Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș a găzduit luni, 2 decembrie 2019, „Turneul Național Maria - Inima României”, eveniment de marcă pentru acest sfârșit de an ce-și propune să readucă în conștiința opiniei publice din România viața și activitatea Reginei Maria a României, la aniversarea unui secol de la Conferința de Pace de la Paris, din anul 1919.
Prezentă în „Orașul Luminilor”, în primăvara anului 1919, Regina Maria a României a oferit, prin activitatea sa diplomatică din capitala Franței, o fărâmă din monumentalitatea noului stat întregit, Regatul României, aducându-și un aport considerabil la îmbunătățirea diplomației românești în contextul în care șeful delegaţiei române la Paris, președintele consiliului de miniștri, Ion I.C. Brătianu, întâmpina multe greutăţi, România fiind considerată cu interese limitate și nefiind acceptată la elaborarea tratatelor de pace de către reprezentanții Marilor Puteri.
În acord cu regele-suveran, Ferdinand I cel Loial, regina-suveran avea să își așeze în „ranița de luptă” diplomația și va urma calea ei spre Occidentul care crea, atunci, în anul 1919, prin tratatele de pace, o nouă lume.
În timpul turneului de la Timișoara, au fost prezentate două filme documentare, istorice, „Maria - Inima României” și „Războiul Regelui”, la eveniment fiind de față echipa care a realizat aceste două filme documentar-artistice, invitați, presă, public dornic să dobândească noi cunoștințe despre istoria României, viața și activitatea reginei Maria și a Casei Regale a României, fiind ținute în necunoaștere în timpul anilor dictaturii comuniste.
În deschiderea turneului de la Timișoara, în fața unui public elevat, care a avut parte de prezența principelui Nicolae al României și soției domniei sale, Alina-Maria, a fost prezentată o scurtă scenetă care i-a avut în prim-plan pe foștii suverani ai Regatului Unit al României, Regele Ferdinand I Întregitorul al României și Regina Maria a României.
După ieșirea actorilor din scenă, a urmat cuvântul administratorului public al județului Timiș, domnul Andrei Lucaci, domnia sa transmițând, „Bun venit!”, din partea președintelui Consiliului Județean Timiș, domnul Călin Dobra.
Vă invit să ne bucurăm împreună de această lecție de istorie, să încercăm să învățăm, măcar puțin, de la personajele emblematice din istoria noastră, care-au fost Regina Maria și Regele Mihai”, a spus, printre altele, Administratorul Public al Județului Timiș.


Mai întâi, a fost proiectat filmul „Maria - Inima României”, despre apariția acestui film, producătorul executiv al filmului, John Florescu, avea să declare: „Am avut impresia că oamenii nu cunosc în totalitate viața Reginei Maria, care-a fost o viață extraordinar de interesantă”.
„Documentarul nu este pur și simplu un documentar pentru mine, cred că pot să zic, este chiar o lecție de istorie. Așa ceva, cred că trebuie să fie arătat în cât mai multe școli, facultăți, și nu numai. Memoria lor trebuie să fie trimisă mai departe”, a rostit, referindu-se la documentarul inspirat din viața reginei Maria a României, principele Nicolae.
Scenariul și regia filmului poartă semnătura producătorului de televiziune Trevor Poots, documentarul având parte de cercetările îndelungate ale istoricului Diana Mandache, dar și ale soției regizorului american Alan J. Pakula, Hannah Pakula, autoarea volumului intitulat „Ultima romantică. Biografia reginei Maria”.
Montajul filmului a fost realizat de Mircea Lăcătuș, domnia sa mărturisind, în timpul desfășurării turneului de la Timișoara, că a „căutat imagini în 10 țări, în peste 30 de arhive, lucru care nu cred că s-a-ntâmplat niciodată-n România, într-un film documentar... . Am considerat esențială dublarea poveștii cu imagini, chiar atragerea povești spre imaginile găsite, puține, de altfel, din primul război și înainte de primul război, despre România și cu România. Consider că a fost o ocazie unică pentru mine să montez imaginile pe care vi le-am ales”.
Filmul documentar „Maria - Inima României” a fost premiat, la cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Indie al Producătorilor de Film Independent, cu trofeul IPIFF 2019 pentru cel mai bun film documentar de lung metraj.


Cel de-al doilea film documentar prezentat în turneul de la Timișoara a fost „Războiul Regelui”, imaginile filmului aducând în atenția publicului viața și activitatea regretatului Rege Mihai I al României, de la a cărei trecere la Domnul se împlinesc, joi, 5 decembrie, doi ani.
Filmul a fost realizat în anul 2016. În 2003, producătorul executiv John Florescu a purtat un dialog, la București, în Palatul Elisabeta, cu Regele Mihai, în film regăsindu-se mai multe fragmente din acest dialog.
Filmul este inspirat ca urmare a discuțiilor producătorului John Florescu cu tatăl domniei sale, istoric român din America, acesta susținându-l în realizarea interviului cu Rege Mihai I. Referindu-se la dialogul purtat cu regretatul Rege Mihai al României, domnul Florescu a mărturisit că, „am discutat cu el. O discuție foarte relaxată. Avea un stil de «english gentleman» și am discutat cu serenitate și simplicitate foarte umilă. Eu am impresia c-a fost în viață, puțin trist, iar jumătate din viață a fost o bucurie”.
„Cred că, foarte mulți dintre noi, probabil știm că, bunicul meu n-a avut o viață ușoară, dar viața lui a fost asemănătoarea cu cea a Reginei Maria, cu momente triste, cu momente mai fericite, dar, într-adevăr, a fost o provocare pentru el. Viața lui s-a schimbat, chiar peste noapte, când a fost forțat să semneze abdicarea. Acest documentar, cred c-a arătat nu numai viața lui, dar provocările românilor prin al doilea război mondial. Astfel este scos în evidență și ce fel de lideri am avut noi în circumstanțe dificile”, a spus principele Nicolae al României, înainte de începerea filmului documentar „Războiul Regelui”.
„Este Regele a două domnii și a unei vieți lungi în exil și, apoi, după căderea comunismului, un alt exil. România, după căderea Cortinei de Fier, după Decembrie 1989, putea să aibă un șef de stat. Era un om care avea prestigiu internațional, avea anvergură, era un om cunoscut și care putea s-aducă foarte mult bine României. Întotdeauna, ca istoric, mi-a părut foarte rău că acest lucru nu s-a-ntâmplat, pentru el, personal, dar și pentru România. Sunt fericită că l-am cunoscut pe Regele Mihai, mă bucur extraordinar. Cine l-a-ntâlnit și cine-a discutat cu el poate să țină minte pentru toată viața. Pentru mine a fost un om remarcabil”, a mărturisit Diana Mandache, istoric din echipa de realizare a celor două filme.
„Războiul Regelui”, despre viața și activitatea regretatului Rege Mihai al României, revine într-un moment în care, în România se marchează împlinirea a șaptezeci și cinci de ani de la istoricul Act din seara de 23 August 1944, atunci când, prin Proclamația Regelui către Țară, Regatul României a ieșit din alianța cu „Puterile Axei” și s-a alăturat Occidentului în lupta împotriva ideologiilor totalitare.
Întrebat, de principele Nicolae, ce impact a vizat asupra publicului prin realizarea acestor filme, producătorul executiv John Florescu a declarat: „Eu cred că este important ca toată țara să fie interesată de eroii ei. Noi, americanii, avem eroii noștri, francezii au eroi regele, filosofi, scriitori, și eu cred că este important că toată țara are ideea de eroii lor români. Cred că sunt eroii lor români”.
Referindu-se la cele două filme documentare, „Maria - Inima României” și „Războiul Regelui”, Diana Mandache, istoric, a declarat: „Aceste două filme documentare sunt o parte a istoriei interzise din perioada comunismului. Deci, la 30 de ani după căderea comunismului, vedem niște documentare bine documentate, bine realizate și menite să arate publicului, nu numai prin difuzarea la televiziune, dar prin participarea efectivă, prin acest tur național, unei părți din istorie, Istoria Regalității, care este o parte importantă și necesară a fi cunoscută”.
Până acum, cele doua filme documentare au fost vizionate de peste 5 milioane de spectatori, în special în România, dar şi în Statele Unite, Europa şi Orientul Mijlociu, fiind difuzate pe canalul de televiziune „History” şi pe „PRO TV”.
„Turneul Național Maria - Inima României” a început la București, în 5 noiembrie, iar înainte de a ajunge la Timișoara a mai fost prezent la Constanța și Alba Iulia. Joi, 5 decembrie, „Turneul Național Maria - Inima României” se oprește la Sinaia, aici fiind ultimul popas pentru anul 2019. Turneul va continua în 2020 și în alte orașe din România.
La Timișoara, „Turneul Național Maria - Inima României” a fost organizat de Muzeul Național al Banatului și Consiliul Județean Timiș.

Cornel Seracin