Interviu acordat de primarul orașului Deta, Petru ROMAN

 

„Sunt o grămadă de probleme, iar răspunsul la ele pare a fi: Primare, descurcă-te! Dar dacă greșești, primarule, răspunde...”

 

 

- Domnule primar, am trecut de jumătatea anului. Bugetul pe anul în curs a fost întârziat de două ori, din motive politice, în ce stadiu sunteți cu proiectele pe care vi le-ați propus pentru orașul Deta?

 

- Bugetul orașului Deta s-a aprobat pe la jumătatea lunii martie. Anul acesta, surprinzător, pentru prima dată de când sunt eu primar, a fost votat în unanimitate. Pentru mine este un semnal că a fost un buget bine gândit și echilibrat, în sensul că s-au împărțit banii către toate sectoarele de activitate, tot ce ține de administrația publică locală și tot ce poate finanța administrația publică locală.

În prima perioadă am început cu proiectele mai mici, pentru a putea munci și pentru a ne putea continua activitatea. În momentul de față, am ajuns și la faza în care proiectele mari pe care ni le-am propus să devină realitate.

Și am să vă dau câteva exemple. Ne-am propus să construim o hală în piața agroalimentară a orașului. În momentul de față licitația este încheiată, avem un câștigător. Aceasta înseamnă că se va trece la excuție.

Proiectul de introducere a sistemului de canalizare pe strada Calea Banlocului, de asemenea, este câștigat prin licitație. Suntem la faza în care predăm câștigătorului locația, iar acesta urmează să se apuce de canalizare.

O altă veste bună este faptul că în 28 iunie s-a încheiat la ANL licitația pentru un bloc de locuințe cu 14 apartamente destinate celor care lucrează în sistemul de sănătate. Suntem în faza de a aștepta să vedem dacă vor fi contestații, dar noi sperăm să nu fie. Cert este că am intrat pe această licitație, ea s-a încheiat, de acum înainte, în funcție dacă vor fi sau nu contestații, putem spune că vom începe construcția blocului în acest an.

De asemenea, suntem în faza de licitație și la Compania Națională de Investiții (CNI), la București, pentru Casa de Cultură a orașului Deta. Așteptăm să o vedem publicată, cert este că am trecut de toate etapele și în momentul de față proiectul este la biroul de licitații al CNI.

Mai vreau să amintesc că am reușit să finalizăm - lucrarea a fost scoasă la licitație anul trecut - un proiect privind asfaltarea a două străzi din Opatița. Licitația s-a încheiat anul acesta în luna martie și în momentul de față proiectul este finalizat și recepționat.

Ca o paranteză, spun că orașul Deta nu mai are nici o stradă neasfaltată, iar cele din satul Opatița sunt asfaltate în proporție de 80%.

În ceea ce privește proiectele prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), avem unul în derulare în momentul de față în zona Termalului. Din discuțiile avute cu executantul lucrării și din concluziile pe care le-am tras, proiectul este în fază finală, în două-trei săptămâni urmând să fie finalizat. Este vorba despre asfaltarea tuturor drumurilor în această zonă nouă, în care în ultimii ani s-au construit patru blocuri, cu o sută de apartamente, și 60-70 de case. În zonă au fost concesionate circa o sută de terenuri pentru cei care doresc să construiască.

Tot în zona Termalului am început foarte bine în acest an activitatea la baza de agrement. Avem două bazine acoperite, cu apă termală, și un bazin cu apă rece, care sunt funcționale. De asemenea, se lucrează și la bazinul semiolimpic. Suntem spre finalul lucrărilor, vor fi zece căsuțe cu 20 de locuri de cazare. În mod normal, la finalul acestei luni, urmează ca și acestea să fie terminate și date în folosință pentru populație.

Se lucrează din plin, e tot ceea ce vă pot spune, și au rămas puține de făcut din ce ne-am propus pentru anul acesta.

 

- Ce greutăți întâmpinați în munca administrativă?

 

- Nu numai pe noi, ci pe toată lumea, ne încurcă procedeele acestea cu licitațiile. Și am să vă și dau un exemplu. În urmă cu câțiva ani, Aquatim a câștigat un proiect mare, undeva la 110 milioane de euro, din care aproape zece milioane de euro trebuia cheltuiți în orașul Deta. S-au făcut licitațiile, lucrarea a fost împărțită în două, una pentru stația de epurare și cealaltă pentru rețele, modernizarea uzinei de apă, foraje, extinderi de rețele de apă și canalizare. La prima lucrare, cea cu stația de epurare, după licitație, la scurt timp, firma a intrat în insolvență. Norocul nostru a fost că s-au mișcat lucrurile repede și au reușit să scoată din nou lucrarea la licitație și stația de epurare a fost predată în termen și la parametri normali. Este o stație ultramodernă, funcționează perfect și pot spune că este una dintre cele mai moderne din județul Timiș. Din cealaltă parte a lucrării, de peste șapte milioane de euro, din păcate, s-a făcut, zic eu, în proporție de 40%. La fel, firma executantă a intrat în insolvență, s-a tot judecat, s-au discutat soluții, iar până la urmă insolvența s-a produs și lucrarea s-a sistat.

Norocul nostru a fost că nu s-au pierdut banii și s-au mutat din prima tranșă de finanțare, în a doua tranșă de finanțare. Deci la Deta nu s-au pierdut banii, dar la nivel național, acest nou program a pierdut niște bani.

La rândul ei, și această lucrare s-a împărțit în două, tocmai pentru a evita aceste licitații care să ne creeze probleme. Anul trecut în luna martie a fost scoasă la licitație, iar în momentul de față cele două componente ale lucrării au trecut de prima instanță. Surpriza este că s-a modificat legea și la aceste lucrări mari pe fonduri europene pot contesta în patru instanțe. Noi am trecut de prima instanță cu câștigătorul. Dacă nu vor fi contestații la celelalte trei, firma se va putea apuca de lucrări, dacă vor fi contestații, eu zic că mai stăm încă un an...

Este un exemplu despre ce înseamnă licitațiile și legile acestea care ne încurcă fantastic în ceea ce privește licitațiile. Dacă nu se găsesc soluții, la acest capitol vor fi probleme. Și, mai mult, este vorba de foarte mulți bani, fonduri europene, iar dacă nu reușești să te încadrezi, îi pierzi.

 

- Alte probleme cu care vă confruntați?

 

- În general, nu ne confruntăm cu probleme mari la nivel local. Sunt probleme minore. Nu mai avem probleme cu alimentarea cu apă, cu canalizarea, nu mai sunt probleme cu presiunea, cum erau pe vremuri, că nu urca apa la etajele superioare. Nu mai avem probleme nici cu drumurile, nici cu șanțurile.

De bine, de rău, suntem într-o situație destul de avantajoasă, comparativ cu multe localități din jurul nostru. Deta este un pol de dezvoltare al zonei.

Din păcate, ne confruntăm cu o altă problemă, cea a forței de muncă, pentru că locuri de muncă există. Dacă înainte ne străduiam să creăm condiții, infrastructură, pentru investitori, să vină și să creeze locuri de muncă, acum, din păcate, nu mai există forță de muncă. Cred că aceasta este o problemă care se regăsește și la nivel național...

 

- Oamenii din Deta mai merg la muncă în Serbia?

 

- Prea puțini. Mai nou, sârbii încep să vină încoace să muncească. Concret, chiar în acest moment, la gardul Bisericii Ortodoxe Sârbe lucrează muncitori din Serbia. Așadar, vin ei încoace, pentru că și la ei lucrurile stau destul de rău, iar la noi se plătește, probabil, mai bine.

Am ajuns, ca să reiau ideea, în situația de a căuta forță de muncă. Însă, la Deta mai vin să lucreze oameni din comunele din jur.

 

- Ați venit cu ceva noutăți de la întâlnirea cu primarii orașelor din România?

 

- Prea multe probleme la acea întâlnire nu s-au pus. Ultima problemă, care se discută și ne creează dificultăți, este intrarea în vigoare a Legii salarizării personalului din administrația publică locală. Este o situație dificilă, pentru că nimeni nu înțelege încă nimic. Legea nu e făcută bine. Ca să fiu bine înțeles, vă dau iarăși exemple. Anul trecut, Guvernul Cioloș a ridicat salariile din învățământ. A fost o măsură foarte bună, lăudabilă. S-a dat și soluția: din cote defalcate de TVA, un anumit procent a fost alocat pentru plata acestor salarii. Tot anul trecut, prin noiembrie, același guvern a ridicat salariile din domeniul sănătății, cu vreo 25%. Casa de Sănătate a spus că nu are de unde să dea acești bani. Guvernul a venit cu o lege specială prin care, în fiecare trimestru, se primesc acești bani, noi doar trebuie să rectificăm bugetul și să transferăm către spital banii. Anul acesta, Guvernul Grindeanu a venit cu mărirea salariilor în administrația publică locală. Sursa: bugetul local. Până la urmă, Guvernul se laudă că a mărit salariile. Nu! A mărit Consiliul Local, la propunerea primarului. Pentru că, până la urmă, din bugetul local au făcut ce au făcut.

Acum, cu Legea salarizării s-a creat o situație despre care nu știm ce să zicem. Chiar nu știm cum s-o interpretăm, pentru că e foarte dificilă, e greu de luat o decizie. Riști să fii trimis în instanță și e normal ca oamenii nemulțumiți să-și caute astfel drepturile. Vom vedea. Săptămâna viitoare urmează să se pronunțe Consiliul Local, sper să ajungem la un consens și cu sindicatele.

Și mai e ceva. Guvernul e darnic cu banii bugetului local. Se vor da vouchere de vacanță pentru angajații din sistemul de învățământ. La Deta vor beneficia circa 120 de cadre didactice. La fel, banii pentru acestea, conform legii, trebuie să vină din bugetul local. Eu, ca primar, din bugetul local nu pot acorda angajaților Primăriei o primă, dar sunt nevoit să plătesc vacanțele profesorilor. Nu spun că nu merită, dar voucherele să fie suportate din bugetul național, nu din cel local. De ce să fie unii favorizați, iar alții nu?

Sunt o grămadă de astfel de probleme, iar răspunsul la ele pare a fi: Primare, descurcă-te! Dar dacă greșești, primarule, răspunde...

A consemnat Petru Vasile TOMOIAGĂ