Timp de două zile, sâmbătă, 3 august, și duminică, 4 august, la Gottlob a avut loc cea de-a XI-a ediţie a deja tradiţionalului Festival al Lubeniţei. Organizat de Primăria și Consiliul Local ale comunei Gottlob, în parteneriat cu Consiliul Județean Timiș, evenimentul a atras o mulțime de participanți, locuitori și nu numai, care au venit să petreacă și să cinstească, să spunem așa, produsul agricol emblematic pentru comună - lubenița. Pe lângă cei care și-au amenajat standuri de prezentare cu lubenițe, au mai fost o mulțime de tarabe cu diferite produse, dar și standuri cu mâncăruri gătite pe grătar, bere și sucuri. De asemenea, cei mai mici dintre cei prezenți s-au bucurat de o mare varietate de posibilități de distracție.
Ca în fiecare an, evenimentul a început cu o paradă a portului popular și o paradă a majoretelor, pornită de la Școala Gimnazială, derulată apoi pe străzile localității, moment care a atras, de-a lungul traseului, o mulțime de spectatori. Parada a fost acompaniată de muzica Fanfarei de la Recaș. Fostă elevă a școlii, Roxana Peterfi este îndrumătoarea clubului de majorete din Gottlob.
Pe scena amenajată pentru spectacole au urcat, pentru deschiderea oficială a Festivalului Lubeniței 2019, Gheorghe Nastor, primarul comunei Gottlob, care și-a onorat statutul de gazdă, Ludovic Orban, președintele PNL, Gheorghe Falcă, europarlamentar PNL, Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, Ben Oni Ardelean și Marilen Pirtea, deputați PNL de Timiș, Samuel Lupulescu, primarul comunei Fârdea. De asemenea, au mai fost prezente delegații din localități partenere din Ungaria și Serbia ale comunei Gottlob.


Gheorghe Nastor, primarul comunei Gottlob, le-a urat „bună revedere” celor prezenți. „Iată - a spus primarul -, încet-încet, am ajuns la ediția a unsprezecea a
Festivalului Lubeniței. Dincolo de diferitele denumiri date lubeniței, cert este că dumneavoastră, locuitorii acestei comune, sunteți cultivatori de calitate. Comuna noastră deține brandul lubeniței de Gottlob la nivelul județului Timiș. A fost o muncă de trei ani - și îmi place să repet acest lucru, pentru că acest brand înseamnă ceva pentru noi. Probleme avem nu cu producția, ci cu desfacerea lubenițelor, dar acest aspect îl vom discuta cu altă ocazie. Vă mulțumesc că întotdeauna participați în număr mare la acest eveniment. Le mulțumesc colegilor mei din Primărie, tuturor producătorilor care vin la acest festival, cadrelor didactice de la Școala Gimnazială, elevilor și părinților, în frunte cu doamna directoare Luminița Lezeu, tuturor celor care au contribuit atât la organizarea festivalului, cât și la realizarea programului artistic. Îi mulțumesc și domnului Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, pentru sprijinul destul de substanțial acordat prin intermediul Comisiei de cultură a CJT, astfel încât să putem organiza în bune condiții acest festival”.


Ludovic Orban, președintele PNL, i-a salutat și el pe locuitorii Gottlobului și pe oaspeții prezenți la ediția din acest an a Festivalului Lubeniței: „Bine v-am găsit, mă bucur să fiu alături de dumneavoastră. Am venit pentru prima oară la Gottllob și vreau să vă spun că am rămas cu gura căscată când am văzut că aveți aici anumite facilități cum nu prea vezi în multe orașe din România: cinematograf, salină - și nu mă așteptam să găsesc aici așa ceva. Renumele de gospodari ai locuitorilor de aici a depășit de mult granițele județului Timiș. Vă doresc multă sănătate, împliniri, să vă bucurați de roadele muncii dumneavoastră, de familii și de frumoasa comunitate în care trăiți”.


Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, a spus că a venit cu drag la Gottlob: „Consiliul Județean este partener în organizarea acestui eveniment, pentru că s-a creat un adevărat brand. Iar acest brand - lubenița de Gottlob - trebuie susținut. Pentru ceea ce faceți dumneavoastră aici, în mod special Consiliul Local și domnul primar, meritați toate aprecierile și mulțumirile la nivelul Consiliului Județean. Aș vrea să vă pomenesc și despre importanța anului 2019 pentru județul Timiș. Timp de șase luni s-au organizat evenimente cu ocazia deținerii de către România a președiniției Consiliului Uniunii Europene. În 28 iulie am sărbătorit cu toții o sută de ani de la instaurarea administrației românești în județul Timiș-Torontal. Iar astăzi (3 august - n.aut.), la Timișoara, este un moment festiv pentru că se împlinesc o sută de ani de la intrarea trupelor armatei române în oraș. De asemenea, în luna decembrie a acestui an vom aniversa 30 de ani de la Revoluția din 1989. Totodată, mai avem un proiect, care trebuie susținut ca proiect de țară, 2021 - Timișoara Capitală Europeană a Culturii”.


Europarlamentarul Gheorghe Falcă i-a salutat pe cei prezenți la ediția din acest an a Festivalului Lubeniței: „Îi mulțumesc domnului primar pentru invitație. Astfel de evenimente prezintă, întotdeauna, practic hărnicia oamenilor. Ca fost primar, timp de 15 ani, al municipiului Arad, știu ce înseamnă să fii gospodar. Când ai lângă tine oameni gospodari, comunitățile înfloresc. Așa cum știți, dumneavoastră vă dezvoltați în jurul unui brand care este prezent și în piețele arădene. Este important ca noi să avem grijă de produsele noastre, să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru producțiile pe care le avem, pentru că noi am știut să trăim din exploatarea pământului”.


Deputatul Marilen Pirtea i-a mulțumit și el primarului Gheorghe Nastor pentru invitația făcută de a participa la Festivalul Lubeniței: „Mă bucur să revin în mijlocul dumneavoastră, al locuitorilor din Gottlob, și fac acest lucru cu mare plăcere de câte ori sunt invitat. Vin indiferent de natura evenimentelor la care sunt chemat: fie că e vorba despre deschiderea anului școlar, evenimente sportive sau sărbătorirea - prin acest tradițional festival - a produsului emblematic pentru Gottlob, lubenița. Gottlobul este o localitate binecuvântată, dar nu doar pentru că aveți pământ bun aici și lubeniță deosebită, ci pentru oamenii care muncesc și trăiesc aici, pentru hărnicia lor. Ceea ce ați realizat de-a lungul anilor este un model pentru orice localitate. Uitându-mă în jur, văd că există trecut, istorie, văd prezent, dar cu siguranță văd și viitor. Copiii, pe care îi învățați în acest spirit al muncii, al educației și al bunei creșteri, vor asigura viitorul comunei Gottlob. Ca rector al Universității de Vest din Timișoara, pot să vă spun că avem foarte mulți studenți din Gottlob, studenți buni, doritori să învețe, ceea ce, cu siguranță, va aduce un nivel mult mai ridicat viitorului acestei localități. Îi încurajăm să rămână în Gottlob, în Timiș sau oriunde în această țară, pentru că vor aduce un aport deosebit la tot ceea ce vom deveni. Având în frunte un primar deosebit, cu viziune și dorință de muncă, iată că Gottlobul este una dintre cele mai importante localități ale acestei țări”.


Deputatul Ben Oni Ardelean a mărturisit că îi plac două lucruri la Gottlob: lubenița de aici și modul în care muncește primarul Gheorghe Nastor.
Înainte de începerea recitalurilor, pe scenă au urcat componenții Formaţiei de dansuri „Florile Gottlobului”, a Școlii Gimnaziale Gottlob. Ea reprezintă localitatea la toate sărbătorile și la festivaluri și concursuri. Astfel, au participat la festivaluri în Sălaj, la Comloș, la Festivalul-Concurs „Lada cu zestre”. Pe lângă participări naționale, au mai avut prezențe în Ungaria și Serbia. Pe scena Festivalului Lubeniței din acest an au urcat elevi din clasele I-VI.
A urmat apoi clubul de majorete, care a prezentat un moment specific.
Următorul moment artistic a fost unul dedicat poeziei, mai precis poeziei în grai bănățean. Profesoara Mihaela Jitiu s-a ocupat de eleva Amy Ștefănescu, deținătoarea premiului II la Festivalul de Teatru de la Tomnatic din acest an, cea care a recitat poezia „Ou’ sau găina”, scrisă de Sorin Olariu.
Coordondați de profesoara Emilia Mărilă, preșcolarii și școlarii din ciclul primar au venit în fața publicului cu un moment de dans modern adaptat vârstei lor, sub genericul „Smile Dance”.
Fetele din grupele mare și mijlocii ale clubului de majorete au oferit un scurt intermezzo, înainte de prezentarea unui nou moment. Grupa mare este pregătită de elevele Antonia Heschl, Raluca Agafiței și Iasmina Țărmure, iar cea mijlocie este coordonată de profesoara Mihaela Nastor și pregătită de Antonia Heschl.
Spectatorii au putut viziona, în continuare, sceneta „Iedul cu trei capre”, jucată de elevi din clasele a III-a și a V-a, coordonați, de asemenea, de profesoara Mihaela Nastor. Aceeași trupă de teatru a luat Premiul Special la Festivalul de Teatru de la Tomnatic.
Formaţia de dansuri „Junii Iosifalăului”, invitată special, a fost următoarea în spectacolul copiilor, coordonată de Cosmin-Vasile Chiroiu, fiu al Gottlobului, acum preot în satul Iosifalău din comuna Topolovățu Mare. De cinci ani lucrează cu această formație, iar în acest moment a reușit să adune în jurul său 70 de tineri sub 18 ani din localitate, din dorința de a păstra tradițiile și folclorul locului. Iar rezultatele nu au întârziat să apară: suita de fete a câștigat locul al treilea la Festivalul Internațional de la Alexandria, în luna mai a anului trecut. Pe lângă aceasta, în programul pregătit pentru Festivalul Lubeniței au mai prezentat o suită mixtă și una ardelenească.
Elevii clasei a VI-a de la Școala Gimnazială Gottlob au prezentat apoi un moment de dans modern, în coordonarea profesoarei Mihaela Jitiu.
„Junii Iosifalăului” au mai avut o intervenție în spectacol, prezentând dansuri macedonene.
Daniela Lichi, fiică a localității, care a început să cânte la o vârstă fragedă, a prezentat trei melodii populare: „Am venit cu voie bună”, „Am plecat cândva de jos” și „Lucru mare-i omenia”.
În încheiere, „Junii Iosifalăului” au prezentat dansuri țigănești, cu care au câștigat locul al treilea la Festivalul Internațional de la Alexandria, unde au participat peste douăzeci de ansambluri din întreaga lume.
Așadar, prima parte a după-amiezii și serii a fost dedicată folclorului bănățean.
Pe scenă a urcat primul artist invitat, Vasile Conea, apreciatul interpret de muzică populară bănățeană, care și-a primit renumele de „Regele doinei”. Vocea lui a încântat, de-a lungul timpului, românii din întreaga lume și a ridicat în picioare săli de spectacole din America, Austria, Serbia sau Australia. Acesta a atras ca un magnet spectatorii, care s-au strâns în fața scenei și au cântat împreună cu artistul.
Acesta a fost impresionat până la lacrimi de acest gest al locuitorilor din Gottlob, declarând că rareori a avut parte de o așa primire în cariera sa.
Un moment mult așteptat în prima zi de festival a fost recitalul Deliei, interpreta-vedetă, cap de afiș al ediției din acest an. Tinerii, în special, dar nu numai ei, s-au bucurat de piesele care au făcut-o celebră, au dansat și au cântat pe toată durata recitalului.
Un nou moment folcloric a urmat după recital, susținut de Simona Nicolae și Cornel Brici.
Seara s-a încheiat cu o petrecere cu DJ PartyZoneEvents şi jocuri de artificii.
Trebuie amintit faptul că, dincolo de spectacolele muzicale, au fost organizate și alte evenimente, în special sportive. Astfel, s-a desfășurat un campionat de tenis de câmp, a avut loc un turneu de minifotbal. Câștigătorii acestei competiții au fost premiați în deschiderea celei de-a doua zile a Festivalului Lubeniței. De asemenea, au mai fost premiate: cea mai frumoasă grădiniță din fața casei și cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsnicie.

Producătorii de lubeniţă din Gottlob
Pentru că festivalul a fost creat în jurul brandului comunei Gottlob, și anume lubenița, am stat de vorbă și cu producătorii locali. Ioan Popa, stabilit în Gottlob în anul 1990, dar venit de la Pietroasa, din Bihor, spune că i-a plăcut de la început această zonă pentru că aici se pot cultiva piersici, caise și lubeniță. „Mă ocup cu agricultura, mai precis cu legumicultura. Cultiv în câmp, sere și solarii, aproximativ opt hectare. Lucrăm pământul în familie, avem și ceva utilaje. Pe lângă lubeniță, cultivăm roșii, varză, ceapă, cartofi, tot ce înseamnă legumă. Din păcate, la noi, acum, producătorii lucrează după cerința pieței, nu există o stabilitate. Iar cu acest lucru ne confruntăm de ani de zile. Sperăm că va fi o coordonare mai bună dacă se va deschide Centrul de colectare a legumelor și fructelor de la Tomnatic, iar acesta va fi un punct de lucru cum era pe vremuri aici, la Gottlob. Ce s-a mai îndreptat de la o vreme încoace pot spune că este raportul muncă-preț. În ceea ce privește piața de desfacere, mergem unde este cerere, la Timișoara, în Bihor sau Arad. Anul acesta a fost unul bun pentru lubenițe și pepeni, pentru că ploile au venit la timp. Și roșiile merg bine anul acesta”, ne-a spus Ioan Popa.
Alături de Ioan Popa și-au mai amenajat standuri următorii producători de lubeniță: Heinz Wolf, Cătălin Groza, Silviu Boldică, Lia Lezeu, Ioan Oană și Mugurel Mara.

Ziua a doua
Cea de-a doua zi a Festivalului Lubeniței Gottlob 2019 a început cu premierea câștigătorilor concursurilor organizate în paralel cu spectacolele artistice.
Astfel, la minifotbal primul loc a fost obținut de echipa FC Lenauheim, urmată de Juventus Gottlob și de BUG Magia Periam.
În competiția de tenis de câmp s-a impus Alexandru Corneșcian, pe locul secund s-a clasat Laurențiu Moza, iar pe locul trei, Cosmin Zvuncă.
Patru cupluri din Gottlob au primit atenții din partea organizatorilor pentru împlinirea a 50 de ani de căsnicie: Florian și Veronica Ivan, Mihail și Floarea Kungler, Nicolae și Elena Dominik, Francisc și Vioara Crișan.
Cele mai frumoase grădinițe amenajate în fața locuințelor le-au avut anul acesta Mărioara Boldică, Lina Poșa și Petru Rugea.
După-amiaza, pe scena Festivalului Lubeniţei au urcat Petrică Velescu, Corina Tudor, Ancuța Fleșariu, Cornel Brici, Simona Nicolae, Mariana Vărărean, acompaniați de formație. În cele două zile, spectacolele au fost prezentate de Veronica Mihoc, jurnalist TVR Timișoara. Și a doua seară s-a încheiat tot cu DJ PartyZoneEvents, o discotecă în aer liber pentru toți cei prezenți.


Petru Vasile TOMOIAGĂ