Revista „Biblioteca Nova” a apărut în anul 1983 la inițiativa clubului „Helion”, iar din anul 2006 Asociația „Helion” a realizat și tipărit seria nouă, care este singura publicație anuală din România dedicată teoriei, criticii și istoriei literaturii de anticipație.
Vineri, 1 noiembrie, la reunirea clubului „Helion”, numărul 15 din noua serie a revistei „Biblioteca Nova” a fost lansat în Sala de Cenaclu a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara. Filologul Marius-Mircea Crișan a prezentat numărul special „Biblioteca Nova”, revistă dedicată conferințelor anuale „Helion” și bazată pe prezentările care s-au făcut în cadrul acestor conferințe.
Revista conține peste 190 pagini, conținutul acesteia fiind în limba engleză și în limba română. Articolele revistei sunt semnate de Ştefan Borbély (reputat critic și eseist, profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca), Constantina Raveca Buleu (doctor în filologie, membră a Uniunii Scriitorilor din România și a Asociației de Literatură Generală și Comparată din România), Magdalena Grabias (tânără cercetătoare poloneză, organizatoare de conferințe internaționale), William Hughes (profesor universitar, din Marea Britanie), Emanuela Ilie (specialist principal, din România, în studiul textului literar, expert în literatura fantastică, este profesor la catedra de literatura română și literatură comparată din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), Mariano Martín Rodríguez (considerat cel mai bun traducător de literatură
fantastică în limba română, bun cunoscător al literaturii române, în special al literaturii fantastice, a fost șeful traducătorilor pentru limbi romanice), Sorcha Ní Fhlainn (tânără cercetătoare în studii gotice, membru fondator al Centrului de Studii Gotice din Manchester), Károly Pintér (profesor doctor la Universitatea Catolică din Budapesta, bun cunoscător al literaturii science fiction), Hans Corneel de Roos (pasionat de studiul literaturii, de fotografie, un nume important în abordările actuale ale mitului Dracula), Peter Seyferth (specialist din Germania, de la Universitatea Ludwig-Maximilian din München, analizează literatura fantastică dintr-o perspectivă filosofică și dintr-un unghi politic), Letterio Todaro (profesor la Universitatea din Catania, autor al unor volume de literatură pentru copii), Eugen Cadaru (autor de povestiri de ficțiune speculativă în mai multe reviste tipărite), Marius-Mircea Crişan (filolog, profesor doctor, cunoscător al carierei literare a lui Dracula şi a spaţiului transilvan vampirizat în ficţiunile de secol XX).
Conținutul revistei cuprinde lucrările prezentate în cadrul conferinței Internaționale „Helion”, edițiile a treia și a patra, din 2017 și 2018 („Frontiere ale Posibilului: Granițe și Deschideri în Ficțiunea Speculativă”), precum și o lucrare dezbătută în prima ediție, din anul 2015.
Editor al revistei este Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, coordonarea editorială aparține președintelui onorific al „Helion” S.F. Club, Cornel Secu, iar numărul tematic a fost coordonat de filologul Marius-Mircea Crișan. Tehnoredactarea computerizată a fost asigurată de George Țugurlan. Revista a fost scoasă de sub tipar în luna octombrie 2019.

Cornel Seracin