Începând de vineri, 15 mai 2020, Muzeul Național al Banatului din Timișoara se redeschide pentru public. Expozițiile cu care instituția își întâmpină vizitatorii, la redeschidere, sunt „Patrimonium 2019” și „Spectrul Iubirii”, două expoziții care arată conviețuirea între vechi și nou.
Expoziția „Patrimonium 2019” se compune din bunuri culturale de valoare istorică ce au fost achiziționate de instituție în anul 2019, toate aceste bunuri fiind puse în valoare, pentru public, de muzeografii instituției. Tot în această expoziție pot fi admirate și o seamă de piese ce au fost descoperite în urma săpăturilor arheologice, pe șantiere, în 2019, de arheologi.


„Expoziția își propune să ilustreze strategia de achiziții și atragere de donații a unor bunuri culturale pentru îmbogățirea patrimoniului secțiilor de Istorie și Arheologie și al Compartimentului de Arte Vizuale în cursul anului 2019. 100.000 de lei a alocat Consiliul Judeţean Timiş pentru achiziţiile de bunuri culturale de anul trecut, astfel că 45 de noi obiecte îmbogăţesc patrimoniul datorită acestor fonduri. Alte aproape 500 de obiecte au fost donate, una dintre cele mai importante donaţii - mobilier Biedermeier şi sticlă - fiind făcută de familia dr. Horia Vermeşan şi dr. Simona Vermeşan. Printre elementele expuse se numără lucrări de pictură din secolele XIX - XX, lucrări de sculptură din prima jumătate a secolului al XX-lea, ceramică, sticlă şi metale din secolele XIX - XX, mobilier, textile şi accesorii vestimentare (donate de critic de artă Ileana Pintilie, profesoara de pian Aurora Dumbravă fosta directoare a Liceului de Muzică și Raluca Cosoroabă), care au reprezentat donaţii către Muzeul Naţional al Banatului”, au transmis, prin intermediul unui comunicat mass-media, organizatorii expoziției.


Expoziția „Patrimonium 2019” se compune din aproximativ 100 din aceste obiecte ce au intrat în depozitele instituției timișorene de-a lungul anului care a trecut și așteaptă să fie admirate de public.


„Spectrul Iubirii” este expoziţia cu lucrările artistului Marcel Bunea, organizată în colaborare cu Asociația „Dialoguri contemporane”, a cărei curator este Gabriela Ciucă. Expoziția a fost programată să fie inaugurată la Muzeul Național al Banatului în luna martie, dar, datorită pandemiei noului tip de coronavirus, inaugurarea acesteia a fost sistată, expoziția putând fi admirată pe durata stării de urgență, în mediul on-line. De vineri, 15 mai, expoziția va putea fi vizitată chiar în Muzeu, acesta redeschizându-se publicului.
Referitor la această expoziție, „Spectrul Iubirii”, semnată de artistul Marcel Bunea, organizatorii au transmis: „Aduce în faţa vizitatorilor aproape 60 de lucrări, picturi care arată o formă de exprimare altfel, o formă de gândire altfel, un risc asumat de a fi altfel”.


Tot vineri, 15 mai 2020, își reia activitatea și Muzeul „Traian Vuia”, dedicat memoriei marelui inventator bănățean Traian Vuia, din localitatea cu același nume, situată la 20 de km de Lugoj, dar și Muzeul „Ștefan POPA POPA’S” (aflat la Bastionul Maria Theresia din Timișoara), Muzeu în care se pot admira lucrările realizate de celebrul caricaturist din România, Ștefan POPA POPA’S, cel mai rapid caricaturist din lume, recordul său fiind omologat de Cartea Recordurilor, Ambasador Cultural al Timişoarei.


Pentru că pericolul pandemiei nu a fost anunțat oficial ca fiind trecut, vizitarea expoziţiilor se va face în condiţii speciale, recomandate prin normele de sănătate publică. „Nu se permite accesul pentru mai mult de 10 persoane simultan, vizitatorii fiind obligaţi să poarte măşti, la intrare. Muzeul Naţional al Banatului a beneficiat de fonduri de la Consiliul Judeţean Timiş pentru asigurarea materialelor sanitare, atât pentru siguranţa angajaţilor cât şi a vizitatorilor - dezinfectant de mâini, pentru suprafeţe, covoraşe dezinfectante precum şi termometru cu infraroşu. Intrarea şi ieşirea din muzeu se va face pe uşi diferite, spaţiile expoziţionale vor fi aerisite cel puţin din două în două ore”, au transmis reprezentanții Muzeului Național al Banatului, prin intermediul biroului de comunicare cu publicul.
Expozițiile „Patrimonium 2019” şi „Spectrul Iubirii” pot fi vizitate începând de vineri, 15 mai, în Bastionul Theresia, mansarda B1, de marţi până duminică, între orele 10 şi 18. Intrarea este gratuită pentru elevi, studenți și pensionari, iar pentru adulți, biletul de intrare este 5 lei.

Cornel Seracin