Pictor, născută în anul 1932, la Cernăuţi, Regatul României, Virginia Baz-Baroiu a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Bucureşti, promoţia 1957, iar din anul 1958 s-a înscris în Uniunea Artiştilor Plastici din România - filiala Timişoara.
Virginia Baz-Baroiu a debutat cu acuarelă în 1957, participând la expoziţii anuale organizate la Bucureşti, Timişoara, Suceava, Galaţi, Constanţa, Cluj-Napoca, Iaşi, la expoziţii regionale şi inter-regionale, expoziţii colective şi itinerante în ţară şi străinătate. Activitatea domniei sale în domeniul picturii a fost apreciată de critica de specialitate, premiile și distincțiile obținute în 1979, dar și Premiul „Pro Cultura” din 2012, la Timișoara, fiind o dovadă grăitoare a faptului că distinsa doamnă artist plastic s-a bucurat de atenția comunității pentru care și-a depus toate cunoștințele dobândite în domeniul artelor frumoase.


Din referințele critice la activitatea Virginiei Baz-Baroi, desprindem aici un fragment din articolul „Într-o privire de pasăre fermecată”, publicat într-una din edițiile revistei „Orizont” din Timișoara anului 1979 de către poetul și omul de cultură Anghel Dumbrăveanu: „Cine nu va rupe timpul în două ca să se poată întâlni cu arta Virginiei Baz Baroiu , va fi şapte ani mai sărac la vorbă, mai trist la mers şi cu sărutul mai palid decât noi cei ce-am venit în Arcadia marei acuareliste, poeta care ar vrea ca fantasmele culorilor ei să aibă într-adevăr mişcarea pe care le-a dăruit-o ea, adică să ne ia de aripi şi să ne poarte cu ele în nebunele vârtejuri ale luminii şi ale speranţei”.
„Doamna culorilor celeste” a fost apreciată, într-o altă referință critică, astfel, de profesorul universitar dr. Ioan Iovan, într-un articol intitulat „Evanescenţe celeste şi luminozităţi palatine”, în cotidianul „Renaşterea Bănăţeană”, ediția din 17 octombrie 1996: „...Imaginile produse de Virginia Baz Baroiu sunt ilustrativ antrenate într-o adevărată poetică a vastităţilor, adâncimilor nemărginite ale orizonturilor şi înălţimilor de necuprins ale văzduhului... Între aceste nelimitate deschideri se înfiripă diafane plăsmuiri peisagere, apariţii de vis, plutiri şi evanescenţe, vaporozităţi şi metamorfoze...
Vădesc fastuozităţi coborâtoare parcă din 1001 de nopţi, se lasă inundate de luminozităţi palatine şi conturate de transparenţele unei lumi de basm”.


Vineri, 16 august, Virginia Baz-Baroiu inaugurează o nouă expoziție presonală de acuarelă, la Galeria „Helios” din Timișoara, invitând publicul iubitor de artă să o însoțească, prin intermediul acuarelelor expuse, într-o călătorie „pe aripile visării, într-o lume a culorilor ce freamătă de viață, bucurie și speranță”.
Expoziția se numește „Lumini peste timp”, va avea vernisajul în galeria mai sus amintită, în organizarea Uniunii Artiștilor Plastici din România - filiala Timișoara, cu începere de la ora 19, momentul fiind unul prin intermediul căruia, împreună cu autoarea lucrărilor, invitații vor celebra creația artistei timișorene.
Expoziția de acuarelă „Lumini peste timp” rămâne expusă, pentru vizitare, la Galeria „Helios” din Timișoara, până în data de 28 august 2019.

Cornel Seracin