Primăria Comunei Ghiroda, în parteneriat cu Asociaţia Crescătorilor de Albine din România - Filiala Timiş, a organizat în zilele de 11 și 12 martie manifestarea „Târgul apicol Ghiroda – Timişoara”, aflat anul acesta la ediția a șaptea.

Scopurile, atinse prin amploarea evenimentului, ale organizatorilor au fost acelea de a promova apicultura şi consumul de produse apicole, precum şi dorinţa de a veni în sprijinul apicultorilor în vederea aprovizionării acestora cu echipamente, accesorii, utilaje şi ambalaje apicole.

Deschiderea oficială a „Târgului apicol Ghiroda – Timişoara” a avut loc în prezenţa oficialităţilor centrale, locale şi judeţene. De asemenea, în cele două zile, au avut loc comunicări ştiinţifice, dezbateri şi discuții pe teme apicole. Târgul efectiv, deschis publicului, care a avut intrarea liberă, s-a desfășurat în curtea Căminului Cultural din comuna limitrofă Timișoarei. Evenimentul a reunit aproximativ o sută de producători şi comercianţi de produse apicole din România şi din străinătate (Serbia), principalele produse comercializate fiind faguri artificiali, unelte, echipamente, stupi, utilaje şi accesorii, hrană, medicamente şi biostimulatori pentru albine, miere, polen, ambalaje pentru miere, cosmetice etc.

De asemenea, cei prezenți s-au bucurat pe parcursul desfășurării târgului de un frumos program folcloric pregătit de artiștii din Ghiroda.

Ionuț Stănușoiu, primarul comunei Ghiroda, a rostit cuvântul de deschidere al celei de-a șaptea ediții a „Târgului Apicol Ghiroda – Timișoara”. După ce le-a transmis tuturor un salut de bun venit, primarul Ghirodei a spus: „Vreau să mulțumesc, pentru început, domnului Dorel Cădariu, fostul primar al comunei Ghiroda, pentru că el a inițiat acest târg. Îi mulțumesc pentru zestrea lăsată. Noi avem de gând să continuăm și să ducem târgul apicol de la Ghiroda spre o dezvoltare cât mai mare pe plan internațional. Avem invitați din Serbia la ediția din acest an. Aș dori să aduc mulțumiri speciale celor de la Asociația Crescătorilor de Albine, filiala Timiș, și în special domnului director Cosmin Vatriș, pentru implicare și colaborare. Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru participare și vă urez spor la cumpărături”.

Prezent la târgul apicol de la Ghiroda a fost și Nicolae Robu, primarul Timișoarei: „Mă bucur să pot fi cu dumneavoastră la această a șaptea ediție a târgului apicol de la Ghiroda. Vă felicit pe dumneavoastră, în primul rând, pe apicultori, că vă ocupați cu această nobilă meserie și faceți miere atât de bună. Părerea mea este că niciunde nu este mierea atât de bună ca în România și mi-a fost dat să gust miere pe diverse meridiane ale lumii. Trebuie să ținem foarte atent de tot ce avem noi bun tradițional, pentru că, din păcate, în lumea în care trăim, în lumea globalizării, suntem asaltați de tot felul de produse, care sunt tentante la o primă vedere – fie datorită aspectului, fie datorită ambalajului, fie datorită prețului – dar dacă intrăm puțin pe fond, în profunzimea lucrurilor, constatăm că produsele care vin peste noi nu au gustul pe care îl au produsele noastre tradiționale și nu sunt la fel de sănătoase precum sunt acestea. Cu atât mai mare este meritul dumneavoastră, al apicultorilor și al celorlalți care fac produse naturale, cu cât, iată, rezistați. Noi trebuie să vă sprijinim așa cum putem, fiecare de pe pozițiile pe care le ocupăm, pentru a vă fi mai ușor să rezistați în acest mediu concurențial foarte dificil și de multe ori cu o concurență în care plecați din start defavorizați. Felicit Primăria comunei Ghiroda, pe domnul primar Ionuț Stănușoiu și pe colaboratorii săi, pentru că duc mai departe această frumoasă tradiție, că s-au ocupat de buna organizare a ediției din acest an. Aveți aici, în Ghiroda, un primar tânăr, destoinic, plin de bunăvoință și de inițiative și idei bune. Fiți alături de el și sprijiniți-l să faceți lucruri și mai bune pentru frumoasa dumneavoastră comună. Vă mulțumesc că m-ați invitat și vă urez sănătate și succes în tot ce faceți!”.

Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, s-a adresat și el participanților la târg: „Aș vrea să-l felicit și eu pe domnul Dorel Cădariu pentru această inițiativă deosebită, să-i urez succes domnului primar Ionuț Stănușoiu și îl rog să ducă mai departe această tradiție. În mod special doresc să mulțumesc organizatorilor, Asociația Crescătorilor de Albine, filiala Timiș, pentru acest eveniment deosebit și să dau asigurări din partea Consiliului Județean Timiș că îi vom acorda și în continuare tot sprijinul. Sunt ferm convins că veți avea parte de produse deosebite, de discuții interesante, ținând cont că avem aici și o delegație din Serbia – căreia îi urez bun venit în județul Timiș”.

Din partea Parlamentului României, la târgul apicol de la Ghiroda a fost prezent deputatul de Timiș Marian Cucșa: „Mă bucur să fiu prezent la a șaptea ediție a târgului apicol de la Ghiroda. Mulțumesc organizatorilor și domnului primar pentru invitație și mă bucur să văd că fostul primar a lăsat o bună și frumoasă moștenire, pe care actuala administrație să o ducă cu cinste mai departe. Mă bucur să văd că există o bună colaborare între Asociația Crescătorilor de Albine, filiala Timiș, și apicultorii din Serbia. Îi asigur pe apicultori, atât din Serbia, cât și din Timiș, de tot sprijinul meu în calitate de parlamentar. Producătorilor le doresc o primăvară și o vară înflorite, astfel încât să aibă o producție așa cum și-o doresc”.

Cosmin Vatriș, președintele Asociației Crescătorilor de Albine, filiala Timiș, a spus, în cuvântul său: „Am plăcerea să salut invitații, expozanții și colegii apicultori, atât în nume personal, cât și în numele asociației noastre. Chiar dacă dețin de puțină vreme președinția acestei asociații, am participat la toate edițiile târgului, în calitate de organizator. Vreau să adresez mulțumiri prietenului, apicultorului și fostului primar Dorel Cădariu, consilierilor locali, care au făcut tot ce este posibil pentru ca târgul acesta să aibă continuitate. Îi mulțumesc domnului primar Ionuț Stănușoiu, mulțumesc Consiliului Județean Timiș pentru suportul acordat, precum și tuturor instituțiilor publice care ne sprijină permanent în activitatea noastră”.

Cosmin Vatriș i-a acordat apoi cuvântul directorului Institutului Apicol București, ing. Adrian Siceanu: „În primul rând, vreau să vă transmit salutul Asociației Crescătorilor de Albine din România, coorganizatoare, prin filiala Timiș, a acestui târg. Ne bucurăm foarte mult și mulțumim pentru sprijinul deosebit pe care ni-l acordă an de an Consiliul Județean Timiș, Primăria Ghiroda și foarte mulți oameni cu suflet care s-au implicat, astfel încât astăzi să pot constata cu surprindere că ați organizat una dintre cele mai mari manifestări apicole din România. Sunt peste o sută de standuri, ceea ce face să egalați Târgul Național al Mierii de la București. Probabil, la anul vă veți apropia sau chiar depăși târgurile de la Blaj sau Câmpina. Este un lucru firesc, pentru că județul Timiș are apicultori foarte mulți, foarte buni și o perspectivă extraordinară în acest domeniu.Vă felicit și vă doresc succes”.

De asemenea, prezenți la evenimentul de la Ghiroda au fost senatorul Eugen Dogariu, Traian Stancu, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, prof. dr. Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, precum și președintele Asociației Apicultorilor din Voievodina (Serbia).

Prof. dr. Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, a spus, referindu-se la ediția din acest an a „Târgului Apicol Ghiroda – Timișoara”: „Am fost la acest târg încă de la prima ediție și, spuneam atunci, a fost un început extraordinar pentru un domeniu de mare importanță și că, în același timp, trebuie să se transforme într-o tradiție. Mă bucur sincer că și noua administrație a comunei Ghiroda a preluat această inițiativă, intrată iată în tradiție, și o dezvoltă mai departe. Probabil, în viitor, împreună cu Consiliul Județean și cu administrația locală, târgul se va desfășura într-un alt spațiu, mai mare, pentru a se putea expune, deoarece eu consider că apicultura este un domeniu aflat în permanentă extindere. Și nu doar atât: este de o importanță extraordinară și din punct de vedere economic, dar și din punct de vedere al mediului. Sunt extrem de multe probleme în acest sector, inclusiv în acest moment, legate de nicotinoidă, legate de relația dintre crescătorii de albine și fermieri – o problemă transmisă și la nivelul Uniunii Europene și care îi preocupă pe toți crescătorii de albine din zona europeană și nu numai. Pe noi ne afectează cu atât mai mult, cu cât suntem într-o zonă cu o diversitate extraordinară floristică, cu o calitate deosebită a produselor stupului și, în același timp, cred că și cu populații de albine de o valoare excepțională. Îmi pare rău că de câțiva ani buni se discută despre albina bănățeană, pe care noi ar trebui să o omologăm fie ca și rasă separată, fie ca o subspecie a rasei apis carpatica, respectiv albina românească. Am fost mereu în contact cu crescătorii de albine, în special cu cei din Caraș Severin și am discutat pe acest subiect. Problema ar trebui preluată inclusiv de Academia de Științe Agricole-Silvice, secția de zootehnie, de universități, pentru a găsi calea ca acest nucleu să fie omologat și înscris în lista raselor europene de albine. Ar fi o realizare excepțională pentru Banat”.

Ion Davițoiu, consilier județean, unul dintre cei care a făcut parte din grupul care a inițiat organizarea acestui târg, a făcut următoarele precizări: „Ținând cont că sunt membru fondator al acestui târg, pot spune că, această a șaptea ediție, s-a extins foarte mult. Din discuțiile cu Primăria și cu Consiliul Local Ghiroda, am înțeles că pentru ediția a opta ni se va da un alt spațiu, mai mare, undeva după podul de peste Bega. Târgul a devenit unul internațional, avem legături strânse cu Serbia, cu apicultorii de acolo. Vrem să dezvoltăm apicultura în zona Banatului, vrem să avem o colaborare foarte bună cu lectorii care ne aduc informații despre apicultură. În toamna anului trecut s-au pierdut foarte mulți stupi, din cauze multiple. Trebuie să ținem mai aproape de lectorii care predau apicultura în zona noastră, să vedem care sunt cauzele și să încercăm să ridicăm standardul apicultorului la alt nivel, atât de cultură, cât și de producție”.

Ca o concluzie generală, se poate spune că „Târgul Apicol Ghiroda – Timișoara” a devenit un reper printre evenimentele de gen din județul Timiș. Mai mult decât atât, promite ca, în anii următori, să se dezvolte și mai mult.

Anton BORBELY

Petru Vasile TOMOIAGĂ