Discuție cu Dănuț-Ionel Drăghici, primarul comunei

 

Dănuț-Ionel Drăghici este noul primar al comunei Nițchidorf, de la alegerile locale din anul 2016. Este tânăr și ambițios. Deseori îl prinde noaptea în Primărie, pentru că spune: „Eu chiar vreau să fac ceva pentru comuna asta!”. Chiar dacă e nou ca primar are experiență în administrație, ca viceprimar, și nu se sfiește să mărturisească: „Tot ce trebuie să fac în administrație, am învățat de fostul primar Ioan Mașcovescu și ce nu trebuie să fac, tot de la el am învățat... Dar în administrație întotdeauna se ivește ceva nou, pentru care îți trebuie soluții, mai ales că aici se lucrează cu oamenii. Și ei sunt de etnii diferite, de confesiuni diferite, de culturi diferite, de educație diferită și, mai ales, de temperamente diferite... Veșnic trebuie să înveți, veșnic trebuie să te adaptezi. Pentru că aceia care vor să facă ceva caută soluții, ceilalți găsesc scuze...”.

Ieri la amiază, pe o căldură care concura cu Sahara, nu l-am găsit la Primărie. Mi s-a spus că ar putea fi la arena de fotbal, pentru că i-a pus un sistem nou de irigație. Dar nu e nici aici. Până la urmă îl găsim „dirijând” un TIR să intre în curtea Căminului Cultural. Tocmai au fost aduse 20 mese și 250 de scaune pentru a înnoi mobilierul de aici. E împreună cu viceprimarul și fiul lui, dar și cu câțiva localnici, împreună cu care au descărcat mobilierul cât ai zice „pește”. După care, în sfârșit, se ocupă de mine. Soarele amiezii ne lovește nemilos în creștetul capului. Noroc că Primăria este peste drum de Căminul Cultural. După un binemeritat pahar cu apă, în sfârșit, ne apucăm de interviu...

 

- Bugetul a venit mai târziu anul acesta. Cum v-ați descurcat în prima jumătate a anului?

- Ca și celelalte instituții, puțin mai greu, dar, încet-încet, am reușit să ne descurcăm și să facem față în ceea ce privește asigurarea salariilor și a cheltuielilor de funcționare...

 

- Ați continuat proiectele pe care le-ați avut?

- Da. Am avut preluate de la fosta administrație, condusă de Ioan Mașcovescu, proiectele de modernizare a rețelei stradale în localitatea Nițchidorf și de modernizare a drumului comunal DC 161-162 Nițchidorf – Blajova – Otvești, proiecte cu care ne aflăm în faza finală. Am semnat procesele-verbale de recepție la terminarea lucrărilor, așa că pot spune că proiectele sunt încheiate. Drumurile au fost asfaltate, avem legătură asfaltată între Nițchidorf – Blajova – Otvești, lucru de o importanță majoră pentru comuna noastră, deoarece locuitorii și l-au dorit dintotdeauna. Pot spune că unii dintre ei au murit și nu au reușit să-l vadă asfaltat. În total sunt 8,7 kilometri până la intersecția cu drumul județean DJ 592A. A fost un proiect destul de mare.

 

- Ce proiecte ați avut în ceea ce privește infrastructura școlară?

- Școala noastră a fost și este într-un permanent stadiu de modernizare. Avem o școală nouă, cea veche fiind în conservare. Am investit și în școala veche foarte mult, am realizat aici o bibliotecă, un muzeu dedicat Hertei Müller, o sală de festivități, o sală pentru primirea oaspeților. Într-un cuvânt, am modernizat-o.

Școală avem numai în centrul de comună, nu și în satele aparținătoare. Dar avem două microbuze care aduc și duc elevii din Duboz și Blajova la Nițchidorf la școală și acasă.

La fel, și grădiniță există doar la Nițchidorf. Grădinița este și ea modernizată la standarde normale de funcționare...

 

- Ați amintit de muzeul dedicat scriitoarei Herta Müller, câștigătoare a Premiului Nobel pentru literatură. Care sunt relațiile autorităților locale cu scriitoarea născută la Nițchidorf?

- Din păcate, domnia sa nu a răspuns pozitiv solicitărilor noastre. Noi, ca instituție, atât eu, cât și fostul primar, domnul Mașcovescu, i-am acordat titlul de Cetățean de Onoare al comunei, dar, până în acest moment, nu a ajuns aici să și-l ridice.

 

- Revenind la munca administrației locale. Au fost pornite proiectele prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Știu că ați primit finanțare pentru două proiecte...

- Noi am depus la PNDL cinci proiecte. Primul și cel mai mare a fost realizarea sistemului de canalizare, cu stație de epurare, care cuprindea cele două localități ale comunei care au rețea de apă potabilă – Nițchidorf și Blajova. Am mai depus un proiect de modernizare a rețelei stradale în întreaga comună, care cuprindea 10.200 de kilometri de asfalt, în Nițchidorf, Blajova și Duboz. Ca o paranteză, la Nițchidorf au mai rămas câteva străduțe neasfaltate. În momentul de față, cam 85% dintre străzile din localitatea Nițchidorf sunt asfaltate.

Am mai depus un proiect pentru realizarea unui centru medical, noi având deja o clădire mai mare care se preta la acest lucru.

Alt proiect mare și de folos comunității pe care l-am depus a fost un After School. Avem mulți copii în comună și mulți părinți care lucrează în două sau trei schimburi, iar acest proiect ar fi fost binevenit.

Al cincilea proiect a fost cel pentru realizarea unui teren sintetic de sport multifuncțional (fotbal, tenis, baschet și așa mai departe), având în vedere faptul că în acest moment nici în curtea școlii și nici în localitatea noastră nu există un mini teren de sport, pe care copiii comunei să poată desfășura activități de sport și educație fizică.

Cele două proiecte care au primit finanțare sunt cele privind realizarea centrului medical și asfaltarea străzilor din întreaga comună. Proiectul de asfaltare este în valoare de circa 8.000.000 de lei, iar celălalt este în valoare de circa 1.500.000 de lei. Am primit finanțare în jur de 10.000.000 de lei. Este o sumă bună, pentru niște proiecte care, din punctul meu de vedere, sunt extraordinar de folositoare comunei, având în vedere faptul că, după proiectul de modernizare a rețelei stradale, vom avea asfaltate străzile în proporție de 100%. În Nițchidorf, Duboz și Blajova se va circula doar pe asfalt...

Apoi, viitorul centru medical va deservi locuitorii din toate cele trei localități. Va fi un dispensar cu toate utilitățile, care va cuprinde atât centrul medical, cât și un cabinet al doctorului de familie, un cabinet stomatologic, va avea dotări de specialitate, cum ar fi un ecograf.

 

- Ce alte proiecte mai aveți în derulare?

- Am primit, chiar în această săptămână, proiectul de realizare a unui parc în localitatea Nițchidorf, un proiect atât pentru copii, cât și pentru tineri, părinți și bunici. Cei mici vor avea aici un loc de joacă special amenajat, vom amplasa și un router wireless pentru accesul la internet al telefoanelor, un lucru important în zilele noastre.

Un alt proiect foarte important, pe care încercăm să-l realizăm din fonduri proprii, este amenajarea unui teren de sport sintetic multifuncțional. Ceea ce nu am reușit să realizăm prin PNDL, încercăm să facem din fonduri proprii. Este mai greu, pentru că avem un buget destul de mic, dar cu sprijinul Consiliului Județean Timiș – care ne-a ajutat de fiecare dată când am solicitat acest lucru – sper să reușim. Terenul va fi de folos copiilor de la școală, care pot derula aici orele de sport.

Terenul mare de sport, în momentul de față, este în reabilitare totală. Pământul la noi în comună este mai dificil: vara, la secetă, crapă foarte mult, iar pe timp ploios ține apa. Am instalat un sistem de irigare performant, cu aspersoare sub teren, care ies din pământ la presiunea dată de sistemul de pompare. În săptămânile următoare urmează să facem însămânțarea.

Un alt lucru foarte important, pe care mi l-am dorit încă de pe vremea când eram viceprimar, este punerea în funcțiune, la sistemul de alimentare cu apă potabilă, a generatorului care era cuprins în proiectul rețelei de apă. Dacă sunt probleme în alimentarea cu energie electrică, generatorul deservește rețeaua de apă, grădinița, primăria, centrul medical și farmacia, instituțiile importante. Localitatea nu va rămâne fără apă atunci când nu va fi curent. Când rețeaua de alimentare cu energie electrică se oprește, generatorul intră automat în funcțiune. Este un generator de mare putere, de 30 de kilowatti.

Mai mult decât atât, și iarăși este un lucru foarte important pentru locuitori, am montat o stație de tratare a apei în Nițchidorf. Apa potabilă va fi la cele mai înalte standarde de calitate.

Avem o problemă destul de delicată în localitatea Blajova, unde rețeaua clasică de alimentare cu energie electrică cedează la cele mai mici intemperii. În schimb, la Nițchidorf  nu sunt mari probleme în alimentarea cu energie electrică, pentru că aici a fost schimbată rețeaua, din clasic în torsadat.

 

- Alte realizări?

- Suntem pe ultima sută de metri cu realizarea parcului din localitatea Duboz. Aici am avut posibilitatea de a-l face mult mai repede, având terenul la dispoziție. Pe când la Nițchidorf, în acest moment, ne aflăm în faza de schimb de terenuri cu Parohia Ortodoxă pentru terenul de lângă biserică. Biserica ne dă acest teren, iar noi, în compensare, oferim terenul casei parohiale.

În săptămânile trecute, din fonduri proprii, am achiziționat 250 de scaune și 20 de mese rotunde pentru evenimentele care se organizează la Căminul Cultural. Mobilierul vechi de la Căminul Cultural din Nițchidorf va fi dus la căminele din Blajova și Duboz, cămine care, în acest moment, sunt în faza de intabulare, după care urmează să facem proiecte de reabilitare a lor și să le depunem spre finanțare.

Un vis mai vechi al meu, încă de pe vremea când eram viceprimar, a fost să renovez fântânile din Nițchidorf, Duboz și Blajova. Pot să spun că acest vis s-a împlinit în acest an, când am reușit să renovez în stil tradițional 28 de fântâni în Nițchidorf și câte două în Duboz și Blajova. Renovarea a ținut cont de felul în care arătau fântânile pe vremea când aici locuiau șvabii.

Am amenajat peisagistic centrul comunei, cu pomi ornamentali foarte frumoși. Am achiziționat în jur de 40 de magnolii, brăduleți, trandafiri. Le-am cumpărat personal din Ungaria, la preț de pepinieră, dar și de calitate, ceea ce e foarte important. Sunt deja trei luni de când i-am pus. Mai avem de lucru la înfrumusețarea centrului comunei. Am achiziționat 50 de coșuri de gunoi pe care le-am amplasat pe domeniul public, atât la Nițchidorf, cât și în satele aparținătoare. Surpriza mea plăcută este că oamenii chiar le folosesc, ceea ce sporește curățenia în localitățile noastre.

Altă realizare ar fi introducerea iluminatului pietonal în cimitirul din Nițchidorf și suntem în faza de scriere a proiectului pentru reabilitarea și igienizarea capelei și aleii din cimitir. Când va fi finalizată, capela va putea fi folosită de toate confesiunile religioase din comună, așa cum este folosit și cimitirul.

 

- Probleme legate de serviciul de salubrizare aveți?

- Nu avem, pentru că oamenii au început să înțeleagă că pentru fiecare imobil trebuie plătit gunoiul. În momentul de față legile Uniunii Europene nu ne permit să aruncăm gunoaiele peste tot și fiecare cetățean trebuie să își scoată gunoiul menajer la stradă când vine mașina de la salubritate. Și, mai mult decât atât, nu au voie nici să-l arunce pe la marginea satului și nici să ardă gunoiul. Totodată, au înțeles că pentru acest serviciu trebuie să și plătească. 

Petru Vasile TOMOIAGĂ