Comunitatea academică din Timișoara va avea parte de o premieră între 22-24 iunie 2020. În organizarea Universității Politehnica Timișoara, prin Centrul Învăţământul la Distanţă/Învăţământul cu Frecvenţă Redusă și E-learning, împreună cu Asociația Internațională E.D.E.N., la Timișoara va avea loc cea de-a douăzeci și noua ediție a conferinței anuale a Rețelei Europene de Învățare la Distanță și Învățare Electronică (The European Distance and E-learning Network).
Evenimentul va reprezenta prima conferință complet virtuală dedicată educației digitale și inteligenței artificiale și are un program în care câțiva cercetători de pe mapamond vor comunica o selecție din lucrările lor academice. De asemenea, evenimentul va mai cuprinde 10 workshop-uri, 8 „keynote speaker” („vorbitor cheie”) de talie mondială, dar și evenimente sociale.


„Educația digitală a dovedit că poate schimba practicile de învățare și de lucru în societatea de astăzi. Realitatea nevoii de a învăța pe parcursul vieții prin educația permanentă rămâne la fel de urgentă ca întotdeauna. Inteligența, umană și artificială, sunt în centrul atenției iar înțelegerea studenților și a modului lor de învățare, precum și aplicarea noilor tehnologii în educație inspiră dezvoltarea ulterioară”, au transmis, prin intermediul unui comunicat mass-media, referitor la acest eveniment, organizatorii.


Cea de-a XXIX-a ediție a conferința E.D.E.N. 2020 se va concentra pe concepte educaționale contemporane, dar și practici, abordări și instrumente avansate pentru soluții digitale inovatoare în educație. Invitații, din Australia, Europa și Statele Unite ale Americii, în comunicările domniilor lor, vor prezenta cele mai recente rezultate ale cercetărilor în educația digitală.
Printre participanți se află dr. Martin Dougiamas (cercetător cu pregătire academică mixtă, două doctorate onorifice), prof. Denise Whitelock (experiență de peste douăzeci de ani în proiectarea, cercetarea și evaluarea învățării online și computerizate în învățământul superior), prof. Demetrios Sampson (profesor de sisteme digitale pentru învățare și educație la Departamentul de sisteme digitale, Universitatea din Pireu, Grecia), dr. Jesús Boticario (profesor la Școala de Informatică, Universitatea Națională de Învățământ la Distanță, Spania), dr. Diana Andone (director, Centrul E-learning din Universitatea Politehnica din Timișoara), prof. Daniela Rus (robotist, director, Laborator de Informatică și Inteligență Artificială la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, U.S.A.) etc..
Printre comunicările conferinței, amintim aici: „Tehnologii de educație deschisă - impact și perspective”, „Analiza datelor educaționale: armonizarea pedagogului și a inteligenței mașinilor în didactica on-line și învățare”, „Educație digitală, muncă și inteligență artificială: sănătate și drept”, „Ecosistemul Blockchain pentru educația decentralizată” etc..
Odată cu această conferință, Universitatea Politehnica din Timișoara lansează o aplicație dedicată conferințelor virtuale academice, unice, ConferenceUPT (https://conference.upt.ro/) cu facilități de la organizare de sesiuni de lucru, de integrare a lucrărilor academice, de includere a prezentărilor realizate și conectare prin videoconferință, la posibilități de comunicare directă, oferind acces nelimitat tuturor participanților, pentru realizarea unei comunități virtuale E.D.E.N.2020.
În desfășurarea acestei conferințe vor avea loc sesiuni conceptuale despre experiența webinariilor covid-19 și a educației on-line din ultima perioadă, despre tehnologiile educaționale deschise, despre leadership, cultura digitală și abilitățile digitale. Cu această ocazie va fi lansat spre consultare publică de către Comisia Europeană, Departamentul de Educație, Planul European de Educație Digitală. Open University Marea Britanie va avea o sesiune aniversară de 50 de ani, iar Simpozionul Științific dedicat studenților doctoranzi este integrat în programul conferinței, cu raportul de progres al tinerilor savanți și discuții ale unor cadre didactice universitare experimentate.
Universitatea Politehnica Timișoara anunță și o serie de evenimente sociale interesante, cu prezentarea proiectelor culturale realizate pentru Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021 („Patrimoniul sub reflectoare”), un tur virtual al Timișoarei realizat în colaborare cu Facultatea de Arhitectură, muzică live sau experiențe culinare virtuale, toate realizate cu partenerii Centrului de E-learning (CoderDojo, Romanian Science Festival, Științescu, Timotion, Ambasada, Faber, Bega Blues Band).
Toate sesiunile plenare vor fi disponibile gratuit, online, putând fi urmărite de publicul larg pe pagina Centrului de E-learning (https: // elearning. upt.ro / ro / category/comunitate/eden/) sau pe canalul de YouTube, prin live-streaming (https://www.youtube.com/playlist?list=PLAO3ySlu9pvOBkIlS3o4pMxffas9VGI9I).
Programul evenimentului este disponibil pe: https://www.eden-online. org / 2020 _ timisoara/programme/.

Cornel Seracin