Ca în fiecare an, de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, comuna Dudeștii Noi îmbracă haine de sărbătoare. Celebrarea hramului bisericii ortodoxe din localitate, patronată spiritual de Marele Mucenic Dimitrie, îi adună laolaltă pe toți dudeștenii, indiferent de confesiunea religioasă ori de limba pe care o vorbesc.
Ruga dudeșteană este o sărbătoare a întregii comunități, un moment remarcabil pentru a dovedi, încă o dată, că localitatea din apropierea Timișoarei nu și-a pierdut în nici un moment caracterul său multi-etnic și multiconfesional. Cum fac de veacuri, oamenii se strâng în jurul bisericii pentru a aduce laudă lui Dumnezeu și pentru a se ruga pentru ocrotire Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
Și în acest an, ziua de Rugă a început, așa cum cere tradiția, la Sfânta Biserică, unde, dimineața, s-a oficiat Sfânta Liturghie. Dudeștenii s-au îndreptat apoi spre case, unde, în jurul meselor întinse, în compania rudelor și a prietenilor, au sevit masa tradițională de prânz. Gospodinele au pregătit mâncăruri alese pentru un astfel de praznic, așteptat un an întreg.
O altă tradiție care se păstrează cu sfințenie la Dudeștii Noi este cea a alaiului Rugii. Tineri îmbrăcați în straie populare bănățene, alături de primarul localității, Alin Nica, de alți dudeșteni, au pornit de la Primărie și s-au îndreptat spre casa nașilor Rugii, unde au fost primiți cum se cuvine. În acest an, rolul de nași și l-au asumat membrii familiei Adriana și Marius-Marinică Paul, care au oferit, după datină, Sfintei Biserici din Dudeștii Noi o sumă de bani și o icoană.
De la casa nașilor, alaiul, însoțit de acordurile muzicii de joc bănățene, interpretată de un taraf, s-a îndreptat spre Biserica Ortodoxă cu Hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.
În curtea bisericii așteptau, deja, zeci de enoriași, iar Corul era pregătit să dea răspunsurile slujbei.
Serviciul religios a fost oficiat de un sobor de patru preoți, în frunte cu parohul Bisericii Ortodoxe Române din Dudeștii Noi, preotul Floria Gașpar.
La final, așa cum se obișnuiește, au fost sfințiți și mai apoi împărțiți colacii de Rugă. Nașii Rugii au pregătit pentru cei prezenți prăjituri, sucuri și câte un pahar de țuică, pentru că, deși soarele strălucea pe cer, vremea a fost un pic rece. Acest lucru nu i-a dezarmat însă pe dudeșteni, care au venit în număr impresionant la sfânta biserică.
Sărbătoarea de hram și-a încheiat, astfel, partea sa religioasă. Legătura cu partea laică s-a făcut, tot așa cum cere datina, în fața sfântului lăcaș de cult, unde s-a încins, pentru prima dată, mândra horă bănățeană. Alături de tinerii satului, în horă s-au prins primarul comunei, Alin Nica, cu soția, preacucernicii părinți care au oficiat slujba de Hram, dar și mulți dudeșteni, îmbrăcați în haine de sărbătoare.
Alaiul a pornit apoi spre locul de desfășurare al Balului de Rugă, terenul de sport al școlii vechi, pregătit anume pentru acest eveniment. Înainte de a ajunge acolo, alaiul s-a oprit în fața Căminului Cultural, dar și la intersecția de la Biserica Catolică, unde, din nou, s-a pornit hora. Dudeștenii și goșcii lor au fost invitați, astfel, la Balul Rugii, iar oamenii, cu mic, cu mare, s-au îndreptat spre școala veche.
În aplauzele dudeștenilor care ajunseseră deja la terenul de sport, alaiul și-a făcut intrarea, iar Jocul Rugii a început cu și mai mare patos. Alături de primar, de tinerii componenți ai Ansamblului „Dudeșteana”, de nașii Rugii, mulți dintre participanți s-au alăturat horei, cu bucuria întipărită pe chipurile tuturor.
Pentru dudeșteni și invitații lor, componenții Ansamblului „Dudeșteana” – mesageri ai tradițiilor, portului și jocului bănățean în țară – au pregătit un variat program artistic, cu dansuri reprezentative pentru Banat. Aplauzele care au însoțit fiecare moment de pe scenă au fost o răsplată meritată pentru acești tineri, tot mai valoroși cu fiecare apariție. Despre ei, primarul Alin Nica spunea că nu există prezență în festivaluri sau concursuri de unde să nu se întoarcă acasă cu premii.
Doi dintre componenții „Dudeșteana”, Adelina Mihai și Mladen Martinec, au oferit consătenilor două recitaluri de cântece bănățene, iar cei prezenți la Rugă nu s-au lăsat mult invitați și au încins mândre hore, brâuri și jocuri de doi ca-n Banat.
Apoi, pe scenă a urcat invitata specială a Rugii din acest an, Liliana Laichici, cunoscuta interpretă de muzică populară din Banat. Cântecele sale au mers la sufletul dudeștenilor, iar atmosfera a depășit cu mult gradele din termometre.
Într-una dintre pauzele recitalului Lilianei Laichici, primarul comunei Dudeștii Noi, Alin Nica, a premiat, așa cum face de opt ani încoace, pe cel mai harnic om din sat, în cadrul festivității „Gospodarul satului – 2014”.
Apoi, muzica și veselia s-au dezlănțuit din nou, ținând până târziu în noapte. Dudeștenii au petrecut împreună această minunată și importantă pentru ei zi de Sfântul Dimitrie. Important este că la Rugă au fost foarte mulți tineri, semn că tradiția locului este pe mâini bune și va fi dusă mai departe, generațiilor viitoare.
Anton BORBELY