Concertul simfonic ce va avea loc vineri, 8 noiembrie, la Filarmonica „Banatul” din Timișoara, se va desfășura sub bagheta dirijorală a maestrului Radu Popa. Programul va începe de la ora 19 și cuprinde Uvertura „Focuri de artificii”, de Georg Friedrich Händel, Concertul pentru două piane și orchestră în fa major KV. 242, de Wolfgang Amadeus Mozart şi Simfonia nr.4 în do minor „Tragica”, de Franz Schubert. 

În deschiderea programului, publicul va asculta Uvertura „Focuri de artificii”. Händel a compus această lucrare cu ocazia înfăptuirii Pacii de la Aachen, în octombrie 1748, care punea capăt Războiului pentru succesiune la tronul Austriei. Anglia a hotărât să organizeze pentru acest eveniment o gigantică sărbătoare, cu un mare foc de artificii.

Mozart a compus trei concerte pentru pian în anul 1886, între care şi cel pentru trei piane şi orchestră în fa major, nr.7. Se mai numeşte şi Lodron, pentru că a fost compus pentru Contesa Antonia Lodron şi pentru fiicele sale. De aceea, fiecare partitură solistică conţine diferite grade de dificultate. Mai târziu, Mozart a transcris acest concert pentru două piane. Este varianta pe care publicul timișorean o va putea asculta vineri seara. Solişti vor fi pianiştii Manuela Iana-Mihăilescu şi Dragoş Mihăilescu.

Concertul simfonic se va încheia cu Simfonia a IV-a în do minor Tragica, de Franz Schubert. „Drumul parcurs de Schubert în creaţia simfonică este marcat, la început, de influenţa lui Haydn şi Mozart, de urmele lăsate de imensul prestigiu al lui Beethoven. Cu toate acestea, după părerea criticilor, creaţia sa este foarte puţin beethoveniană, fiind elegiacă, sveltă şi foarte melodioasă. Se poate spune că este primul poet liric din istoria muzicii.
Muzicologia afirmă că în această a IV-a simfonie, Schubert se desprinde definitoriu, prin subiectivarea emoţională, de cei trei mari compozitori amintiţi. A fost compusă în 1816 şi reperul frumuseţii ei este totuşi partea lentă, o pagină romantică tipic schubertiană. Schubert avea atunci 19 ani. A fost publicată abia la douăzeci de ani de la decesul compozitorului. Nu se ştie de ce Schubert a scris pe manuscris — Tragica. Este totuşi semnificativ faptul că doar Simfonia a IV-a şi Simfonia a VIII-a au fost compuse în tonalităţi minore”, spune Mircea Tătaru în avancronica de concert. (I.N.)