Odată cu încheierea stării de urgență, joi, 14 mai, vineri, 15 mai, în Timișoara au fost semnalate primele concerte live. În trei cartiere din municipiul Timișoara, simultan, unsprezece artiști timișoreni au susținut concerte live de jazz, blues și muzică clasică, oferind publicului o atmosferă de relaxare, chiar în prima zi de la ridicarea restricțiilor impuse de starea de urgență instituită de autorități în contextul pandemiei de coronavirus.
Acțiunea face parte din proiectul intitulat „Scena dintre blocuri”, proiect conceput de asociațiile „Tribul Artistic”, „Prin Banat” și „Timișoara 2021”. Prin această acțiune, artiștii implicați în concerte au dorit să transmită publicului un mesaj, pe cât de simplu, pe atât de frumos: „Ne-a fost dor de voi!”.
„Bega Blues Band”, „Jazz a la Jaïs” și trei dintre artiștii festivalului „Eufonia” - Vlad Popescu, Radu Dunca și Ioan Mihăilescu au oferit reprezentații în trei cartiere din Timișoara: Calea Aradului, Calea Șagului și la un cvartal de blocuri de pe malul canalului Bega. Înainte, în timpul și după spectacol, muzicienii au respectat cu strictețe regulile de distanțare socială și igienă, și-au dezinfectat mâinile și au purtat măști de protecție.
De-a lungul perioadei stării de urgență instituită de autorități din cauza pandemiei de coronavirus, artiștii au fost alături de publicul lor doar în mediul online, prin intermediul rețelelor de socializare, concertele fiind anulate în toată această perioadă. Odată cu ridicarea restricțiilor impuse de starea de urgență, muzicienii s-au reîntâlnit cu publicul timișorean, ținând cont totodată și de noile restricții stabilite prin declararea stării de alertă. Astfel a apărut proiectul „Scena dintre Blocuri”, un balcon sau o terasă exterioară, un spațiu alternativ pentru concert adaptat noilor reguli de siguranță, unde publicul este format din locatarii blocurilor vecine.


„A fost deosebit de frumos pentru noi să cântăm pentru locatarii din aceste blocuri, să îi vedem la ferestre, la balcoane, pe trotuar, mai ales după așa o lungă perioadă de izolare care se pare că va și continua. Am dorit să ieșim în întâmpinarea oamenilor prin acest concert și să le transmitem prin muzica noastră bucurie, optimism, consolare. Cea mai mare provocare a fost să ieșim azi într-un spațiu și să cântăm pentru oameni, după două luni de când am cântat doar pentru noi, în singurătate, așa că am resimțit cu adevărat, emoții”, a spus Vlad Popescu, director artistic „Eufonia Festival”.
„Perioada a fost din punct de vedere profesional groaznică, nu am putut avea concerte, practic am fost reduși la tăcere și a trebuit să tot amânăm , cine știe când se vor deschide pentru noi posibilitățile de a cânta live”, a completat Alina Giurgiu, solista trupei „Jazz a la Jaïs”.


„Bega Blues Band”, „Jazz a la Jaïs”, Vlad Popescu, Radu Dunca și Ioan Mihăilescu s-au reunit voluntar în proiectul „Scena dintre Blocuri”, toți artiștii implicați în proiect atrăgând atenția asupra faptului că se află într-un moment în care au nevoie să vină în fața publicului cu reprezentații live și cer ca autoritățile publice să stabilească în cel mai scurt timp un set de măsuri clare pentru spectacolele în aer liber.

Cornel Seracin