Sâmbătă, 30 mai 2020, Fundația „Doina Cornea” a lansat întregii societăţi din România, instituţiilor statului, fundaţiilor şi asociaţiilor, un Apel prin care susține candidatura scriitoarei Ana Blandiana la Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2020.


„Pentru că România are încă valori și pentru că acestea trebuie să fie respectate și cunoscute - atât în țară, cât și în străinătate - Fundația „Doina Cornea”, împreună cu alte personalități marcante ale vieții literar-culturale românești și din diaspora, la iniţiativa domnului Gabriel Cojocaru, propune şi susţine candidatura doamnei Ana Blandiana la Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2020.
Trecând peste alergia unor minuscule grupuri de culise și interese interne, cel mai adesea de natură politică, la tot ceea ce le depăşeşte valoarea, demersul nostru dorește să repună în drepturi adevăratele valori - cu o mare vizibilitate internațională în literatura mondială contemporană - și prin aceasta să facă un act de dreptate extrem de necesar.
Vă invităm să vă alăturați, prin semnătura dumneavoastră acestei acţiuni - fie că sunteţi persoane fizice, fie instituţii, organizaţii sau societăţi comerciale -, ținând cont și de expunerea de motive și argumente pe care le vom enumera și care au determinat acest demers.
În cel mai larg sens al cuvântului această acţiune a noastră ar putea deveni un proiect de ţară, împărtăşit de cât mai mulţi iubitori ai culturii româneşti dar şi ai României!”, se arată în apelul lansat de Fundația „Doina Cornea”.


Ana Blandiana s-a născut la Timișoara, în 25 martie 1942. Este licențiată a Facultății de Filologie a Universității „Babeş Bolyai” din Cluj, promoția 1963-1967. Înainte de a deveni poetă, Ana Blandiana a lucrat pe un șantier de construcții, deoarece a fost persecutată de regimul comunist, tatăl domniei sale fiind arestat politic.
După absolvirea facultății, Ana Blandiana a debutat în revista „Tribuna” (1959) din Cluj-Napoca, iar după debut, scriitoarea a fost supusă la trei interdicții de publicare de către regimul totalitar existent atunci în România:
- între anii 1959-1964, ca fiică a unui fost deținut politic (tatăl, Gheorghe Coman, din comuna timișeană Murani, de profesie preot, a suferit privare de libertate sub arest politic, fiind considerat „dușman al poporului”);
- în anul 1985, pentru publicarea a patru poezii în revista „Amfiteatru”. După interdicție, poeziile au fost răspândite scrise de mână, acesta fiind unul dintre primele cazuri de samizdat românesc;
- în anii1988 și1989, pentru publicarea unui volum de versuri (poezii pentru copii) despre motanul Arpagic, interpretat de regim că ar fi o aluzie, o parodie la adresa dictatorului-conducător al RSR-ului.
De-a lungul anilor, Ana Blandiana a întreprins, ca invitată a unor universități, academii, organizații culturale, mai multe călătorii de documentare și studiu în diverse țări europene susținând lecturi publice și conferințe - participând la reuniuni, congrese și festivaluri de poezie.
Creația literară a Anei Blandiana a fost tradusă în 25 de limbi străine - albaneză, bulgară, catalană, chineză, coreană, ebraică, engleză, estonă, franceză, germană, italiană, letonă, macedoneană, maghiară, norvegiană, olandeză, poloneză, portugheză, quechua (peruană), rusă, sârbă, slovenă, spaniolă, suedeză și vietnameză.
De-a lungul timpului, Ana Blandiana a fost, pe rând:
- redactor al revistei „Amfiteatru” (1967-1974);
- bibliotecară la Biblioteca Institutului de Arte Plastice București (1975-1977);
- membră a Consiliului Frontului Salvării Naționale (22 decembrie 1989 -29 ianuarie 1990, când şi-a dat demisia din acest organism ce devenea politic);
- președinte al PEN Clubului Român (1990-2004) pe care l-a reînfiinţat în martie 1990. Din anul 2004, Ana Blandia a devenit Președinte de Onoare al PEN Clubului Român (PEN este o asociație mondială a scriitorilor, fondată la Londra în 1921 pentru a promova prietenia și cooperarea intelectuală între scriitorii de pretutindeni, ce are filială și în România).
Ana Blandiana este:
- unul dintre inițiatorii Alianței Civice, în noiembrie 1990, pe care o conduce între 1991 și 2001;
- membră a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé”;
- membră a Academiei Europene de Poezie;
- membră a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO);
Alături de Romulus Rusan, Ana Blandiana a inițiat, în 1993 și a realizat, sub egida Consiliului Europei, primul Memorial al Victimelor Comunismului si al Rezistenței din lume (Sighetu Marmației, România), fiind şi director fondator al acestuia (din 1994). În anul 1994, Ana Blandiana a fondat Fundația „Academia Civică” (a cărei președinte este încă de la înființare), organizația neguvernamentală care administrează Memorialul de la Sighetu Marmației.
De-a lungul timpului, Ana Blandiana a susținut rubrici permanente în revistele și ziarele: „Amfiteatru” (1967-1969), „Contemporanul” (1968-1974), „România Literară” (1974-1992) și cotidianul „România Liberă” (1997-2000).
În perioada 1969-2020 pentru creația sa, Ana Blandiana a obținut importante premii pe plan național și internațional. Dintre premiile obținute la nivel național, amintim aici, premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor, anul 1969; premiul pentru poezie al Academiei Române, anul 1970, premiul de literatură pentru copii al Uniunii Scriitorilor, anul 1980, premiul pentru proză al Asociației Scriitorilor din București, anul 1980. Dintre premiile obținute de Ana Blandiana la nivel internațional, amintim aici premiul „Poetul European al Libertății”, din anul 2016, pentru volumul „Patria mea A4”.
Având în vedere întreaga activitate de scriitor al Anei Blandiana, dar și de militant activ pentru drepturi și libertăți civice, Fundația „Doina Cornea” invită întreaga comunitate din România să contribuie la susținerea Anei Blandiana la Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2020.
Această susținere se poate realiza prin semnătură, într-un tabel aflat pe site-ul oficial al fundației „Doina Cornea”, www.fundatia-doinacornea.ro, prin trimiterea de semnături însoțite (sau nu) de un mic text de susţinere a candidaturii scriitoarei Ana Blandiana, adresat Academiei Suedeze şi Comitetului de decernare a Premiilor Nobel, pe adresa fundaţiei „Doina Cornea”.

Cornel Seracin