Sâmbătă, 25 aprilie 2020, pe pagina de Facebook a orchestrei „Romanian Chamber Orchestra” se va lansa filmul documentar „Romanian Chamber Orchestra - Muzica mai aproape de tine”, o producție ce „se desfășoară sub semnul emoției și al bucuriei de a fi împreună pe aceeași scenă”. Filmul documentar va dura 90 de minute și va începe la ora 19. „Romanian Chamber Orchestra - Muzica mai aproape de tine” este o producție ce prezintă primul proiect al acestui ansamblu, care a avut loc în toamna anului 2019.
„Romanian Chamber Orchestra” este considerat un proiect unic ce reunește 21 de muzicieni români care fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Orchestra a fost creată la inițiativa violonistului Alexandru Tomescu și a violistului Ladislau Cristian Andriș, directorii artistici ai acestui ansamblu, proiectul fiind realizat de Asociația „Tribul Artistic” din Timișoara. „Romanian Chamber Orchestra” este dirijată de maestrul Cristian Măcelaru, considerat unul dintre cei mai importanți dirijori români recunoscuți pe plan mondial, dirijorul principal al Orchestrei Radio din Köln și, începând cu anul 2021, directorul artistic al Orchestrei Naționale a Franței, câștigător al Premiului Grammy (2020) pentru „Cel mai bun album instrumental”.
„«Romanian Chamber Orchestra» este, prin valoarea componenților săi și contribuția adusă patrimoniului național, un punct de reper pentru cultura românească”, iar de la momentul apariței sale, din toamna anului 2019, concertele susținute la Arad, Timișoara și București s-au bucurat de o largă apreciere.
Documentarul intitulat „Romanian Chamber Orchestra - Muzica mai aproape de tine” este realizat de regizorul Alexandru Condurache și producătoarea de filme Diana Iabrașu și prezintă poveștile muzicienilor care fac parte din această orchestră, urmărind parcursul ansamblului „Romanian Chamber Orchestra” de la primele repetiții desfășurate la Timișoara, în Sala Baroc a Muzeului de Artă, cursurile de măiestrie interpretativă dedicate tinerilor muzicieni români care sunt incluse în programul educațional al proiectului, și se încheie prin concertul susținut de orchestră la București (Sala Radio) și, care a însemnat finalizarea primei ediții a proiectului.
Lansarea documentarului este precedată de o premieră. Această premieră va avea loc în data de 22 aprilie, ora 19, când, pe pagina de Facebook a „Romanian Chamber Orchestra” se va difuza concertul susținut de orchestră la Sala Radio. Concertul a fost inclus în proiectul „Moștenitorii României Muzicale”, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera.
„Romanian Chamber Orchestra” este un proiect organizat de Asociația „Tribul Artistic”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara prin Casa de Cultură Timișoara, Primăriei Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad.
Partenerii acestui proiect sunt Filarmonica „Banatul” Timișoara, Muzeul de Artă Timișoara, Filarmonica de Stat din Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Fundația „Remember Enescu”.

Cornel Seracin
Foto: Dana Moica