De vineri, 15 mai, Muzeul de Artă din Timișoara și-a redeschis expozițiile pentru a putea fi vizitate de public. Pe lângă cele trei expoziții permanente (Artă Bănățeană, Artă Românească și Artă Europeană) și expoziția temporară dedicată mișcării artistice bănățene („Retrospectiva Liceului de Arte Plastice Timișoara”), vizitatori mai pot admira expoziția temporară de artă digitală compusă din lucrările artistului vizual bănățean Paul Salzberger.
Născut în august 1945, la Timișoara, Paul Salzberger și-a șlefuit talentul artistic la Școala de Muzică și Arte Plastice din Timișoara, aici absolvind liceul în anul 1964. A urmat studii la Institutul de Arte Plastice din București, secția Scenografie, unde a absolvit în anul 1971.
Un timp a lucrat la Teatrul de Stat din Arad și a colaborat cu mai multe teatre din România, iar din anul 1976 a emigrat în Israel și a început un nou capitol în activitatea domniei sale, lucrând la Televiziunea Israeliană (postul public), unde a montat sute de emisiuni și a fost implicat în filme de mare anvergură și prestigiu. A creat scenografii de teatru la Haifa, Tel-Aviv și Ierusalim și a predat cursuri de scenografie la Academia de Arte și Design „Bezalel” din Ierusalim și la Școala de Film „Sam Spigel” din Ierusalim.
Expoziția de artă digitală „Moara de imagini” a artistului Paul Salzberger a fost programată pentru inaugurarea de la Muzeul de Artă din Timișoara, în luna martie, dar, datorită stării de urgență impusă de apariția numitei pandemii de coronavirus, expoziția poate fi vizitată din 15 mai, lucrările fiind expuse în Sala „Mercy” (parter) a Muzeului, rămânând aici până în 31 iulie 2020.
La o primă privire aruncată în expoziție, lucrările acesteia apar pe retina vizitatorului amestecate, precum în malaxorul unei mori care se învârte, fiind, în aparență, fără vreo legătură unele cu altele. Lucrările expuse atrag atenția, mai întâi prin cromatica lor, chiar această cromatică putând să-l îndemne pe vizitator să găsească un sens, o legătură, acestei succesiuni de imagini, între lucrările expuse.


Referindu-se la această expoziție, autorul acesteia, artistul vizual Paul Salzberger, a transmis: „Lucrările prezentate aici au fost dezvoltate pe baza unor imagini și texturi pe care le-am colectat, timp îndelungat, ca materie-primă pentru munca mea de scenograf. Acum văd în ele o reflectare, o metaforă a unor teme culturale generale, dar și o carte de identitate personală. În munca mea, pun un accent teoretic și practic pronunțat pe spațiu, pe forme intermutabile și pe colaj. Am un interes pentru modele istorice și contemporane, în instabilitate, hibridizare, în deconstrucția și reconstrucția unei realități în spațiul cibernetic, în integrarea diferitelor medii vizuale și în contextualizare”.


În lucrările expuse, o parte din materialul folosit de artist provine de pe internet, televiziune, jurnale etc., toate aceste imagini fiind rearanjate, scoase din contextul lor inițial, tot acest univers oferind vizitatorilor un exercițiu de imaginație liberă și un spectacol vizual dinamic.


Referindu-se la arta digitală a scenografului Paul Salzberger, prof. univ. dr. Victor Neumann, director al Muzeului de Artă din Timișoara, a declarat: „În primul rând, e vorba de o artă importantă prin ea însăși. În al doilea rând, expoziția este a unui artist valoros, recunoscut în cercurile profesioniste internaționale. În al treilea rând, este o ocazie de a atrage publicul spre arta digitală, descoperindu-i multiplele valențe, dar mai cu seamă limbajele ei sociale și politice. Nu în ultimul rând, Paul Salzberger este timișorean și cele dintâi imagini și lecții i-au fost cultivate de părinții și congenerii părinților săi care au populat Timișoara de altădată și, care, prin artele vizuală și muzicală, aspiraseră la normalitate. Acestea și multe altele m-au îndemnat să cred că piesele și filmele artistului vor stârni curiozitatea vizitatorilor, vor fi admirate și comentate cu gândul la cultura și imaginile trecutului și viitorului”.


Așadar, pentru vizitatorii care doresc să vizioneze spectacolul de artă digitală din lucrările artistului Paul Salzberger, expoziția „Moara de imagini” rămâne deschisă la Muzeul de Artă din Timișoara, în Sala „Mecy” și la subsolul primului compartiment al acestei săli, până la finalul lunii iulie 2020.
Pentru că ne aflăm încă sub regimul pandemiei de coronavirus, vizitarea acestei expoziții, la fel ca toate celelalte expoziții deschise în Muzeul de Artă se face în condiţii speciale, recomandate prin normele de sănătate publică.
Expoziția se poate vizita de marți, până duminică, între orele 10 - 18, cu ultima intrarea la casieria Muzeului de Artă, la ora 17:30. Luni, expoziția „Moara de imagini”, la fel ca toate celelalte expoziții din Muzeu, nu se vizitează.

Cornel Seracin
Foto: lucrarea intitulată „Peisaj bănățean”