În curând se împlinesc 30 de ani de când scânteia Revoluției s-a aprins la Timișoara. „Această lumină în întuneric, la început de drum, este parte din inspirația pentru conceptul programului cultural Timișoara 2021”, spun reprezentanții Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.

Asociația a pregătit pentru acest sfârșit de săptămână o serie de evenimente care comemorează Revoluția și care au rolul de a rememora și de a înțelege mai bine libertatea obținută în acele zile.
Astfel, timișorenii sunt invitați să ia parte la următoarele evenimente:

 

Sâmbătă, 14 decembrie, ora 10
Sunt un om
MultipleXity, vizavi de Muzeul Corneliu Mikloși

Peste 40 de persoane au fost declarate dispărute în decembrie 1989, la Revoluția din Timișoara. Despre toți acești oameni nu se mai știe nimic nici până-n ziua de astăzi...
Proiectul reMIND MAPPING ‘89 are scopul de a-i face pe tinerii de azi să conștientizeze valoarea libertății și prețul (in)uman plătit pentru ea în Revoluția de la Timișoara.
În octombrie, 40 de elevi și studenți timișoreni au reconstituit câteva dintre poveștile celor care au strigat „LIBERTATE!”. Alături de artiștii de la Avantpost, Asociația Timișoara 2021 a realizat o expoziție cu instalații artistice interactive, montaje video, fotografii și o hartă care arată ce simt timișorenii după 30 de ani de la Revoluție.
Program
Sâmbăta: Premierea montajelor realizate de tineri: 11-12
Sâmbăta-Duminică:
Tur ghidat al expoziției (lb. română) : 12-13 și 18-19
Tur ghidat al expoziției (lb. engleză) : 17-18

Sâmbătă, 14 decembrie, ora 16
Turul Revoluției cu tramvaiul
Stația Piața Libertății [1, 2, 5, 6]

Timișorenii pot (re)descoperi Timișoara într-un tur ghidat cu tramvaiul, în cadrul evenimentului reMIND MAPPING ‘89. Ghidul Ludovic Satmari așteaptă participanții în stația de tramvai din P-ța Libertății, să le spună mai multe despre inițiatoarea Revoluției române, Timișoara.
Traseul turului:
Stația de tramvai P-ța Libertății- P-ța 700 - Catedrală - P-ța Maria - P-ța Bălcescu- Sala Olimpia - Fabrica de Bere - P-ța Traian - P-ța Badea Cârțan - Muzeul de tramvaie Corneliu Mikloși
Participarea la tur este gratuită, în limita locurilor disponibile, în urma unei înscrieri prealabile.

Sâmbătă, 14 decembrie, ora 19.30
Concert Fine, It’s Pink
Timișoara - Corner Space

Proiectul Fine, It’s Pink a prins contur în 2013, la Iași, îmbinând armonios elemente de trip-hop și dream-pop în jurul Ioanei Lefter (voce, clapă), o figură centrală puternic expresivă. Încărcat de mister, Fine, it’s Pink se joacă cu sunetele și texturile sonore, se inventează și se
metamorfozează pornind de la o emoție, un gând, un gest… rezultând într-un act artistic compact, dar volatil și diafan în același timp.
Concertul este susținut în cadrul proiectului Memoriile Cetății și este o formă de exprimare a libertății de care avem parte acum, după 30 de ani de la Revoluție.

Sâmbătă, 14 decembrie, ora 20
Concert Dan Byron
Timișoara - Corner Space

Dan Byron, liderul și vocalistul trupei byron, a lansat alături de aceștia până acum 7 albume de studio si 3 DVD-uri live: „Acoustic Drama”, „Live Underground” (filmat în Salina Turda) și „Electric Marching Band”, în care cântă alături de Fanfara Garnizoanei Bistrița și un cor de elevi. Înainte de byron, Dan a mai activat în câteva formule și formații, cele mai notabile fiind Kumm și Urma. De-a lungul anilor a colaborat cu o mulțime de artiști, printre care Alexandru Andrieș, Nicu Alifantis, Paula Seling, Luiza Zan. Concertul este susținut în cadrul proiectului Memoriile Cetății.

Sâmbătă, 14 decembrie, ora 21
Cozy Poetry Night la
Memoriile Cetății - Corner Space

Cozy Poetry Night ajunge și la Timișoara! În 14 decembrie timișorenii sunt așteptați la un nou eveniment Memoriile Cetății. La microfon vor fi Sorin Chiperi, Elena Simion, Octavian Gheorghe, Roxana Maria și Lorena Enache, iar la pupitrul DJ-ului, Socez .
Cozy Poetry Night este un proiect experiment focusat pe performance-ul poetic.

Duminică, 15 decembrie, ora 11
Rezistența prin teatru: a fost sau n-a fost? (Dezbatere)
Corner Space

La 30 de ani de la Revoluția din 1989 la Timișoara va avea loc o conversație despre rolul teatrului în perioada comunistă. Pe 15 decembrie de la ora 11, la Corner Space, Str Hector nr. 1 (Bastion, lângă Galeria Calpe) publicul este așteptat să răspundă împreună cu organizatorii la întrebarea Rezistența prin teatru: „a fost sau n-a fost?” dezbătută de oameni din comunitatea teatrală timișoreană, dar și de simplii spectatori.
Cei prezenți vor putea viziona o selecție din interviurile realizate în cadrul proiectului Teatrul ca rezistență și dezbate pe această temă într-o discuție înregistrată video, care va fi inclusă în documentarul cu același nume, ce urmează să fie produs în 2021.

Duminică, 15 decembrie, ora 12
Lumina Monumentelor
Fântâna Martirilor

E 15 decembrie - 30 de ani de când au început protestele (inițial) pașnice de la Timișoara. E scuarul din spatele Grădinii de vară Capitol (azi a Filarmonicii Banatul). E un moment comemorativ marca Teatrul Portabil Timișoara, închinat martirilor Revoluției. Clopotele bat ora 12. Începem: mișcare, dans, muzică, invitați speciali, într-o zi ce se- anunță a fi însorită și relativ caldă (așa cum a fost și acea săptămână nebună în decembrie 1989).

Duminică, 15 decembrie, ora 18
Lansare: Catalog Memoriile Cetății & Fanzin Revoluții
Corner Space - Bastion Theresia

Echipa Memoriile Cetății se reunește pentru a lansa catalogul proiectului ce s-a desfășurat în perioada 14-20 octombrie în cartierele din Timișoara. Memoriile Cetății, ediția 2019, a fost alcătuită din două componente – intervențiile în spațiul public și arhiva memoriei – ce au
avut ca temă comună Revoluția, și modul în care păstrăm în amintiri evenimentele petrecute cu 30 de ani în urmă. Numeroși artiști au intervenit în spațiul public și au celebrat memoria colectivă prin diferite forme artistice, lăsând în cartiere mărturii solide ale spiritului liber. Însă, poate nimic nu unește oamenii așa cum o fac poveștile, acele fire narative construite din evenimente și trăiri reale care puse laolaltă alcătuiesc o istorie comună. Așadar, catalogul va conține și istorisiri autentice, documentate de trei jurnaliști: Otilia Galescu, Ana Munteanu, Vlad Marko Tollea, sau adunate de la oameni care au răspuns invitației de a povesti liber despre acele gânduri care puteau fi oricând întoarse împotriva lor dacă se materializau.
De asemenea, în urma colaborării cu The Secret Garden va fi lansat fanzinul care a provocat artiști din toate domeniile să reinterpreteze perioada post-decembristă. Atmosfera va fi completată de muzica celor de la Dubase și Brum.

Duminică, 15 decembrie, ora 19
Teatrul ca Rezistență. Kit de supraviețuire în comunism
Stația Piața Libertății [1, 2, 5, 6]

Tu ce obiecte ai lua cu tine dacă te-ai întoarce în timp cu 30 de ani? La ce crezi că nu ai putea renunța cu nici un preț într-o situație limită, ba chiar periculoasă și/sau fără ieșire?
Expoziția performativă Kit de supraviețuire în comunism aduce în fața publicului o serie de obiecte de strictă necesitate pentru oamenii care locuiau în România, mai exact în Timișoara, înainte de 1989. Vă spune în plus povestea acestor obiecte și vă explică cum și-au schimbat ele utilizarea după decembrie 1989. Expoziția va avea loc într-un tramvai
în mișcare, care va circula prin Timișoara pe un traseu prestabilit în perioada 15 – 21 decembrie (cu excepția zilei de 16 decembrie). Tramvaiul va pleca în fiecare zi de la ora 19 din Piața Libertății.

Ioana NICOLESCU