În urmă cu doi ani, consilierii județeni, după multe discuții, au decis ca 28 iulie să fie Ziua Județului Timiș. Începuturile acestei aniversări se regăsesc în istoria județului Timiș-Torontal din vara anului 1919. Atunci Timișoara și întregul Banat se aflau într-o perioadă foarte zbuciumată.
După ce Valeriu Branişte a primit din partea Consiliului Dirigent un mandat pentru a studia situaţia existentă în Timişoara şi după o serie de consultări avute cu mai mulţi lideri politici locali, întocmeşte un raport detaliat, expediat la Sibiu.
În baza lui, la 25 iulie 1919, dr. Aurel Cosma a fost numit prefect al judeţului Timiş-Torontal de către Consiliul Dirigent, iar la 28 iulie fruntaşul român bănăţean a fost instalat prefect, preluând administraţia județului, în numele statului român.
Noul prefect a depus jurământul pentru această funcţie în fața autorităţilor superioare române, reprezentate prin Valeriu Branişte, şef de resort în Consiliul Dirigent. Tot în ziua de 28 iulie, Aurel Cosma îl va informa pe Iuliu Maniu, preşedintele Consiliului Dirigent, printr-o telegramă, că a preluat funcţia de prefect al judeţului Timiş-Torontal.
La 27 iulie 1919, subunităţile armatei regatului sârbilor, croaţior şi slovenilor au părăsit teritoriul Banatului ce revenea statului român. Se pregătea terenul pentru ca teritoriul Banatului de câmpie să fie preluat de administraţia militară a Armatei Regatului României.
La 28 Iulie, dr. Aurel Cosma a semnat o proclamaţie, publicată a doua zi în presa locală, făcând în acest fel cunoscute intenţiile sale în conducerea judeţului. În această proclamaţie era prevăzut ca noua administraţie să fie condusă „în spiritul Consilului Dirigent din Sibiu şi sub autoritatea comandantului francez din localitate”.
Se solicita Poliţiei, Jandarmeriei şi Armatei Franceze să apere „siguranţa personală şi avutul publicului”, precum şi „ordinea publică”, în vederea descurajării „oricărei agitaţiuni contra oricărei confesiuni, clase sau naţionalităţi”.
Locuitorilor judeţului li se cerea să păstreze ordinea, iar funcţionarilor publici „să rămână la posturile lor şi să-şi prevadă cu conştiinţa datorinţele lor oficiale”.
Noul prefect le promitea că va „lua măsuri de lipsă pentru asigurarea existenţei materiale atât a lor, a familiilor lor, cât şi a persoanelor trecute la pensie”.
În cinstea acelor evenimente, Ziua Județului Timiș din anul 2018 va cuprinde o serie de manifestări care vor începe în data de 27 iulie, Consiliul Județean Timiș organizând Ziua Porților Deschise.
La Centrul Multifuncțional Bastion vor putea fi vizitate trei expoziții: de la ora 10 – expoziție presă istorică, în organizarea Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”, de la ora 11 – expoziție 100 România Art, în organizarea Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, de la ora 12 – expoziție „Portul tradițional bănățean. Semn și simbol”, organizată de Muzeul Satului Bănățean.
Sâmbătă, 28 iulie, Ziua Județului Timiș va cuprinde următoarele activități: de la ora 18 - expoziție a maestrului Ștefan Popa Popa’S, „Personalități istorice din Banat și România”, de la ora 19, schimb de gardă, de la ora 20 – concert Cobzality și Direcția 5, de la ora 22, foc de artificii.
Activitățile zilei de sâmbătă, 28 iulie, se vor desfășura la Bastionul Theresia.
Cornel Seracin