Odată cu spectacolul de Gală al Festivalului-Concurs „Lada cu zestre”, desfășurată la Muzeul Satului Bănățean, ediția din acest an a tradiționalei manifestări s-a încheiat. Cu acest prilej au fost premiate comunele câștigătoare la cele două secțiuni - „Laureați” și „Zestrea Timișului”.
Marele Premiu al celei de-a XIII-a ediție a Festivalului-Concurs „Lada cu Zestre” ajunge în localitatea Sânnicolau Mare. Trofeul a fost adjudecat cu un scor record de 205 puncte.
Pe primele trei locuri ale secțiunii „Laureați” s-au clasat, în ordine, localitățile Deta (57 de puncte), Giarmata (50 de puncte) și Checea (42 de puncte), iar la categoria „Zestrea Timișului” pe podium se află Făget (48 de puncte), Voiteg (28 de puncte) și Pișchia (27 de puncte).
Artiștii amatori din comuna Giarmata au avut o evoluție foarte bună la ediția din acest an, dovadă fiind și locul ocupat la finalul competiției.
Prezent la festivitatea de premiere, Virgil Bunescu, primarul comunei Giarmata, a declarat: „Sunt mândru de acest premiu, însă ne doream să obținem mai mult anul acesta. Am fost și noi laureați ai Marelui Premiu, iar acum o luăm de la capăt și încercăm să fim din nou primii. De altfel, vrem să fim mereu primii. Îi felicit pe toți participanții, pe organizatori și câștigători. Nu știu dacă mai există în România un asemenea festival, care să antreneze atât de mulți participanți. Timișul nu se dezminte și de fiecare dată e pe primul loc. Ceea ce fac organizatorii și ceea ce facem fiecare în comuna noastră nu face decât să întărească un lucru: cei care au grijă de copii, de tineri - de educația și sănătatea lor - vor fi primii întotdeauna. Investiția nu este direct materială, ci spirituală, pentru a crește oameni adevărați”.
Pe scena de la Muzeul Satului, în cadrul Galei laureaților Festivalului-Concurs „Lada cu zestre”, din partea comunei Giarmata au urcat Ansamblul „Sânziene bănățene” și soliștii vocali Cristian Spoială și Maria Petchescu.
De partea muzicală se ocupă Maria Petchescu, binecunoscută interpretă de muzică populară bănățeană, iar de cea coregrafică - Veronica Kreten. Ansamblul din Giarmata a obținut Premiul al II-lea, la categoria „ansambluri de cântece și dansuri”, la fel cum au obținut premii și Maria Petchescu, la categoria „rapsozi”, și Cristian Spoială, la categoria „soliști vocali”. Director al Casei de Cultură Giarmata este Rusalin Hoarcă.
Organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Festivalul-Concurs „Lada cu Zestre” a reunit în spectacolele-maraton, susținute în șapte centre zonale, peste 1.500 de artiști din 62 de localități timișene.
Aplaudat de mii de spectatori, festivalul are ca scop conservarea, valorificarea și promovarea culturii bănățene prin intermediul artelor tradiționale și este structurat în următoarele secțiuni: coregrafie, muzică, expoziții, colecții, poezie dialectală, teatru popular și gastronomie tradițională.
Juriul care a decis câștigătorii, pe baza punctajelor cumulate în secțiuni, a avut următoarea componență: coregrafie - Toma Frențescu, Nicolae Stănescu, Vasile Peri; muzică - Marius Cîrnu, Carmen Popovici-Dumbravă, Remus Vălungan; poezie dialectală, teatru popular - Adela Popa, Tania Stavilă-Țunaș, Alina Mafa; gastronomie tradițională - Uica Mihai, Nicolae Tomescu; expoziții, colecții - Maria Hadiji, Marius Bacriu.


Petru Vasile TOMOIAGĂ