În perioada 14-20 octombrie, în cadrul proiectului „Memoriile Cetății” peste 20 de artiști intervin în spațiile publice din Timișoara, pentru a marca 30 de ani de la Revoluție. 

În acest an comemorăm 30 de ani de la Revoluția din 1989. Poveștile și amintirile generațiilor care au trăit atunci, fac parte deja din istorie. Decembrie 1989 a marcat viața oamenilor de astăzi, fie că au trăit aceste evenimente, fie că s-au născut după acele momente. Au fost publicate cărți și manuale, documentare, s-au deschis muzee și memoriale, au fost puse în scenă spectacole și filme. Și totuși, uneori nu e destul. Pentru că Timișoara în ’89 a avut curajul să fie altfel, și proiectul Memoriile Cetății realizat de
Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii propune o manifestare altfel: în perioada 14-20 octombrie facem apel la conștiința colectivă și ne reamintim ce înseamnă spiritul liber”, transmit organizatorii evenimentului. 

Artiștii vor realiza picturi murale sau mozaicuri în memoria evenimentelor din timpul Revoluției. În paralel, vor avea loc spectacole și concerte în opt cartiere din oraș. Amintirile timișorenilor despre acele zile vor fi puse laolaltă și vor deveni povești vii, o memorie a revoluției pe care au trăit-o.

Șase pereți și o fântână publică din șapte cartiere vor prinde viață în Parcul Dacia, Parcul Bucovina, Calea Martirilor, Blașcovici, Liceul de Arte, Liceul Auto, și în fostul port al orașului Timișoara, din zona Dâmbovița de pe malul Begăi.

Cinci picturi murale au fost alese în urma unui concurs de proiecte. Doi artiști vor crea o pictură pe un tramvai, la depoul SPTP.

Tot în această săptămână, benzile desenate despre oameni, întâmplări și povești din zilele Revoluției de la Timișoara vor decora 23 de stații de tramvai.
Totodată, „Memoriile Cetății” aduce povestea Revoluției mai aproape de generațiile tinere. În această săptămână, elevii de liceu vor participa la ateliere și spectacole de teatru, iar în fiecare zonă vor avea loc și reprezentații pentru publicul larg și concerte de muzică.

Voluntarii vor continua să adune până pe 27 octombrie poveștile intime despre perioada Revoluției, iar la finalul proiectelor se va publica un volum.

Evenimentul se va încheia duminică, cu un „pelerinaj” pe biciclete, cu plecare din Piața Maria, la ora 12, care va ajunge în punctele importante ale Revoluției din 1989.

Artiștii care vor lua parte la program, sunt:
Intervenții în spații publice - Lost Optics, NAVA C2: Rareș Moldovan, Ilie Duță, Dorian
Bolca, Casele cu Ochi Închiși, Bianca Stancu, Christian Horațiu Pavelescu, LUX, FISART (cu Alex Baciu, Corina Nani, Irlo, Roua), Alina Bohoru, Mircea Popescu, Sorina Vazelina;
Muzică: Choarda Liberă, MC Tina, Uţu Pascu, Vlad Trif, Brenn, Tavi Scurtu, Toni Kühn, Lucian Nagy, Horaţiu Fâra, Zicu, Daniel-Silvian Petre, Ștefan Iordănescu, DJ Vasile, Gabriel Álmási, Levi Molnár, Florin Fâra (VJ flo’), Dancelli.
Din program mai fac parte: Teatrul Portabil (proiectul Zile Roșii, Nopți Albe), Teatrul Labirint Asylum, (atelier Semne Scrise), Alex Popescu (atelier teatru Impro Memorii), Sebastian Dobrescu (atelier teatru sensorial), Centrul Cultural Replika București, Teatrul Auăleu.


Informații din program:
ZONA DACIA
Parc Dacia (strada Burebista 7) lucrează Lost Optics
Luni, 14 octombrie: ora 19 - 22 - Teatru senzorial Teatrul Labirynt Asylum (Parc Dacia)
Duminică, 20 octombrie: ora 18 - spectacol teatru senzorial - Memorii - Sebastian Dobrescu (Parc Dacia)

ZONA BUCOVINA
Parcul Bucovina (strada Învățătorului) – mozaic – lucrează NAVA C2, Rareș Moldovan, Ilie Duță, Dorian Bolca
Marți, 15 octombrie – de la ora 19 - 22 – Reprezentație Teatrul Labirynt Asylum/Teatru senzorial în Parcul Bucovina

MARTIRILOR
Calea Martirilor (Strada Pepinierei 4) – lucrează Casele cu Ochi Închiși

BLAȘCOVICI
Blașcovici (strada Lisabona/zona Cosmonauților) – lucrează Bianca Stancu
Joi, 17 octombrie: Centrul Cultural Replika din București: Amintiri din Epoca de școală (strada Dunărea 9/Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida)
Sâmbătă, 19 octombrie: 16 – Teatru Portabil: Rapsodii albe după decembrie roșu, strada Lisabona/zona Cosmonauților

ZONA TELEGRAFULUI
Liceul de Arte (Strada Lorena 35) – lucrează Christian Horațiu Pavelescu

FREIDORF
Liceul Auto/Freidorf – lucrează LUX

MAL BEGA
Golf Bega (splaiul Nicolae Titulescu 32-34) FISART – lucrează Alex Baciu, Corina Nani, Irlo, Roua
Miercuri, 16 octombrie: 17 – Teatru Portabil: Rapsodii albe după decembrie roșu, Golf Bega

Alte locații:
STPT/Dâmbovița
Depou STPT – Dâmbovița lucrează Alina Bohoru și Mircea Popescu

PARCUL ALPINET
Vineri, 18 octombrie: 20 - Concert Revoluții și Pace, Pod 16
Duminică, 20 octombrie: 17 – Teatru Portabil: Rapsodii albe după decembrie roșu, Pod 16/Parc Alpinet

Ioana NICOLESCU