Teatrul Portabil Timișoara sub egida HOINART lansează proiectul Zile Roșii, Nopți Albe, în memoria eroilor Revoluției de la Timișoara, din Decembrie 1989.

„Ce omagiază proiectul? Revoluția a fost adesea văzută ca o mișcare a „maselor”. Pe noi ne interesează destine individuale, la finalul unui deceniu de dictatură și mizerie. Asta deoarece în fața morții și a absurdului suntem, până la urmă, singuri. Izolați. Unii s-au eliberat prin moarte. Sacrificiul lor e cu atât mai însemnat cu cât ei nu au fost extremitățile unei mase amorfe, ci indivizi singuri într-o mare de indivizi la fel de singuri. Zile Roșii Nopți albe este dedicat acestor oameni.
Ce dorim noi? Să creăm o punte între Revoluție și tinerii Timișoarei. Mulți abia dacă au auzit vorbindu-se despre evenimentele din Decembrie ’89. Pentru ei, Revoluția pare un eveniment distant, greu de închipuit, poate chiar neimportant. Nu întâmplător, mulți nici nu se implică în viața politică a țării, sau a orașului, fiindu-le străin spiritul civic. Noi vrem să le arătăm, mai mult prin artă decât prin informație brută, că Revoluția este cât se poate de actuală”, spun organizatorii evenimentului.

Proiectul cuprinde un spectacol de teatru-labirint bazat pe un text dramatic inspirat din mărturiile răniților, a rudelor morților și a celor care au fost în prima linie a revoltei anticomuniste din Decembrie ’89. Labirintul și documentarul se împletesc în încăperile cenușii, voit călcate de patina timpului, ale Memorialului Revoluției (Str. Oituz, nr. 2B), unde spectatorii îi vor însoți pe actori de la o scenă la alta, urmărind succesiunea evenimentelor din decembrie.

Spectacolul este realizat sub îndrumarea regizorală a lui Mihai Lungeanu, de patru ori laureat cu premiul UNITER. Premiera va avea loc pe 27 octombrie, urmând să aibă mai multe reprezentații până în 16 decembrie.
Din distribuție fac parte: Alina Fabri, Raluca Grumăzescu, Denisa Cocoroveanu, Marko Adzic, Alexandru Maniu, Vlad Ilie, Ernest Slach, Vlad Todea, Denis Halasz
Scenariu - Alexandru Maniu, lumini și sunet - Denis Halasz.

Zile Roșii Nopți Albe este un proiect cu tentă puternic educativă. Astfel, organizatorii vor merge în liceele timișorene cu momente din spectacol, interviuri filmate cu eroii/victimele Revoluției, scurte conferințe despre evenimentele din Decembrie ’89 și sesiuni de Q&A.

Totodată, în cadrul proiectului vor fi puse în valoare trei dintre cele 15 monumente închinate eroilor Revoluției, Omul Țintă, Fântâna Martirilor și Învingătorul, prin iluminarea lor, curățarea spațiului verde din jur, iluminarea cu reflectoare și un performance comemorativ teatral.

De asemenea, evenimentul va cuprinde un „happening” stradal de improvizație muzicală prin care se va da naștere, ad-hoc, unor balade cu versuri inspirate din experiențele directe sau indirecte ale publicului trecător.

Calendarul detaliat al evenimentelor va fi transmis în curând.

Proiect este realizat în parteneriat cu Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și cu Asociația Memorialul Revoluției. (I.N.)