR) va avea totuși loc, mai devreme sau mai târziu.

Îmi permit să vă sugerez sau chiar să vă recomand să faceți drumul cu mașina și să vă opriți puțin prin Mioveni. Da, acel orășel din județul Argeș, cunoscut mai ales pentru uzinele Dacia, aflate nu departe, la Colibași.

Mioveniul e un oraș în care nu prea ai ce vedea ca turist. E un oraș tipic pentru fosta epocă de aur, încremenit parcă în acele vremuri de dinainte de 1989. Dacă nu ai vedea casele de pariuri ori magazinele firmelor de telefonie mobilă, ai crede că ai trecut într-un univers paralel cu ce se întâmplă dincoace de Carpați.

Dar nu despre asta voiam să vă vorbesc, domnule primar. Voiam să vă vorbesc despre „minunea” pe care am găsit-o în spatele unor blocuri din zona centrală a orașului. Lângă stadion se regăsește construcția din imagine. Prima dată, nu mi-a venit să cred ceea ce văd. Așa că, după ce m-am frecat la ochi, am scos telefonul, iar ceea ce a ieșit vedeți și dumneavoastră, și cititorii noștri.

Da, domnule primar. În imagine este o parcare supraetajată!

Am spus că nu vom pomeni de traficul infernal din oraș, îngreunat cu precădere de șantierele pe care le-ați deschis și de semafoarele „inteligente” pe care le-ați plantat.

Nu, vom aminti de faptul că, la Timișoara, deși se face un tam-tam de nedescris în fiecare campanie electorală, nu s-a reușit, de azi, de ieri, să se rezolve problema parcărilor. Personal, nu sunt șofer, însă, domnule primar, ca pieton îmi e din ce în ce mai greu să merg pe trotuar, în anumite zone ale orașului. V-ați prins, cred, din cauza mașinilor parcate jumătate pe carosabil, jumătate pe aleea pietonală. Și nu e vina șoferilor (de cele mai multe ori), pentru că, șofer fiind și dumneavoastră, domnule primar, puneți-vă în locul lor. Mergeți cu mașina, dimineața sau la prânz, pe la vreo instituție pubilcă, pe la vreun spital mai în zona centrală, să vedeți dacă aveți unde parca. Nu aveți, vă spun eu, care observ aceste lucruri în calitatea mea de pedestru.

Așadar, domnule primar, ne-ați amăgit de o mie și una de ori cu parcări care mai de care mai spațioase, care mai de care mai futuriste, etajate, supraetajate, terane și subterane, însă, în afară de vorbărie multă și fapte ioc, nu s-a întâmplat nimic.

În concluzie, domnule primar, n-ar strica să treceți pe la Mioveni și, sunt sigur, că oamenii de acolo vă vor putea spune cum de în acest orășel din Argeș s-a reușit realizarea unei parcări cum n-am văzut decât în filme, în timp ce la Timișoara a avea parcări civilizate a rămas doar un vis...

Vă mulțumesc pentru atenție,

Anton BORBELY