Artistul vizual timișorean Sorin Scurtulescu este curatorul care va reprezenta România în proiectul internațional de artă contemporană numit „Art on the Stream”.
Conceptul curatorial este intitulat „Laborator 1966-2021, 111 / SIGMA / PROLOG/NOIMA”, iar lucrările selectate aparțin profesorului Constantin Flondor și grupului NOIMA.
Catalogul proiectului va conține pe lângă textul curatorului și un text scris de către un scriitor din țara reprezentată, timișoreanul Robert Șerban fiind scriitorul care va reprezenta România la expoziția de la Ulm. Pentru catalogul expoziției, Robert Șerban este autorul unui poem intitulat „Monstrul de apă”.
„Laborator 1966-2021...”, reprezintă peste 50 de ani de ștafetă în arta din România, între 1966 și până în prezent, alegerea lucrărilor fiind legată de conexiunea artistului Constantin Flondor cu toate aceste grupări, maestrul Flondor fiind membru co-fondator al grupurilor 111, SIGMA și PROLOG dar, de asemenea, este și colaborator cu grupul NOIMA în diverse proiecte. Astăzi, profesorul Constantin Flondor este unul dintre cei mai influenți pictori internaționali și artiști experimentali, iar aceste grupuri reprezintă un reper internațional aducând un aer continuu de cercetare și experimentare.
Prima expoziție din cadrul acestui proiect internațional itinerant de artă va avea loc la Muzeul de Artă din orașul german Ulm, între 5 iulie și 6 septembrie 2020. Proiectul „Art on the Stream” este coordonat de managerul cultural Márton Méhes, Viena și Swantje Volkmann „Kulturreferentin” al regiunii Dunării de la Muzeul Șvabilor Dunării din Ulm.


„Scopul proiectului este de a prezenta diferitele direcții din arta contemporană din țările Dunării. Artiștii și curatorii se vor întâlni în mod repetat, vor face schimb de idei și vor forma legături în cadrul simpozioanelor și mai ales în cadrul celor două capitale europene ale culturii Novi Sad 2021 și Timișoara 2021.
Pe lângă întrebările referitoare la pozițiile artistice actuale din țările Dunării, accentul va fi pus pe tensiunea dintre poziția generală cosmopolită a artiștilor și legăturile naționale existente. Proiectul evită în mod deliberat mistificarea, exotizarea sau clișeele. Expoziția va arăta identități și diferențe și va oferi astfel o perspectivă deschisă și variată asupra pozițiilor artistice din toate generațiile și formele de artă”, se arată într-un comunicat transmis mass-media.


În Germania, la Ulm, au fost invitați, în prima expoziție a proiectului „Art on the Stream”, 8 curatori, proveninența lor fiind din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România și Bulgaria, în expoziție curatorii incluzând cel puțin două grupuri de artiști din fiecare generație: Generația 50 +/- și 30 +/-.
Grupul NOIMA va prezenta, în expoziția de la Ulm, lucrarea denumită „Language Paths, 2016-2019”, aceasta fiind o cercetare tipică a limbajului picturii formată din 4 pânze diferite realizate de: Ciprian Bodea, Cosmin Frunteș, Andrei Rosetti și Sorin Scurtulescu.
După prezentarea proiectului în Germania, expoziția va fi itinerată în celelalte țări ale Dunării: Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România și Bulgaria. Turneul se va finaliza prin prezentarea lucrărilor în cele două Capitale Europene ale Culturii, Timișoara și Novi Sad.
Proiectul este sponsorizat de Muzeul Ulm și susținut de următorii parteneri de cooperare: Ministerul Științei, Cercetării și Artei din landul Baden-Württemberg (Germania), Fundația Baden-Württemberg (Germania), Biroul Dunării Ulm / Neu-Ulm (Germania), ‘Kulturreferentin‘ for the Danube Region at the Museum of the Danube Swabians Ulm (Germania), Universitatea din Pécs, Facultatea de Artă (Ungaria), Universitatea din Osijek (Croația), Academia de Muzică (Croația), Arte și Teatru (Croația), Academia Națională de Arte din Sofia (Bulgaria), Capitală Europeană a Culturii - Novi Sad 2021 (Serbia), Capitala Europeană a Culturii - Timişoara 2021 (România).

Cornel Seracin