Turnul de apărare al orașului Ciacova va fi restaurat cu fonduri europene. Pentru începerea demersurilor în acest sens, vineri, 12 mai, la sediul Agenției de Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) a avut loc semnarea contractului de finanțare. Documentul a fost semnat de către Petru Filip, primarul orașului Ciacova și Sorin Maxim, director general al ADR Vest, în calitate de organism intermediar pentru Regio-Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020 în Regiunea Vest. 

Turnul de apărare, cula, orașului Ciacova este un monument istoric din grupa A, de valoare națională. 

Obiectivul final al proiectului este acela de a dezvolta oferta turistică și culturală a orașului Ciacova în vederea asigurării unei dezvoltări urbane viabile.  

Proiectul „Restaurarea și promovarea Turnului de apărare (cula), monument istoric din orașul Ciacova, județul Timiș” vizează reabilitarea, consolidarea, restaurarea și dotarea turnului de apărare cu echipamente specifice, proiector, ecran de proiecții holografice, sistem audio, binoclu panoramic, mobilier, în vederea funcționalizării și utilizării acestuia ca spațiu muzeal și expozițional. Suplimentar, se va amenaja peisager zona din vecinătatea monumentului istoric.

De asemenea, se vor finanța și activitățile de marketing și de promovare turistică, inclusiv digitizarea obiectivului de patrimoniu și a terenului amenajat prin proiect. 

„Vreau să mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect. A fost un efort destul de mare, dar până la urmă am reușit. Acest proiect face parte dintr-o strategie pe care Ciacova o promovează, având în vedere că Ciacova este o localitate foarte veche, încărcată de istorie. Orașul posedă foarte multe monumente arhitecturale și istorice pe care trebuie să le punem în valoare. Aș vrea să amintesc câteva monumente care sunt în categoria A: e vorba de Biserica Ortodoxă Sârbă; casa Dositej Obradovici, iluministul sârb care s-a născut la Ciacova; ansamblul urban Piața Cetății; acest turn medieval, cula, cum îi spunem noi; mănăstirea de lemn de la Cebza; podul turcesc.

Avem o colaborare cu Timișoara, cu polul de creștere, pentru anul 2021, când Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană. Este în discuție ca anumite evenimente, care urmau să se desfășoare la Timișoara, să se desfășoare la Ciacova. 

Este o dorință a noastră, a ciacovenilor, să putem să punem în valoare Ciacova, să o scoatem din anonimat și să fie pusă pe harta turistică a României și nu numai”, a declarat Petru Filip, primarul Ciacovei.

După restaurare, se estimează că numărul vizitatorilor va creşte cu 2000 de turiști la finalul primului an după implementarea proiectului (de la 500 de vizitatori pe an înainte de intervenția asupra obiectivului de patrimoniu, la 2500 de vizitatori după intervenția asupra obiectivului).

Finanțarea nerambursabilă acordată proiectului este de aproximativ 4,9 milioane lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului. Valoarea totală a acestuia este de aproximativ 5,1 milioane lei.

Proiectul va fi implementat pe parcursul a 24 de luni.

Ioana NICOLESCU