Comuna Moșnița Nouă, una dintre protagonistele din anii trecuți a Festivalului-concurs „Lada cu zestre”, a debutat la ediția din acest an, cea de-a XI-a, în cadrul fazei zonale desfășurate la Căminul Cultural din Peciu Nou.

Prezența artiștilor amatori din centrul de comună, din satele aparținătoare Albina și Urseni, a fost una numeroasă și, în egală măsură, de mare valoare. Participând la secțiunile de coregrafie, soliști instrumentiști, soliști vocali și recitatori în dialect bănățean, artiștii amatori din comuna Moșnița Nouă au demonstrat, încă o dată, că în apropierea Timișoarei tradițiile bănățene moștenite de la înaintașii noștri s-au păstrat nealterate și sunt transmise mai departe generațiilor care vin. Iar prezența pe scena de la Peciu Nou a ansamblului de dansuri pe generații este un exemplu în acest sens, un model care ar trebui urmat, pentru că predarea ștafetei către cei tineri ar trebui urmată de cât mai multe comune și orașe din județ.

Așadar, la secțiunea coregrafie, subsecțiunea ansambluri de cântece și dansuri, a ediției din acest an a Festivalului-concurs „Lada cu zestre”, a participat ansamblul comunei Moșnița Nouă. 

La subsecțiunea a doua, cea a ansamblurilor pe generații, așa cum aminteam anterior, Moșnița Nouă a fost reprezentată de dansatori de toate vârstele.

La subsecțiunea dedicată grupurilor de dansatori, comuna Moșnița Nouă a fost reprezentată de două echipe: una alcătuită din dansatori din Urseni și Moșnița Nouă, cealaltă – alcătuită din dansatori din Albina și Moșnița Nouă.

La categoria soliștilor instrumentiști, pe scena de la Peciu Nou, reprezentând comuna Moșnița Nouă, a urcat Denisa Neacșu, care a cântat la vioară.

Denisa Neacșu și Lavinia Zivan au intrat în concurs la secțiunea destinată soliștilor vocali, interpretând cântece din folclorul bănățean.

Denisa Todea și Ioana Trușcă au participat din partea comunei Moșnița Nouă la secțiunea destinată recitatorilor de poezie scrisă în dialect bănățean.

Despre prezența comunei Moșnița Nouă la această a XI-a ediție a Festivalului-concurs „Lada cu zestre”, dar și despre activitatea culturală de aici am stat de vorbă cu Raul Codrean, referentul cultural al comunei. „Principalele manifestări artistice locale sunt rugile bănățene, sărbătorite cu prilejul hramurilor bisericilor ortodoxe române din fiecare localitate. La Moșnița Nouă Ruga este pe 20 iulie, la Urseni și Albina, în 15 august, de Adormirea Maicii Domnului. La toate aceste manifestări artistice participă Ansamblul de dansuri «Moșnițeana» din satele Urseni și Albina, alcătuit dintr-un grup de 20 de perechi de dansatori, cu tot cu cei de la grupele mici, formate din copii. Aceștia au fost premiați la toate participările la Festivalul-concurs «Lada cu zestre». Când s-a înființat Ansamblul a existat și un grup de dansatori din Moșnița Veche. De fapt, de acolo a pornit la drum acest ansamblu. Cu timpul, din diverse motive, nu au mai făcut parte din ansamblu și, încet-încet, nucleul s-a mutat în satele de lângă comună. Anul acesta, la Festivalul-concurs «Lada cu zestre» am participat cu cele două grupuri de dansatori. Am avut șapte momente la faza zonală, fiind premiați pentru șase dintre ele. La Albina există o tradiție, deja, și anume dansurile ardelenești din zona Sibiului, de la Sebeș. Cu ajutorul Primăriei, mai ales al domnului primar Florin Octavian Bucur, și al Consiliului Local merg mai departe dansurile și tradițiile. De altfel, domnul primar a fost și membru al acestui Ansamblu, participând chiar, din postura de dansator, la o ediție a Festivalul-concurs «Lada cu zestre». Sperăm ca, dacă nu în vara aceasta, spre iarnă să pregătim un turneu fie în străinătate, fie în țară, pentru a-i premia cumva pe copii pentru eforturile pe care le depun. Nu este ușor să mergi cu șapte puncte în program la un asemenea festival-concurs și să mergi mai departe cu șase dintre ele. Și eu am fost, la rândul meu, membru al Ansamblului, chiar printre primii, și sper din toată inima să câștigăm premii la ediția din acest an a «Lăzii cu zestre»”.

La rândul său, coregrafa Daniela Jicheran, cea care se ocupă de pregătirea dansatorilor din comuna Moșnița Nouă, ne-a declarat: „Activitatea culturală în comuna Moșnița Nouă a demarat în urmă cu 12 ani, la Moșnița Veche. Am activat șapte ani ca instructor de dansuri populare la Ansamblul «Moșnițeana», de la Moșnița Veche, după care, de trei-patru ani, activez în localitatea Urseni, iar de doi ani și jumătate în localitatea Albina. Pe partea de coregrafie, cele două formații s-au prezentat cu cinci puncte, unul dintre ele fiind ansamblu de cântece și dansuri, care a cuprins o parte din zona folclorică Ardeal, pentru că localitatea Albina este formată din cetățeni veniți în urmă cu 70 de ani din zona Sebeș, și o parte cu dansuri din Banat, reprezentată de copiii din Urseni. Sper ca activitatea culturală de la Moșnița Nouă să continue și pe mai departe. Eu sunt foarte legată sufletește de această comună, activând aici de peste 12 ani. Vreau să mulțumesc consilierilor locali și domnului primar Florin Octavian Bucur în mod special, pentru susținerea pe care o avem. Din câte am înțeles, domnul primar chiar intenționează să revină în rândurile Ansamblului de la Albina, acolo unde a activat până de curând. Revenind la faza zonală a Festivalului-concurs «Lada cu zestre» de la Peciu Nou, comuna Moșnița Nouă a mai fost prezentă cu recitatori de poezie scrisă în grai bănățean, două soliste vocale, tinere eleve la Școala Populară de Artă a Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, și cu un obicei de Crăciun, din partea Ardealului”.

Elena SAMFIRA

  • LZ-Mosnita-1
  • LZ-Mosnita-2
  • LZ-Mosnita-3
  • LZ-Mosnita-4
  • LZ-Mosnita-5
  • LZ-Mosnita-6
  • LZ-Mosnita-7