Vineri, 18 octombrie, printr-un parteneriat cu Centrul Cultural German, Filarmonica „Banatul” din Timișoara oferă publicului un eveniment deosebit: vizionarea unui film mut cu acompaniament orchestral. Este vorba despre filmul Cavalerul Rozelor, în regia lui Robert Wiene și muzica renumitului compozitor Richard Strauss, sub bagheta maestrului Ștefan Geiger.

Evenimentul se va desfășura în Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul”.
Nu ştim cum este acest film mut din 1925, dar vom spune câteva cuvinte despre geneza lui şi despre opera cu acelaşi nume a lui Strauss, a cărei suită am ascultat-o deseori pe scena Capitol.
După ce asimilează influenţele lui Wagner, după ce parcurge estetica lui Brahms, Liszt şi Bruckner, Richard Strauss se detaşează de toţi afirmând o artă unică şi valoroasă, o soluţie valabilă pentru arta lirică a primei jumătăţi a secolului trecut. Cu Cavalerul rozelor el readuce farmecul vieţii sociale şi al ambianţei vieneze a secolului XVIII. Premiera a avut loc la 26 ianuarie 1911, la Dresda. Au existat multe aranjamente muzicale ale unor necunoscuţi care au folosit teme şi fragmente din operă. Strauss a procedat la fel în 1924, la cererea lui Hugo von Hofmannsthal, libretist, care făcuse un film cu subiectul operei. Era nevoie de o nouă aranjare muzicală deoarece în partea a doua, filmul se abate de la desfăşurarea evenimentelor din operă. O mică orchestră a cântat în timp ce se derula filmul. Premiera a avut loc la 10 ianuarie 1926 la Dresda, orchestra fiind dirijată chiar de Strauss. Viteza de proiecţie a filmului a fost sincronizată cu viteza de execuţie a orchestrei. Un merit deosebit a avut cameramanul filmului, deoarece el ştia cel mai bine lungimea fiecărei scene sau locul tăieturilor. Interesant este că un proiectat turneu în America a fost anulat, pentru că între timp au apărut filmele cu sonor”, spune Mircea Tătaru în avancronica de concert.

Biletele pot fi cumpărate de la casieria filarmonicii timișorene.

Ioana NICOLESCU