Joi, 18 iunie, la spațiul „Indecis” din Timișoara (strada Coriolan Brediceanu, nr. 2, ap. 6), cu începere de la ora 18, se va desfășura seria de video-interviuri cu artiști din Timișoara și București care au absolvit în urmă cu 10+ ani școala de arte plastice, aceste interviuri fiind realizate de jurnalistul Claudiu Cobilanschi.
Claudiu Cobilanschi este artist, lucrează cu fotografie și video, trăiește în București. Seria de interviuri cu artiști și artiste, care au absolvit școala de arte în urmă cu 10-20 ani și care au o practică activă astăzi, este unul dintre proiectele recent realizate de Claudiu Cobilanschi, iar scopul acestui proiect este de a prezenta cum arăta peisajul de oportunități pentru tinerii absolvenți în perioada aceea versus cum arată acesta acum și de a prezenta aceste mărturii noilor generații.
Această serie de interviuri se grupează sub forma unei expoziții și poartă titlul „O dată artistă, mereu artistă”, este organizată de „Indecis” împreună cu „Lapsus”, spații ce fac parte din „Hyperdome”, o platformă a cărei misiune este de a crea un context mai amplu pentru cercetare artistică în spații artist-run din Timișoara și de a face vizibilă cultura independentă. „Hyperdome” este gestionată de Asociația „Lapsus”, și e un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.


„Într-o reprezentare foarte firească a artistului în lumea sa, Claudiu a căutat practicieni care dețin și lucrează în ateliere proprii. Unii au colaborat cu galerii de artă contemporană sau comerciale, au fost implicați la un moment dat în proiecte culturale, au practicat diverse forme de curatoriat sau au încercat diferite abordări. Alții au rămas intenționat repetenți pentru a nu fi dați afară din școală și s-au ferit de o carieră în publicitate”, transmit organizatorii acestui eveniment, prin intermediul unui comunicat mass-media.


Prin aceste video-interviuri, artiștii invitați să le susțină vor arăta cum au înțeles ei că trebuie să continue activitatea lor în lumea artei, cât timp ar trebui să continue această activitate, ce au făcut de la absolvirea facultății, cu ce fel de situații asemănătoare s-ar putea identifica acum, în 2020, noii absolvenți de arte plastice. Așadar, „bătrânii” artiști, împărtășesc prin intermediul acestor interviuri, experiența lor, celor tineri, interviurile devenind aici un adevărat instrument pedagogic care vorbește despre academie dar și despre individ sau grupuri în relație cu realitatea socială. Tot acest proiect este unul în continuă actualizare și poate fi aplicat on-demand în orice context.

Cornel Seracin