Prin intermediul unui comunicat mass-media, Institutul Francez din România anunță publicul că își redeschide mediatecile din toată țara, iar proiecțiile de cinema, la București, reîncep, bineînțeles, totul cu respectarea reglementărilor în vigoare.
Din 15 iunie 2020, publicul va avea, din nou, posibilitatea să împrumute și să restituie documente prin intermediul serviciului biblio drive din toate mediatecile Institutului Francez din România (București, Cluj, Iași și Timișoara).
Publicul fidel, abonat la mediatecile Institului Francez din România, este îndemnat să urmeze câțiva pași în relația cu mediatecile redeschise. Mai întâi, să caute documentele pe care dorește să le împrumute, în catalogul online, www.carthame.ro., apoi, să trimită lista de documente, precizând titlul, autorul şi cota, prin e-mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.., după care, să meargă să recupereze documentele sau să le restituie pe cele împrumutate, prin biblio drive, la intrarea Institutului Francez, pe baza Cardului CulturaPlus.
„Angajaţii mediatecilor sunt bucuroşi să-şi regăsească cititorii, chiar dacă zâmbetul lor riscă să nu fie prea vizibil în spatele măştii”, se arată într-un comunicat mass-media al Institutului Francez din România, Timișoara.
Pentru moment serviciul va fi deschis de luni până joi, în intervalul orar 10- 13, respectiv 14 - 18, pe Bd. C.D. Loga, nr. 46, Timișoara.
De asemenea, atunci când împrumută sau restituie cărțile, cititorii sunt îndemnați să poarte masca de protecție, atunci când decid să ajungă la Institut, aceasta fiind obligatorie. Reprezentanții Institutului Francez dau asigurări că, documentele restituite sunt păstrate într-un spațiu de depozitare timp de zece zile înainte de a fi împrumutate din nou, pentru a preveni o posibilă contaminare, iar în ceea ce privește abonamentele expirate sau noile înscrieri, se pot reface/face, începând cu 15 iunie, iar plata se va face exclusiv prin virament bancar. Pentru a obține coordonatele bancare, cititorii sunt îndemnați să scrie un e-mail mediatecii.
Institutul Francez din România își asigură publicul că urmărește îndeaproape evoluția crizei sanitare și măsurile luate de autoritățile române, iar când situația o va permite, va fi posibil şi accesul liber în mediatecă pentru a căuta documentele dorite. Detalii se pot găsi pe site-ul Institutului Francez, http://institutfrancais.ro/Timisoara/home, noutățile fiind publicate și pe rețelele de socializare, Facebook și Instagram, ale Institutului Francez.
Curtea clădirii istorice a Institutului Francez de pe bulevardul Dacia 77 din Bucureşti se transformă în sală de cinema în aer liber, iar sâmbăta, 13 iunie, spectatorii sunt aşteptaţi la filmul ce va fi proiectat imediat după ora 21. Începând de sâmbătă, 13 iunie, în fiecare seară va fi proiectat câte un film.
Proiecțiile vor avea loc cu respectarea tuturor regulilor sanitare în vigoare, iar pentru siguranța tuturor este redus numărul de locuri disponibile.

Cornel Seracin
Foto: Claudia Tănăsescu