Joi, 16 iulie 2020, cu începere de la ora 19, Muzeul de Artă din Timișoara va găzdui lansarea volumului scris de savantul venezian Francesco Griselini, despre explorarea Banatului de secol optsprezece, volum ce a fost tradus din limba italiană, după însemnările lui Griselini. Este pentru prima dată când acest volum este editat în România după traducerea integrală din limba italiană în limba română, până acum editarea lui fiind realizată după traducerea prescurtată din limba germană în limba română.
Inițiativa traducerii acestei noi ediții în limba română aparține istoricului bănățean dr. Victor Neumann, ediția este îngrijită de profesorul Neumann, iar traducerea din limba italiană în limba română a fost realizată de profesorul Daniele Pantaleoni de la Catedra de Limba Italiană a Facultății de Litere, Istorie și Teologie, Universitatea de Vest, Timișoara.
În secolul al XVIII-lea, savantul venezian Francesco Griselini, la solicitarea președintelui administrativ al Banatului, baronul Iosif de Brigido, sosește în Banat și începe explorarea acestei regiuni a Imperiului Romano-German.
După aproape patru ani petrecuți în Banat, Griselini revine în Peninsula Italică, iar după ce adună toate însemnările din această provincie, le publică, în limba italiană, la Venezia, în forma unor scrisori.
În paginile acestui volum se află prezentată viața locuitorilor din Banat, în secolul al XVIII-lea, însemnările venezianului reprezentând un consistent izvor istoric despre Banat și Timișoara.


„Este mult mai mult decât un jurnal. Este o carte scrisă de un explorator, nu de un călător care doar consemnează cele văzute în Banat. Griselini este un explorator și reproduce toate citatele de pe monumente romane, face o adevărată cercetare a localităților, a populațiilor, locuiește cu românii în sate, învață românește”, a spus profesorul Victor Neumann despre opera savantului venezian.


Volumul-document „Descoperirea Banatului Timișoarei. Însemnări de călătorie”, de Francesco Griselini, a fost publicat la Editura „Mega” din Cluj-Napoca, anul acesta, iar lansarea se va face în curtea interioară a Muzeului de Artă, cu intrare de pe strada Mercy. Pe lângă momentele oratorice, lansarea va avea parte și de un scurt concert de muzică clasică susținut la pian de tânărul Leonard Mihale, elev la Liceul de Muzică „Ion Vidu” din Timișoara (clasa doamnei profesoare Aida Gelati), laureat al Olimpiadelor școlare și participant, cu deosebite aprecieri, în concursuri internaționale de interpretare muzicală.
Evenimentul se va organiza ținându-se cont de situația stării de alertă ca urmare a crizei sanitare pe care o traversează România. Astfel, la evenimentul din curtea interioară a Muzeului de Artă pot participa doar 50 de persoane care vor respecta distanțarea interpersonală, iar scaunele vor fi dispuse cu distanța de 1,5 metri, se poartă măști (se vor distribui la intrarea de pe strada Mercy a Muzeului de Artă) și dezinfecția mâinilor cu soluție specială.

Cornel S.
Foto: www.facebook.com/muzeuldeartatm