Întâlnire inedită între poezie și... liceeni

 

Jurnalistul și poetul Petru Vasile Tomoiagă și-a prezentat cel mai proaspăt volum de poeme, „Icoane”, într-un cadru inedit, în fața elevilor Liceului Teoretic „Alexandru Mocioni” din Ciacova.

Alături de poet au fost prezente directoarele liceului, Ioana Lazău și Maria Iosif, profesoara Judith Petö, Petru Filip, primarul orașului Ciacova, prof. dr. Petrișor-Dorin Treta și prof. Bogdan Seculici.

Prof. dr. Petrișor-Dorin Treta a fost cel care a rostit cuvântul de deschidere al lansării: „Am avut onoarea să-l cunosc pe maestrul Tomoiagă chiar în biroul domnului primar și vreau să vă spun că m-a impresionat încă din acel moment: avea o pălărie mare pe cap și în mână un teanc de cărți. Imediat mi-a oferit un volum, după care mi-am amintit că eu, de fapt, îl citesc de mult, pentru că de multă vreme este editorialist la ziarul «Timișoara», dar și la multe ziare locale din județul Timiș, ca și la fostul ziar «Preuniversitaria», al dascălilor din Timiș. Volumul pe care îl prezintă la noi este, din punctul meu de vedere, o bijuterie editorială. Toate poemele sunt prezentate artistic, într-o ramă, asemeni unui portret. Acest fapt explică și titlul cărții. Totodată, este un volum bilingv, în limbile română și engleză. La începutul și la sfârșitul cărții avem un cadru, o ramă, în care eu – după ce am recitit de mai multe ori volumul – l-am văzut pe maestru. Probabil el și-a lăsat loc aici pentru noi, cei care putem să transcendem versurile. Poetul, simțindu-se, din punct de vedere al creației, la vremea Patriarhului se întoarce la dragostea dintâi, care l-a călăuzit toată viața și l-a menținut puternic: credința!”.

Primarul orașului Ciacova, Petru Filip, a rostit și el câteva cuvinte, rememorând, printre altele, prima întâlnire pe care a avut-o cu poetul: „L-am cunoscut pe domnul Tomoiagă în urmă cu vreo opt ani. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că l-am cunoscut și de atunci lucrăm foarte bine împreună, pentru că el contribuie foarte mult la dezvoltarea culturii și istoriei localității noastre, prin articolele care apar în ziarul nostru local, «Jurnal de Ciacova», pe care îl editează. La ziar îi avem colaboratori pe domnii Treta, Seculici, pe poetul ciacovean Eugen D. Popin, stabilit în Germania, oameni de cultură care se implică și aduc un plus acestui ziar. Îi mulțumesc domnului Tomoiagă și îl felicit cu această ocazie pentru volumul de versuri pe care ni l-a prezentat tuturor”.

Prof. Bogdan Seculici a mărturisit că îl cunoaște pe poet de peste 20 de ani, de când l-a citit prima dată. „Când eram prin clasa a V-a, a VI-a, părinții mei erau abonați la ziarul «Timișoara», un ziar pro monarhist. Încă de atunci citeam articolele și am reținut acest nume. Ziar de ziar citeam cu cel mai mare interes articolele domnului Tomoiagă. Îmi mai aduc aminte și de suplimentul cultural al ziarului. Acum, am deosebita onoare să colaborez la ziarul local, «Jurnal de Ciacova», pe care îl editează maestrul Tomoiagă, dar mi-a făcut și plăcerea să îmi ofere spațiu în câteva numere și în ziarul «Timișoara», pe care continui să-l citesc cu mare plăcere. Acest volum pe care l-am primit de la maestru l-am citit cu mult interes. Și eu cochetez cu poezia. E un alt stil, e adevărat, aici. Mie mi-a plăcut foarte mult. Sunt versuri profunde, care ne ung pe suflet, cum se spune. Vi-l recomand cu toată căldura. Are și o grafică deosebită, iar faptul că este ilustrat, că este și biling, sporește și mai mult calitatea volumului. Suntem onorați, iată, să avem prilejul unui asemenea eveniment cultural și, desigur, îl mai așteptăm pe maestru în mijlocul nostru și cu alte ocazii, la următorul volum, pe care dorim să-l scoată cât mai repede”.

Prof. dr. Petrișor-Dorin Treta a recitat apoi câteva din poeziile cuprinse în volumul „Icoane”, iar mai mulți elevi ai liceului, pregătiți de profesoara Judith Petö, au recitat în limba engleză. Poeziile alese au fost: „Liber”, „Tocmai viața”, „Hățurile lumii”, „Valea Căii Lactee”, „Bucăți din Dumnezeu”, „Icoane”, „Camera inimii”, „Catren 9”.

Cu acest prilej, mai multe exemplare din volumul „Icoane” au ajuns în Biblioteca Liceului Teoretic „Alexandru Mocioni” Ciacova, iar prof. dr. Petrișor-Dorin Treta a stabilit, de comun acord cu elevii, ca în următoarele ore de limba și literatura română poeziile cuprinse în carte să fie dezbătute.

În finalul evenimentului, poetul și jurnalistul Petru Vasile Tomoiagă a mulțumit celor prezenți, dar și vorbitorilor, pentru primirea deosebită și pentru cuvintele frumoase. „Am venit să stăm de vorbă și să ne cunoaștem mai bine – a spus Petru Vasile Tomoiagă. «Icoane» este a șaptea mea carte de autor. Cartea ca atare a avut o istorie deosebită. De fapt, pe manuscrisul acestei cărți scria «Editura Universității de Vest – 2006», iar cartea a apărut în luna decembrie a anului 2016, fix după zece ani. Se spune că ceea ce trebuie să se întâmple, se întâmplă, ceea ce înseamnă că și faptul că a stat zece ani în așteptare trebuia să se petreacă, dar și faptul că a fost, totuși tipărită, până la urmă”. Poetul a vorbit în continuare despre „aventura” volumului în cei zece ani care au trecut între predarea manuscrisului și apariția sa efectivă. „Domnul profesor Treta, a continuat poetul, m-a impresionat prin modul în care a selectat poeziile care au fost recitate aici. A ales poeziile care merg pe filonul credinței, al vieții și al morții, presărat, ici-colo, cu dragoste. Deci, elementele esențiale ale existenței noastre. În același timp, n-ar fi trebuit să mă surprindă această selecție, pentru că domnia sa, fiind dascăl de limba română, stăpânește bine cuvântul, și, în același timp, îi simte valențele”.

Apoi, poetul a recitat poezia „Iconarul”, cea care dădea, inițial, titlul volumului.

Revenind la geneza acestei cărți, Petru Vasile Tomoiagă a precizat: „Prin anul 2015, i-am luat un interviu pictorului Ion Sulea Gorj, cel care semnează ilustrația cărții, inclusiv coperțile. La finalul interviului, mi-a dăruit un album de-al domniei sale, în care, atunci când l-am deschis, mi-a apărut lucrarea intitulată «Fereastră». Văzând că la capătul a ceea ce se întrezărea prin această fereastră este Demiurgul, am știut că lucrarea va fi coperta cărții mele care «se maturizează» de zece ani. Mai urma să primesc acordul autorului, care cu mult drag mi-a dat voie să folosesc lucrările sale atât pentru copertă, cât și pentru ilustrațiile interioare. Și datorită maestrului Ioan Sulea Gorj a fost posibil ca acest volum să apară, iar din punctul meu de vedere a fost efectiv o descătușare faptul că am putut publica anul trecut această carte”.

Adresându-se în special elevilor prezenți, Petru Vasile Tomoiagă a spus că trăim într-o lume în care, paradoxal, deși se citește din ce în ce mai puțin, se scrie din ce în ce mai mult. „Acum îți e și rușine să spui că ești scriitor, pentru că te trezești coleg cu Becali, Copos... și o grămadă de alți scriitori”. Revenind la creația literară, poetul a adăugat: „Chiar dacă, la fel ca la scoici, se caută doar perla, în literatură, în scris, autorul îl regăsești, îl simți și în operă, indiferent că e proză sau poezie”. În fața celor prezenți, Petru Vasile Tomoiagă și-a creionat, succint, activitatea: „Am scris încă din tinerețe, am mai publicat înainte la revistele «Orizont», «Tribuna», «Contemporanul», «Steaua». Am fost chiar premiat de revista «Steaua». După Revoluție, m-am înhămat în presă. Jurnalismul este o corvoadă mare și grea. Iar la ziarul «Timișoara» lucrez din anul 1996 și pot spune că am făcut de toate, de la simplu redactor, la redactor șef.

Pentru că suntem la Ciacova, vreau să vă spun că ziarul «Jurnal de Ciacova», pe care unii îl acceptă așa cum este, alții îl critică, este o părticică din ceea ce se întâmplă aici. Încercăm, în fiecare număr, să prezentăm o pagină de istorie, o pagină de cultură. Este foarte bine să vă uitați, de exemplu, peste pagina de istorie din acest ziar, pentru că e important să cunoști trecutul localității în care trăiești. Cum spunea și domnul primar, în ultima vreme, ziarul a mai câștigat prin colaborarea cu domnii directori Treta și Seculici, cu domnul Popin și alți oameni care mânuiesc condeiul”.

Întâlnirea de la Ciacova a continuat cu un dialog purtat de poet cu cei prezenți la lansarea volumului „Icoane”. Întrebat despre concepția grafică de a încadra poeziile în rame de tablou, Petru Vasile Tomoiagă a răspuns: „Ramele coperții originale, realizate de graficianul Emil Grama, și care s-a pierdut, iată, le-am fructificat într-un alt mod și se regăsesc în carte sub o altă formă”.

La final, autorul a dat autografe pe cel mai proaspăt volum al său, promițând că va reveni la Ciacova și cu prilejul altor lansări.

Anton BORBELY