Sala de conferințe a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” a găzduit conferința de prezentare a strategiei de cercetare – dezvoltare – inovare a USAMVBT pentru perioada 2021-2027.
Un punct important al acestei strategii îl constituie finalizarea unei centrale proprii pe biogaz și punerea în funcțiune a unei instalații de panouri fotovoltaice.
USAMVBT a primit 1,1 milioane de euro pentru construirea centralei electrice pe biogaz. Din acești bani, 85% sunt asigurați din fonduri nerambursabile norvegiene, restul de 15% fiind din sursele proprii ale universității. Investiția se va finaliza în a doua parte a anului viitor și va fi amplasată în zona campusului universității. Biogazul va fi produs în urma utilizării drept combustibil a dejecțiilor animale provenite de la stațiunea didactică, dar și din resturile vegetale rezultate de pe cele 2.500 de hectare de teren agricol pe care le deține universitatea. Prof. univ. dr. Cosmin Popescu, rectorul USAMVB, consideră că din cele două surse se va reuși asigurarea a aproximativ 30% din totalul consumului energetic al instituției.
Economia realizată la bugetul universității în urma folosirii curentului electric produs de panouri și de noua centrală pe biogaz este apreciată la 100.000 – 200.000 de euro pe an, iar tipul de combustibil folosit este prietenos cu mediul ambiant.
În altă ordine de idei, USAMVBT aduce din acest an universitar, ca modalitate de implicare directă și responsabilizare a studenților, atribuirea unei suprafețe de teren agricol pe care studenții o vor cultiva. Urmează, în anii următori, o competiție a celor mai bune și aspectuoase produse agricole din vestul țării.
Tot cu acest prilej a fost prezentată una dintre cele mai importante baze de cercetare din agricultură, și anume Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin.
Cu această ocazie, reprezentanții universității timișorene au prezentat o parte dintre cele mai bune produse pe care le cultivă în fermele specializate. (V.T.)