Sărbătoarea s-a bucurat de un real succes

Prin grija primăriei comunei Peciu Nou, în acest început de noiembrie a fost continuată tradița sărbătoririi Zilei Recoltei. Manifestarea, ajunsă la cea de-a VI-a ediție, a avut loc în centrul comunei, la ea participând, pe lângă oficialitățile județene și locale, și numeroși localnici, atât din Peciu Nou, cât și din localitățile aparținătoare, Diniaș și Sânmartinu Sârbesc.

Programul evenimentului a început cu un Te-Deum de mulțumire, oficiat de un sobor de prelați alcătuit din preoții Tiberiu Benescu, Milorad Ostoin, Ivan Popov, Alexandru Ploștinaru, Milivoi Gornic și Vasile Bologh, preoți parohi ai Bisericilor Ortodoxe Române, ai Bisericilor Ortodox Sârbe și ai Bisericii Greco-Catolice din localitățile comunei.

Alături de primarul localității, domnul Gabriel Răzvan Drăgan, și de viceprimarul comunei, domnul Bogdan Lungu, s-au aflat și o serie de personalități politice județene: domnul Sorin Grindeanu, președintele CJ Timiș, domnul Eugen Dogariu, domnul Călin Dobra, domnul Adrian Pau, domnul Alfred Simonis și doamna Bianca Gavriliță.

De asemenea, la Ziua Recoltei, a participat și o delegație a ALDE Timiș, alcătuită din domnul Marian Cucșa, președinte, domnul Traian Stancu, vicepreședinte, doamna Lidia Laction, președinta organizației de femei, domnul Nistor Geană, consilier județean, și domnul Gabriel Toie, vicepreședinte.

De pe scena amplasată în centrul comunei, primarul localității, domnul Gabriel Răzvan Drăgan, li s-a adresat celor prezenți: „Dragi concetățeni, suntem la a șasea ediție a sărbătorii Ziua Recoltei și ne bucurăm că datorită organizatorilor și sponsorilor a fost posibilă desfășurarea acestui eveniment, fapt pentru care le mulțumesc tuturor. 

În primul rând, aș dori să ținem un moment de reculegere pentru doi cetățeni care tot timpul au participat la acest eveniment, domnul Hoța Octavian și domnul Rotaru Daniel, care astăzi nu se mai află printre noi.

Încercăm din acest an ca Ziua Recoltei să devină un altfel de eveniment: nu doar unul de sărbătoare, ci și unul care să vină în ajutorul semenilor noștri mai încercați de viață. Nu putem uita de familiile nevoiașe din această comună, drept pentru care vă rog ca, în măsura posibilităților, să participați la acțiunea intitulată «Darul de toamnă». Banii și obiectele adunate vor fi donate unor familii cu mai mulți copii ori vitregite de soartă. Donațiile dumneavoastră pot fi în bani, alimente ori diferite articole de îmbrăcăminte și încălțăminte.

Toți cei prezenți sunt invitați să deguste din preparatele oferite de organizatori, care vor deservi gratis pe toată lumea. 

Mai vreau să precizez că această sărbătoare se bucură de un frumos program artistic care va începe cu echipa de dansuri din comuna noastră, «Datina», care reprezintă localitatea Peciu Nou, după care urmează dansatorii din Diniaș și Sânmartinu Sârbesc. De asemenea, ne vom bucura și de prezența echipei de tamburași din Diniaș, după care programul artistic va continua cu muzică populară avându-i în mijlocul nostru pe Petrică Bănățeanu și formația sa, precum și pe binecunoscuta solistă de muzică populară din Banat, Carmen Popovici Dumbravă. Vă dorim tuturor distracție plăcută! Vă mulțumim și, nu în ultimul rând, vreau să mulțumesc domnului președinte al Consiliului Județean Timiș, Sorin Grindeanu, și echipei domniei sale, pentru că ne-au onorat cu prezența”.

În continuare a vorbit președintele Consiliului Județean Timiș, domnul Sorin Grindeanu, care a precizat: „Să știți că am ținut să vin azi aici, împreună cu domnul vicepreședinte al Consiliului Județean, domnul Traian Stancu, și alături de o parte dintre candidații PSD la alegerile parlamentare din decembrie. Am venit aici, în primul rând, pentru a-i arăta primarului Gabi Drăgan susținere, și prețuire dumneavoastră, locuitorilor din Peciu. Să știți că țin foarte mult să ajutăm primarul și comuna Peciu Nou. Nu a trecut prin perioade simple în aceste luni, dar cred că încet, încet se vor vedea lucrurile bune pe care el le va face pentru comuna Peciu, pentru că dumneavoastră și această comună merită să reveniți acolo unde ați fost, printre cele mai mândre comune din județul Timiș. Vă doresc o după-amiază plăcută, toate cele bune și distracție plăcută!”.

În centrul comunei s-au desfășurat mai multe activități și nu au lipsit tarabele cu bunătăți de sezon, de la produse agricole, la cele apicole.

La Ziua Recoltei a fost prezentă și o delegație a candidaților PNL Timiș la alegerile parlamentare din decembrie, condusă de primarul Timișoarei, Nicolae Robu.

Concomitent, a fost organizată și acțiunea umanitară „Darul de toamnă”, prin care cetățenilor li s-a cerut să doneze lucrurile de care nu mai au nevoie, pentru a-i ajuta pe cei ale căror posibilități materiale sunt limitate. Astfel, la finalul acțiuni, s-au strâns alimente, articole de îmbrăcăminte și suma de aproximativ 1.700 de lei. Pentru că a fost ziua recoltei, numeroși producători din comună și-au prezentat recolta: Viorel Rus, Traian Horga, Gheorghe Bujora, Marius Mureșan, Romulus Sale, Marius Apopi, Carol Racz, Mircea Hodoșan, Iefta Eremici, Andrea Marconi, Balint Petrescu, Ștefan Dorobanțu, Valentin Neferu, Nicolae Begu, Goran Stanoev, Depoter Frank, Bratica Jivanov și Grigor Negru. Cu produse apicole s-a prezentat la Ziua Recoltei apicultorul Spasa Stoianov. De asemenea, s-au pregătit, la ceaun, preparate dintre cele mai gustoase: gulaș, ciorbă de pește, varză cu carne de oaie, varză cu carne de porc, papricaș. Pentru ca sărbătorii să nu-i lipsească voia bună, pe scenă au urcat ansamblurile de dansuri populare din comună - „Datina”, din Peciu Nou, „Kud Sveti Nikola”, din Diniaș, „Kruna”, din Sânmartinu Sârbesc - și orchestra de tamburași „Zlatna Suza”, din Diniaș. Au fost și invitați speciali la Peciu Nou cu prilejul Zilei Recoltei, pentru cei prezenți cântând Carmen Popovici Dumbravă, Nicoleta Sârbu și Petrică Bănățeanu cu formația. Sărbătoarea Ziua Recoltei, ediția a VI-a a continuat până seara târziu, bucurându-se de un real succes.

Petru Vasile TOMOIAGĂ