Reprezentanții Comisiei Europene, vicepreședintele Margaritis Schinas (Grecia) și comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel (Bulgaria), au anunțat că vor propune colegiului comisarilor europeni decalarea perioadei evenimentelor culturale dedicate Capitalelor Europene ale Culturii, 2020-2021. Cei doi reprezentanți ai Comisiei Europene vor solicita modificarea Deciziei 445/2014 care reglementează acțiunea Capitalelor Europene ale Culturii, pentru a prelungi termenul celor două Capitale din acest an până în aprilie 2021, pentru Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda). De asemenea, vor solicita amânarea orașului Novi Sad pentru anul 2022 și exercitarea titlului pentru Timișoara și Elefsina în anul 2023.
În condițiile în care propunerea va fi adoptată, în 2022 vor exista trei capitale europene: Kaunas (Lituania), Esch sur Alzette (Luxemburg) și Novi Sad (Serbia), iar în 2023: Veszprem (Ungaria), Elefsina (Grecia) și Timișoara (România). „Acesta ar fi un gest de solidaritate între toate capitalele europene ale culturii în cauză, care să reflecte spiritul Uniunii Europene!”, au transmis reprezentanții Comisiei Europene.


„Această intenție comunicată de reprezenanții Comisiei Europene este doar o etapă, decizia finală aparține Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene. Până la o decizie definitivă, noi vom desfășura programul cultural pentru acest an și vom începe reprogramarea etapelor”, a declarat, potrivit unui comunicat mass-media, Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii.


Propunerea celor doi reprezentanți ai Comisiei Europene va aduce consultări la nivelul forului european, aceste consultări urmând să aibă loc până la sfârșitul lunii iulie, iar pe la mijlocul lunii august, propunerea să fie adoptată de către Comisie. În următoarea etapă, Comisia va prezenta Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene această decizie, care ar putea fi adoptată cel mai devreme în luna octombrie.
Criza sanitară de pe mapamond a blocat evenimentele culturale în toate țările europene și, de câteva luni, există discuții la nivel european pentru amânarea Capitalelor Europene ale Culturii din 2020 și 2021 cu unul sau doi ani.Timișoara a transmis în luna iunie o scrisoare Comisiei Europene prin care a informat că este pregătită să fie Capitală Europeană a Culturii anul viitor, dar dacă evenimentele se amână din cauza crizei sanitare, orașul este pregătit să găzduiască evenimentele pentru Capitala Europeană a Culturii în 2022 sau 2023.
Asociaţia Timișoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii a fost înființată în 2011, cu scopul de a pregăti dosarul de candidatură pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii. După câștigarea titlului pentru anul 2021, Asociația își continuă misiunea de a dezvolta Programul Cultural. Ulterior anului 2021, Asociaţia va avea ca scop sprijinirea şi dezvoltarea de proiecte culturale în folosul comunităţii.
În 2016, Timișoara a fost desemnată oficial Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021 în urma unei competiții naționale. Proiectul Timișoarei - „Luminează orașul prin tine!” - a convins juriul de experți independenți, responsabil cu evaluarea candidaturilor. În 2019, în primul an de producție propriu-zisă, Asociația a derulat împreună cu partenerii săi peste 400 de evenimente culturale la care au luat parte peste 130.000 de persoane.
Capitală Europeană a Culturii este un titlu onorific conferit de Parlamentul European unui oraș sau mai multora pentru un an. Programul se derulează din 1985, iar susținerea orașelor culturale din toată Europa evidențiază diversitatea culturală, are și un impact pe termen lung asupra culturii acestor orașe și regiuni, dar și asupra situației economice și sociale.

Cornel Seracin
Foto: arhiva ziarultimisoara.ro