Tabăra Internațională de Creație Artistică „Ștefan Jäger” își are începuturile în anul 2012, la inițiativa fostului primar al Jimboliei, Kaba Gábor și continuată de administrația actuală condusă de primarul Darius Postelnicu. Tabăra a strâns, până acum, împreună, nu mai puțin de 49 artiști din 16 țări și de pe 3 continente.
Tabăra Internațională de Creație Artistică „Stefan Jäger” este prima de acest gen din județul Timiș și una din cele 5 tabere de pictură în tot Banatul (doar Buziaș, Gârnic, Gărâna, Baile Calacea, mai au astfel de tabere).
Cu pregătire în artele plastice în școli din Timișoara, Szeged și Budapesta, Stefan Jäger a adus șvabilor bănățeni, vieții lor de zi cu zi, credinței lor în Dumnezeu, nemurirea cromatică pe pânză în bine-cunoscuta-i trilogie (cu așezarea șvabilor în Banat), în schițe și portrete, multe dintre acestea fiind în proprietatea șvabilor stabiliți peste hotare. Tabăra de pictură care-i poartă numele a adunat deja cca. 140 de picturi, expuse în prezent la cele două centre de zi ale asociației „Blythswood” și pe pereții Primăriei.


„Scopul ei este de a pune în valoare și de a maximaliza capitalul cultural autohton. Pe lângă numele Csekonics, Karl Diel și Petre Stoica, Jimbolia/Hatzfeld se mândrește cu cel mai însemnat pictor-etnograf al șvabilor danubieni, Stefan Jäger”, au transmis, prin intermediul unui comunicat mass-media, referitor la Tabără, organizatorii acesteia.


Societatea de caritate „Blythswood”, filiala Banat, organizează sâmbătă 24 august, ora 18, la sala „Ceramica”, în Jimbolia, și marți, 27 august, ora 16, la Galeria Primăriei Timișoara, vernisajul Taberei Internaționale de Creație Artistică „Ștefan Jäger”, 2019. Operele sunt realizate în perioada 16-24 august de 10 artiști din România, Bulgaria, Serbia și Ucraina.
Fiecare artist lasă în Jimbolia (gazdă a desfășurării taberei), după cele 10 zile de popas creativ, o amprentă unică, nu doar prin individualitatea conceptuală și cromatică a celor două lucrări donate asociației și orașului Jimbolia, dar mai ales prin împărtășirea ideilor, tehnicilor și experiențelor proprii cu ceilalți participanți.
Anul acesta, Tabăra Internațională de Creație Artistică „Ștefan Jäger” a atins cea de-a opta ediție, „simpozionul promovează arta prin colaborare și schimb de idei”. Cele mai bune două opere ale fiecărui artist sunt donate asociației și primăriei Jimbolia.
Curatorii taberei, Costin Brăteanu și Béla Tar, au selectat, pentru această ediție, următorii artiști: Biliana Bachvarova (Bulgaria), Maria Balea (România), Raluca Băjenaru (România), Evghenia Gritscu (Ucraina), Ljubisa Đurić (Serbia), Katarina Kale Novacović (Serbia), Sorin Nicodim (România), Jasmina Stojanović (Serbia).
Primăria și Consiliul Local Jimbolia susțin financiar și promovează acest eveniment, alături de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

Cornel Seracin