Pentru reprezentanții comunei Giera, debutul la ediția din acest an, a treisprezecea, a tradiționalului Festival-Concurs „Lada cu zestre” s-a produs la Peciu Nou, acolo unde în incinta Căminului Cultural s-a desfășurat una dintre etapele secțiunii „Zestrea Timișului”.
La Peciu Nou, pe lângă comuna Giera, au participat în concurs localitățile: Birda, Ghilad, Jamu Mare, Jebel, Livezile, Moravița, Șag, Sânmihaiu Român, Uivar, Voiteg și Peciu Nou.
Așadar, o concurență acerbă la secțiunile la care și artiștii amatori din Giera au participat: coregrafie, muzicală, poezie dialectală/teatru popular, recitatori dialectali și gastronomie.
Revenind la programul prezentat pe scena Căminului Cultural din Peciu Nou, precizăm că la secțiunea coregrafie s-a participat cu o formație mixtă de dansuri
alcătuită din copii cu vârsta de peste 14 ani.
La secțiunea muzicală au fost prezenți soliștii Mihăiță Bolohan (categoria peste 19 ani), Narcisa Ungur (categoria 13-18 ani), Ionel Gheban (categoria 13-18 ani) și Claudia Rahovan (categoria 9-12 ani).
O piesă foarte gustată de publicul prezent în număr mare în sala Căminului Cultural din Peciu Nou a fost „Spovedani”, prezentată la subsecțiunea teatru popular, categoria 14-18 ani.
Au intrat în scenă apoi recitatorii dialectali Alexandru Iovicin (categoria 14-18 ani), Claudia Rahovan (categoria 8-14 ani) și Sebi Petrovan (categoria 14-18 ani).
O prezență apreciată a avut-o Sîrbobran Rudnianin, are a participat la secțiunea gastronomie cu găluște cu prune, papricaș de iepure, brânzoaice și plăcinte.
Merită remarcat, în acest context, faptul că la Giera autoritățile locale - Primăria, prin primarul Radu-Ionel Vicol, și Consiliul Local - sprijină din plin actul artistic la nivel de amatori, din dorința ca tradițiile acestor locuri să nu se piardă, ci să fie duse mai departe.