Un nou spectacol pregătit pentru luna decembrie de Teatrul Național din Timișoara, „Prin oglindă”, dezvăluie publicului viața în exil a renumitei poete Nina Cassian.

Premiera „Prin oglindă”, programată sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 19, aduce pe scena de la Studio „Uțu Strugari” un one-woman show interpretat de Mălina Petre. Actrița creează spectacolul povestind memoriile Ninei Cassian, figură remarcabilă a literaturii române.

Considerată de Tudor Arghezi „un talent incontestabil”, muză a poetului Ion Barbu, Nina Cassian scrie o viață versuri, proză și traduce. Combătută puternic de regimul comunist, ulterior aceasta conformându-i-se, scrie în paralel, într-o limbă poetică inventată, proză și poezie pentru copii.

În 1985, Nina Cassian este invitată la New York ca visiting professor; aflând despre arestarea și uciderea în închisoare a lui Gheorghe Ursu, prieten apropiat, decide să nu se mai întoarcă și începe o  nouă viață și o nouă carieră în limba țării care îi va fi cămin, pentru următoarele trei decenii, Statele Unite ale Americii.

„Prin oglindă” urmărește destinul scriitoarei în exil, demonstrând o incredibilă poveste de viață despre dezrădăcinare și identitate, despre feminitate, dincolo de oglindă.  Actrița Mălina Petre este însoțită în realizarea spectacolului de scenograful Geta Medinski și de Florian Putere (light design).

Biletele pot fi achiziționate de la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic), de marți până duminică, între orele 11-19 sau online, pe www.tntimisoara.com. (I.N.)