Căminul Cultural din orașul Deta, o construcție multifuncțională de excepție, a fost cel care a găzduit startul celei de-a XI-a ediții a Festivalului-concurs „Lada cu zestre”. Evenimentul s-a bucurat de prezența primarului localității, Petru Roman, dar și a reprezentantului Consiliului Județean Timiș - Adela Popa, șefa Serviciului Cultură, precum și a Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș(CCAJT) - Codruța Măgurean, directorul adjunct al instituției și responsabil de proiectul Festivalul-concurs „Lada cu zestre”.

În concurs s-au prezentat 11 localități: Denta, Banloc, Ciacova, Foeni, Livezile, Voiteg, Gătaia, Ghilad, Deta, Birda și Giera.

Trebuie specificat faptul că sala Căminului Cultural din Deta a fost neîncăpătoare pentru mulțimea de spectatori prezenți la eveniment. Alegerea Detei nu a fost întâmplătoare pentru găzduirea acestei faze zonale, pentru că lăcașul de cultură, renovat în anul 2014, oferă toate condițiile pentru organizarea unui eveniment de asemenea amploare. Trebuie spus că după ce clădirea a intrat în proprietatea Primăriei Deta, conducerea instituţiei și Consiliul Local, au alocat din bugetul propriu suma necesară pentru renovarea şi modernizarea imobilului. Acoperişul nou, mansardarea unei părţi a clădirii, geamurile termopan, tencuiala şi culoarea bine definită a exteriorului, atrag privirile oricărui trecător. În interior, sala de spectacol, scena, vestiarele pentru artişti, toaletele interioare, sistemul de încălzire, toate au fost pregătite să găzduiască spectacole de toate genurile la cele mai înalte standarde. Clădirea are acum mai multe încăperi care se pot folosi pentru organizarea de evenimente diverse și dispune chiar şi de patru camere pentru cazare aflate la mansardă, dotate cu băi și cu o bucătărie.

Revenind la faza zonală a Festivalului-concurs „Lada cu zestre”, să amintim că evoluțiile concurenților au fost notate de către un juriu din care au făcut parte: Adela Popa (din partea CJ Timiș), Codruța Măgurean (din partea CCAJT), coregraf Tomiță Frențescu, Remus Vălungan (din partea CCAJT) și Oana Vincu.

După cum ne-a declarat primarul orașului, domnul Petru Roman: „La Deta, specificul bănățean este la fel de viu ca altădată. Oamenii nu au încetat să trăiască în bună înțelegere indiferent de etnia din care fac parte ori de confesiunea religioasă pe care o îmbrățișează. Iar acest lucru se vede și din felul în care sunt păstrate tradițiile populare. Pentru că, trebuie subliniat acest lucru, la această ediție a Festivalului-concurs «Lada cu zestre», vorbesc despre Deta, au fost prezente pe scenă, din partea orașului, formații de dansuri românești, sârbești, maghiare, bulgare și germane. O îngemănare, de fapt, a tot ceea ce, de-a lungul timpului, a marcat viața artistică și chiar spirituală a acestei comunități.

Desigur, în aceste vremuri moderne pe care le traversăm, este din ce în ce mai greu să le insufli tinerilor tradițiile păstrate din moși-strămoși. Însă, dacă există dorința de a păstra și duce mai departe această moștenire, nimic nu este imposibil. Iar din acest punct de vedere, se poate spune că la Deta perpetuarea folclorului, a tradițiilor, a portului și graiului se constituie în priorități de prim rang.

Din punctul meu de vedere, este foarte important ca tinerii să nu-și uite originile, cântecele, dansurile, portul și vorba, indiferent că sunt români, sârbi, germani, bulgari sau maghiari. Tocmai de aceea, se pune un accent deosebit pe păstrarea și perfecționarea formațiilor de dansuri specifice, dar și pe tot ceea ce înseamnă moștenirea lăsată de înaintași”.

După ce primarul Petru Roman a urat nu călduros „Bun venit” participanților la Festivalul-concurs „Lada cu Zestre” ediția a XI-a, acesta a încurajat concurenții, spunând: „Să se califice cei mai buni!”.

Orașul Deta a fost prezent în concursul ce a deschis ediția a XI-a a Festivalului-concurs „Lada cu zestre” cu participanți la aproape toate secțiunile festivalului.

La secțiunea coregrafie, ansamblul pe generații al orașului a prezentat o suită de dansuri bănățene.

Ansamblul de dansuri mixte sârbești „Sveti Nikola” a reprezentat Deta la secțiunea ansambluri și formații de dansuri ale etniilor. Pe scenă a urcat și formația de „juniori” a ansamblului, alcătuită din copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani.

Deta, un oraș multietnic prin excelență, a dat din nou dovadă că aici nu doar tradițiile românești se păstrează nealterate, ci și cele ale altor etnii. Astfel, tot la secțiunea dedicată ansamblurilor de dansuri ale etniilor, pe scenă au urcat: Formația de dansatori „Edellweis” (cu dansuri germane), alcătuită din copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, formația de dansuri maghiare și grupul de dansatori care a prezentat dansuri bulgărești.

La categoria soliști instrumentiști, orașul Deta a fost reprezentat de către Deian Giurgev Alexandru, în vârstă de 16 ani.

La secțiunea coruri au evoluat Corul mixt al orașului Deta și Corul mixt al Bisericii Romano-Catolice din Deta.

Centrul Cultural al Orașului Deta a participat la secțiunea gastronomie a fazei zonale a Festivalului-concurs „Lada cu zestre”, pregătind o masă multietnică, cu produse alimentare specifice etniilor din comunitate.

Petru Vasile TOMOIAGĂ

 • AONLINE-SEDINTA-1
 • LZ-Deta-1
 • LZ-Deta-10
 • LZ-Deta-2
 • LZ-Deta-3
 • LZ-Deta-4
 • LZ-Deta-5
 • LZ-Deta-6
 • LZ-Deta-7
 • LZ-Deta-8
 • LZ-Deta-9