Din ciclul nu există „păduri fără uscături”, ne oprim astăzi asupra cazului judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache care au fost condamnate la câte opt ani de închisoare de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti în dosarul în care sunt acuzate de luare de mită şi trafic de influenţă în legătură cu soluţionarea favorabilă a unor dosare. 

Chiar dacă decizia nu este una definitivă şi irevocabilă, să te trezeşti tam-nesam cu două doamne care trebuia să împartă dreptatea de cealaltă parte a baricadei, nu e de ici, de colea. 

Când tu, muritorul de rând, mergi cu inima-n palmă şi cu cămeşa tremurând pe tine în faţa completului de judecată sperând să ţi se facă dreptate, afli că tocmai acela care are „pâinea şi cuţitul” taie după cum îl... taie capul şi îi dictează buzunarul şi uită complet de litera legii. 

Păi ce dreptate mai poate fi asta, ca să zic aşa? Când un om de rând greşeşte sau comite o infracţiune, parcă-parcă, mai are o scuză, ba necunoaşterea legii, ba sărăcia, ba lăcomia etc, dar când tocmai un om al legii, pus să împartă dreptatea, îţi împarte nedreptate cu ghiotura, nu mai e nimic de înţeles. Şi dacă tocmai găinăriile de tot soiul sunt pedepsite la noi „exemplar”, atunci cum ar trebui pedepsite aceste doamne?

Şi ca să înţelegeţi mai bine cum stau lucrurile, să lăsăm să curgă „povestea”, de care mai bine nu s-ar povesti. Viorica Dinu şi Antonela Costache au fost trimise în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), împreună cu alte 21 de persoane, în 5 iulie 2013. 

Antonela Anemary Costache, judecător la Tribunalul Bucureşti – Secţia penală, a fost trimisă în judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi alte trei infracţiuni informatice. Viorica Dinu, care şi-a dat demisia din funcţia de judecător la Secţia penală a Tribunalului Bucureşti, după ce a fost începută urmărirea penală în cazul ei, a fost judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, cinci infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată şi trei infracţiuni de luare de mită. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu (care a purtat numele Nuţu în perioada 8 martie 2011 – 9 aprilie 2013), avocatul Costel Daniel Petre, din Baroul Bucureşti, soţia acestuia, Daniela Petre, avocata lui Dinel Staicu, Ileana Alina Răducanu, şi soţul acesteia, Bogdan Marian Bobocel. Lângă ei alăturaţi-i şi pe grefierii de la Tribunalul Bucureşti Sorin Vasilescu şi Iulia Neamţu. După cum vedeţi, o întreagă „armată” care să-ţi împartă nedreptate cât să nu poţi duce.

Procurorii au arătat, în actul de sesizarea a instanţei, că Viorica Dinu şi Antonela Costache se foloseau de calitatea de magistrat pentru a promite pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti „dorite de mituitorii sau cumpărătorii de influenţă” în cazurile în care erau învestite să judece respectivele cauze penale. 

Marian Staicu este acuzat că, în perioada august 2012 – februarie 2013, prin încercări repetate de corupere a magistraţilor, a urmărit să obţină la Tribunalul Bucureşti o soluţie definitivă de punere în libertate a fratelui său, Dinel Staicu, judecat în stare de arest preventiv pentru infracţiuni asimilate corupţiei.

Cu alte cuvinte, lupii au fost puşi paznici la oi, şi pentru că lupii nu au nici caracter nici mustrări de conştiinţă s-au pus pe înfulecat miei, până le-a stat şpaga în gât. 

Revin şi accentuez că, pentru astfel de specimene, ar trebui pedepse exemplare.

Petru Vasile TOMOIAGĂ