Expoziția „Nights: Prolog” face parte din seria „Emergency Entrance”, înscriindu-se în rândul programului cultural 2019, al asociației „Simultan” în colaborare cu „Lapsus”. „Nights” este un proiect ce aparține unei echipe italiene de artiști vizuali, compusă din Paolo Bufalini, Filippo Cecconi, Edoardo Ciaralli, Paolo Gabriotti, Tommaso Gatti și Filippo Tappi. Potrivit organizatorilor acestui eveniment, echipa italiană „caută moduri noi dar asemănătoare ca procedeu de operare, structural deschise, definite ca formă dar eterogene ca și conținut, bazate pe comparații și îmbinări a diferite atitudini sau practici”.
Parteneri în oragnizarea acestui eveniment, sunt Fundația Comunitară Timișoara, „Plan Zero”, „ExperimentariumTM”, Centrul Cultural German, Casa Artelor/DJCT, programul cultural fiind co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.).
Evenimentul expozițional din cadrul proiectului „Nights”, intitulat „Nights:Prolog”, va avea loc vineri, 30 august, de la ora 22, în spațiul „Lapsus” (splaiul Peneș Curcanul, nr. 3-5, etajul 1, studio 23).
Despre epxpoziție, organizatorii au transmis: „«Nights: Prolog» este o introducere intenționat ambiguă și sugestivă ce se va desfășura în LAPSUS, o introducere ce precede sesiunile robotice a episoadelor ce vor avea loc într-o perioadă nedeterminată în spații de artă din mai multe țări. Proiectul va fi acompaniat de crearea unei arhive online care colectează contribuții literare și documentează expozițiile care vor face parte din proiect”.
Programul nu reprezintă în mod necesar poziția A.F.C.N., Administrația nefiind responsabilă de conținutul său, sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.
„Lapsus” este un spațiu de proiecte independent și un laborator în Timișoara, situat la etajul 1 al fabricii de vopsea. Spațiu administrat de artiști a fost fondat din inițiativa lui Alexandru Boca cu susținerea lui Cătălin Bătrânu.

Cornel Seracin