Zilele comunei Birda au adus anul acesta, la fel ca și în ceilalți ani, multă voie bună în rândul locuitorilor comunei și invitaților lor. Situată în sudul județului Timiș, pe pârâul cu același nume, afluent al Bârzavei, localitatea Birda a cunoscut prima atestare documentară în anul 1690, având populație românească şi aparţinând districtului Bocşa. La câțiva ani de la preluarea Banatului sub administrare austriacă, pe la anul 1779, Birda a aparţinut comitatului Timiş, plasa Deta , având poştă şi ulterior gară. Localitatea timișeană avea să fie colonizată în masă cu germani (șvabi), primul colonist evanghelic german ce a venit din Liebling, la Birda, a fost Adam Horl împreună cu soţia sa Margareta şi fiul Andreas ce s-au stabilit în localitate din anul 1839. În comună, azi, alături de Biserica creștinilor de rit ortodox, se află situată Biserica credincioșilor creștini evanghelici.
Devenită comună, prin Legea 84 din 2004, desprinzându-se administrativ de orașul Gătaia, Birda adună, conform recesământului din anul 2011, 1.846 de locuitori, majoritatea fiind de națiune români (86,62%). Împreună cu națiunea majoritară, în localitate se află și reprezentanți ai națiunilor sârbă (3,47%), ucraineană (1,52%), maghiară (1,14%), 5,36% din rândul locuitorilor necunoscându-li-se apartenența națională.
Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (peste 88%), în comună existând reprezentanți ai confesiunilor neoprotestante (penticostali, 3,74%), romano-catolici (1,46%), 5,31% din rândul locuitorilor din Birda necunoscându-li-se apartenența confesională.
Hramul Bisericii creștinilor ortodocși este serbat an de an în data de 8 septembrie, zi cunoscută în calendarul creștin-ortodox ca fiind sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, a Sfintei Fecioare Maria. Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului a debutat, în Biserica ortodoxă din Birda, vineri, 7 septembrie, cu oficierea Slujbei Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia). Sărbătorirea Nașterii Maicii Domnului a continuat în ziua de prăznuire cu Acatistul Maicii Domnului ,,Bucuria tuturor celor necăjiți”, Sfințirea Mică a Apei și Sfânta Liturghie. Cuvântul de învățătură cu tema ,,Chipul Maicii Domnului în rugăciunea Bisericii” a fost susținut de părintele Valentin Bugariu, parohul locului, care a ilustrat prin stihurile și paremiile Vecerniei și pericopele evanghelice chipul Maicii Domnului.
Distinsul Paroh al localității a început predica pornind de la un vers al poeziei „Niciodată toamna...” de Tudor Arghezi, „«Niciodată toamna nu fu mai frumoasă», ne învață un mare poet al nostru, al românilor”, după care a continuat, „Iată-ne, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, la una din sărbătorile dăruite Maicii lui Dumnezeu și, anume, Nașterea Maicii Domnului, sau Sântă Măria Mică, sărbătoare care începe Noul An Bisericesc cu binecuvântare de la Dumnezeu. Nașterea Maicii lui Dumnezeu este și prima veste bună, prima Evanghelie dăruită nouă și, anume că, nu suntem singuri, nu suntem părăsiți pe acest pământ, nu suntem lăsați în păcatele noastre, ci, iată, se întrevede și speranța, dar și nădejdea întru Hristos”.
„Nașterea Maicii Domnului este și Hramul Bisericii noastre. Cât de mult așteptăm în fiecare an să ne serbăm ziua de naștere, a noastră, ziua numelui
nostru, împreună cu cei dragi, ai noștri, cei din familia noastră, prietenii noștri, tot așa, ne strângem, an de an, pentru a o cinsti așa cum se cuvine pe ocrotitoarea acestei Sfinte Biserici și acestei comunități creștin ortodoxe din Birda.
Hramul și Ruga sunt două cuvinte care desemnează rugăciunea Bisericii dincolo de zidurile fizice ale acesteia. Cu acest prilej se binecuvântează și se frânge colacul Rugii. Este un semn vizibil al binecuvântării de către Sfânta Fecioară Maria a Hramului acestei comunități, reprezentată prin rotundul pământ”, a continuat părintele paroh Valentin Bugariu în predica rostită în finalul Liturghiei.
La rugăciunea prilejuită de Hramul Nașterii Maicii Domnului, în Biserica din comuna Birda a fost prezent, duminică, 8 septembrie, un grup de credincioși creștini-ortodocși români din parohia Sărcia, Banatul sârbesc, Banatul istoric fiind reunit prin voința lui Dumnezeu în timpul desfășurării slujbei religioase. Prezența distinșilor oaspeți s-a datorat faptului că a fost început un proiect între Birda și Sărcia, „și, din această pricină, ne bucurăm de prezența lor în această Sfântă Biserică, împlinind și cuvântul Scriprturii: «iat-acum ce este bun și ce este frumos, decât numai a locui frații împreună», mărind Sfânta Treime, pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, Dumnezeu. Amin”, a mărturisit părintele paroh Bugariu în finalul predicii rostite.
La finalul slujbei, din partea Consiliului Parohial al parohiei românești din Sărcia au fost dăruite bisericii din Birda o icoană a Nașterii Maicii Domnului și câteva numere din revista ,,Sărcia”. Din partea Bisericii din Birda oaspeții au primit câteva exemplare din ultimul număr al revistei parohiale „Arhanghelul” și „Micromonografia Parohiei Birda”, apărută la Editura „Partoș”, Timișoara, în anul 2019, tipărită din inițiativa Înalt Prea Sfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. Părintele paroh Valentin Bugariu a mulțumit oaspeților, „c-ați reușit să fiți lângă noi”.
Anul acesta nașul Rugii a fost credinciosul Florin Cohuț care a pregătit cele necesare prăznuirii hramului: colacul și felurite dulciuri, băuturi răcoritoare, precum și florile care au împodobit biserica parohială.
Partea laică a zilelor comunei Birda a avut începutul în ziua de sâmbătă, 7 septembrie, când au susținut momente muzicale Loco DJ și Alex Mica. Evenimentul a continuat duminică, 8 septembrie și luni 9 septembrie cu cântece și dansuri populare din Banat, toate desfășurându-se în aer liber, pe o scenă amenajată în centrul comunei.
Zilele comunei Birda a fost un proiect co-finanțat de Consiliul Județean Timiș, Consiliul Local și Primăria Birda, prin primarul Gheorghe Marius Stoian, evenimentul având parte și de numeroși sponsori din localitate. În ziua de 8 septembrie 2019, la eveniment au susținut concerte, soliștii de muzică populară bănățeană Luci Lădariu, Bianka Mititelu și Mihaela Belciu, acompaniați de orchestra Nicușor Țunea Band.
Deschiderea zilei de duminică, 8 septembrie, a aparținut ansamblului local „Bidreanca”, reînființat în urmă cu 7 luni, la inițiativa primarului comunei Birda, Marius Stoian, Ansamblul având în componența lui două grupe de dansatori,
respectiv școala primară și cea gimnazială. Coregrafia acestui ansamblu a fost asigurată de Cătălin Voicu. Momentele interpretative au fost deschise de tinerele soliste Denisa Scrofan și Rodica Brulincu, acompaniate de orchestra Nicușor Țunea Band.
În timpul evenimentului desfășurat în comuna Birda, în centrul localității a fost amplasat un mic parc de distracții în care cei mici, dar și cei mari au avut prilejul să fie împreună pentru a se simți cu toții în zi de mare sărbătoare. Luni, 9 septembrie, spectacolul prilejuit de zilele comunei Birda a continuat în localitatea timișeană, pe scena amenajată în centrul localității dându-și concursul Orchestra Aca Cirkovic și solista Mariana Boțoacă. Zilele comunei Birda, 2019, s-au încheiat, așadar, în cântec joc și voie bună.