Au trecut zece ani de când Asociația Culturală „Armonia” din Săcălaz a pus bazele acestui „focar” de cultură și sport al localității. Zece ani care au însemnat mult și puțin în același timp.
Puțin, dacă ne raportăm la timpul calendaristic al celor 3.650 de zile, mult dacă „inventariem” acțiunile și activitățile cultural-sportive ale asociației. Istoria rămâne să consemneze că, în urmă cu un deceniu, „o mână de inimoși”, sacrificând fără preget din timpul și din viața lor, au pus bazele acestei asociații pe care au întemeiat-o ca pe o mai mare „familie” săcălăzeană, o familie care, pentru a nu se dezminți, a traversat timpul și valurile lui aidoma unei familii: cu bune și cu mai puțin bune, reușind întotdeauna să-și păstreze identitatea și să ducă mai departe valorile acestei localități. Ajutați de mai marii vremii, ori mai puțin ajutați, săcălăzenii și-au apropiat frații din Banatul Sârbesc, cu care au colaborat încă de la începuturile asociației. Și pentru că „Armonia” avea doar un cor bărbătesc, pentru a fi cu adevărat o familie, și-a adus alături și corul de femei „Săcălăzeana” care, iată, cântă alături de corul „Armonia” împreună cu care se „armonizează” fără cusur.
Ar fi multe de spus despre această asociație. Important rămâne faptul că ea „s-a înființat”, „există” și duce mai departe valorile săcălăzene.

La mulţi ani, „Armonia”!
Împlinirea a zece ani de la înființarea Asociației Culturale „Armonia” din Săcălaz a fost sărbătorită cu emoție de către actualii componenți, dar și de către o mulțime de invitați, în sala Căminului Cultural din localitate. Printre invitați s-au numărat reprezentanți din Banatul sârbesc și cel românesc: Torac, Uzdin, Sărcia, Alibunar (Serbia), Șopotu Vechi (Caraș Severin), Timișoara, Giroc, Giarmata, Beregsău Mare, Comloșu Mare.
Cu acest prilej, Liviu Vasiu, președintele asociației „Armonia”, a adresat cuvinte de bun venit și mulțumire oaspeților. În continuare au vorbit membrii marcanți ai asociației, iar corul a susținut un recital de cântece. De asemenea, corul de femei „Săcălăzeana” a participat în cadrul evenimentului cu un program de cântece. Constituit în anul 1999, corul „Săcălăzeana” a început colaborarea cu corul și Asociația „Armonia” în anul 2015. De-a lungul celor 20 de ani câţi au trecut, componenţa grupului s-a modificat, multe dintre fete trebuind să plece în alte localităţi sau în alte ţări.
Au rămas trei dintre ele (Anca Ţuţu, Camelia Stroescu şi Ramona Onofrei), pe lângă care s-au adunat şi alte doamne deosebite (Mihaela Farkaş, Marcela Marcu, Alina Simon, Diana Rachici, Marinela Praja).
La spectacolul artistic și-au mai adus contribuția Formația Ovidiu Balcu, ansamblul folcloric de la Comloșu Mare și Anișoara Serafim Bologa. De asemenea, la buna desfășurare a evenimentului și-au adus aportul și sponsorii principali Dumitru Toșca, Darius Georgiu, Sorin Kemeksei, Mircea Șuteu și Doru Bulzan.
Asociația „Armonia” a luat ființă din inițiativa unor oameni cu suflet - Ghiță Blejușcă, Liviu Vasiu, Ștefan Tomoiagă și Iacob Rachici - care au dorit ca în Săcălaz activitatea cultural-sportivă să implice cât mai mulți membri ai comunității.
Unul dintre inițiatori, Ghiță Blejușcă, a editat, cu prilejul aniversării unui deceniu de activitate, și o lucrare dedicată evenimentului, intitulată „«Armonia», 10 ani în slujba culturii săcălăzene”. „Când am pornit să constituim această asociație - rememorează Ghiță Blejușcă -, ne-am gândit să luăm modelul corului «Crișana» din Torac, localitate înfrățită cu noi datorită, în primul rând, istoriei comune care ne leagă de peste două secole și jumătate”. La început, așa cum spune și Ghiță Blejușcă, în jurul ideii de „Armonia” au stat „12 apostoli” animați de prietenie, de ideluri și în mod special de muzică: Liviu Vasiu, Ștefan Tomoiagă, Ghiță Blejușcă, Iacob Rachici, Petru Rachici, Dumitru Popa, Ilie Buhnici, Ovidiu Popa, George Marcu, Ion Coniac, Anghel Bălulescu și Cornel Hritcu. Astfel, într-o zi de 10 octombrie, în urmă cu zece ani, cei 12 au stabilit bornele unui regulament de funcționare și de comportament, dintre care amintim că asociația este apolitică și nonprofit, iar deciziile nu se pot lua decât cu votul majorității membrilor.
Tot atunci au început și repetițiile corului „Armonia”, mai întâi sub bagheta preotului Cornel Hritcu - plecat mai apoi să preia parohia Oravița -, iar apoi sub cea a tânărului preot Mircea Sturza, pe atunci student și conducător al corului „Giroceana”. Debutul corului în fața propriilor consăteni s-a consemnat cu prilejul sărbătorii de 1 decembrie din anul 2009, când, în fața unei săli pline, a interpretat șase cântece patriotice. Apoi a urmat și prima ieșire în afara țării, la frații din Torac, prilej cu care „Armonia” a interpretat, în biserica „Sfântul Mucenic Gheorghe”, colinde de Crăciun.
După modelul de la Uzdin, Asociația „Armonia” a organizat, în ianuarie 2010, prima ediție a Festivalului Răchiei, eveniment care a adunat peste 50 de participanți. De atunci, înainte de intrarea în postul Crăciunului, la Săcălaz se organizează anual Festivalul Răchiei. Tot în 2010 se alătură asociației Ion Acatincăi, Iulian Onofrei, Corneliu Corcheș, Cristian Iorga și, spre finalul anului, Sergiu Bălașa.
Un nou debut pentru corul „Armonia” s-a consemnat în luna martie 2010, când a participat la prima emisiune de televiziune, transmisă în direct de Televiziunea Europa Nova.
În luna mai a aceluiași an, de Rusalii, cu prilejul Rugii, corul „Armonia” a susținut un mini-recital care a cuprins patru melodii.
Au continuat și în perioada următoare deplasările la Torac, localitate înfrățită încă din anul 2002 cu Săcălazul, cu diverse prilejuri: tradiționalul meci de fotbal între „veterani” ori la Zilele Culturii Torăcene.
A devenit o tradiție la Săcălaz ca la sărbătorirea familiilor de seniori care au împlinit 50 de ani de căsnicie - eveniment cuprins în cadrul Zilelor comunei Săcălaz - corul „Armonia” să fie cel care adresează tradiționalul „La mulți și fericiți ani!”.
În anul 2011 prezența Asociației „Armonia” și, în special, a corului s-a făcut simțită și la alte activități din comunitate și nu numai. Astfel, cu prilejul Zilei Femeii, când femeile din Săcălaz sunt sărbătorite în mod festiv, corul a susținut un recital. În anii care au urmat, Asociația „Armonia” a tipărit felicitări și a cumpărat flori pe care le-au împărțit femeilor din localitate.
Tot în 2011 s-a consemnat prima participare a corului „Armonia” la festivalul „Cântecele Învierii” de la Mănăstirea „Izvorul lui Miron”, dar și la Festivalul-Concurs „Lada cu zestre”. La finalul festivalului, corul „Armonia” a câștigat premiul I la muzică folclorică, secțiunea participanți debutanți. Tot pentru prima dată a participat corul și la festivalul de colinde „Fie în veci de veci lăudat” de la Uzdin.
A fost începutul unei fructuoase colaborări cu comunitatea românească din această localitate a Banatului sârbesc, reprezentată de poetul Vasile Barbu.
Un alt eveniment de amploare - pe lângă cele care au devenit tradiționale nu doar pentru Asociația „Armonia”, ci și pentru comunitatea săcălăzeană - a fost organizarea, la Săcălaz, în anul 2012, a Simpozionului Publiciștilor Presei Rurale din Banatul Istoric, prilej cu care au fost amplasate și sfințite două plăci de marmură care marchează evenimente din istoria Săcălazului: „Preotul Augustin Weber” - placă la cimitir - și o placă la terenul „Rapid”, acolo unde în anul 1941 a fost un lagăr de prizonieri, toți din Voievodina.
Începând din anul 2010, Asociația „Armonia” este implicată activ în evenimentul Zilele comunei Săcălaz, organizat de Primăria și Consiliul Local, cu sprijinul primarului Ilie Todașcă și al bisericii.
În anul 2013, la 20 aprilie, la Uzdin, președinții Societății Cultural-Literare „Tibiscus”, Vasile Barbu, și „Armoniei”, Liviu Vasiu, au semnat Protocolul de înfrățire dintre cele două asociații. Același lucru s-a întâmplat și la Săcălaz, în 26 iulie, când s-a organizat, la Căminul Cultural, cel mai măreț act de cultură - cum îl numește Ghiță Blejușcă - din istoria localității. Atunci, împreună cu Societatea „Tibiscus”, s-a organizat în comun o parte a Festivalului de poezie „Drumuri de spice”, care a avut loc a doua zi la Uzdin. Marele premiu „Sfântul Gheorghe” pentru poezie i-a fost atribuit atunci poetului basarabean Nicolae Dabija. La Săcălaz manifestarea s-a intitulat „Dor de Basarabia”, deoarece aici
a fost prezentă delegația Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, în frunte cu președintele său, poetul Nicolae Dabija, cu vicepreședintele, poetul Nicolae Spătaru, și conferențiarul universitar, scriitorul și pelerinul Vasile Șoimaru.
Tot în acel an, în luna noiembrie, s-a semnat și parafat Protocolul de înfrățire cu Asociația pentru Arta și Cultura Românească „Vichentie Petrovici Bocăluț” din Torac.
Cu fiecare an care a trecut, Asociația „Armonia”, al cărei cor a devenit, între timp, corul Bisericii Ortodoxe Române din Săcălaz, și-a pus amprenta pe viața culturală din comună, iar faptele sale, consemnate, la un deceniu de activitate, de către Ghiță Blejușcă vor rămâne în istoria acestei seculare localități.
Am încercat, în linii mari, în rândurile de mai sus, să creionăm principalele repere ale activității „Armonia” în cei zece ani de activitate de până acum, cu precizarea că lista este mult prea lungă pentru spațiul tipografic avut la dispoziție.
Dar pentru că a fost ceas aniversar - revenind la evenimentul de la Săcălaz -, conducătorii Asociației „Armonia” au oferit diplome de excelență celor care, în tot acest timp, au fost alături de aceasta: Petru Pruț - Voislova, județul Caraș Severin, Vasile Barbu - Uzdin, Ionel Cipu - Torac, Lonti Pancăricean - Sărcia, Darius Giurgiu - Săcălaz, Ilie Todașcă - Săcălaz, Doru Ursu - Torac, Mircea Lelea - Torac, Valetina Simo - Timișoara, Sorin Kemeksei - Săcălaz, Doru Bulzan - Săcălaz, Mircea Șuteu - Săcălaz, Dumitru Toșca - Săcălaz, Cornel Hritcu - Timișoara, Mircea Sturza - Giroc.

Petru Vasile TOMOIAGĂ