Festivalul European al Spectacolului Timișoara - Festival al Dramaturgiei Românești este cel mai important Festival dedicat dramaturgiei românești în context european, iar ediția din acest an se desfășoară în două părți, vară/toamnă.
În luna iunie, cea de-a XXIV-a ediție a festivalului dramaturgiei și spectacolului de teatru românesc și-a desfășurat prima parte, F.E.S.T.-outdoor, toate spectacolele din această secțiune având loc în aer liber. În toamnă, în luna noiembrie, festivalul a programat cea de-a doua parte, secțiunea F.D.R. și secțiunea F.E.S.T.-indoor.


„Prin F.E.S.T.-F.D.R., Teatrul Național a deschis în Timișoara, acum aproape un deceniu, drumul unui fenomen european important: spectacolul de teatru de stradă profesionist. F.E.S.T.-F.D.R. afirmă și în această ediție o constantă identitară care oferă un loc aparte Teatrului Național din Timișoara ca spațiu dedicat regăsirii de sine a individului în interiorul comunității, dar și ca parte a ei, ca generator și catalizator de energii creatoare pozitive și, nu în ultimul rând, ca dinam de evoluție spirituală, intelectuală și socială”, au transmis organizatorii acestei ediții a festivalului F.E.S.T.-F.D.R. 2019.


Partea a doua a F.E.S.T.-F.D.R.2019 se va desfășura între 3 și 11 noiembrie și propune o panoramă a spectacolului pe text de teatru românesc, lansând o provocare creatorilor de teatru, o inventariere relevantă a spectacolelor pe texte românești (inclusiv scenarii pentru teatru) realizate în ultimul an.
Selecționerul acestei ediții este Oana Borș, domnia sa inventariind numeroasele propuneri primite din partea teatrelor și companiilor care au participat la selecție. „Titlurile pe care le-a reținut pentru Secțiunea F.D.R. a F.E.S.T.-F.D.R.2019 reflectă interesul din ce în ce mai crescut al teatrelor și al publicului pentru noua dramaturgie românească, emergența unor nume noi în crearea de texte de teatru și, nu în ultimul rând, descoperirea de importante filoane dramatice în literatura și eseistica românească”, transmit organizatorii festivalului, prin intermediul unui comunicat mass-media.


Selecția modulului F.D.R. reunește următoarele titluri:
1. „Ilegitim”. Adaptare scenică de Adrian Sitaru, după un text colectiv creat de Adrian Sitaru și Alina Grigore. Regia: Adrian Sitaru. Teatrul Maghiar de Stat Cluj.
2. „Pentru o mai bună înțelegere”. Text și regie Mimi Brănescu. Teatrul Metropolis, București.
3. „Despre tandrețe” de Matei Vișniec. Regia Felix Alexa. Teatrul Dramaturgilor Români, București.
4. „Despre oameni și cartofi”. Text și regie Radu Afrim. Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sfântu Gheorghe.
5. „Taximetriști” de Bogdan Theodor Olteanu și Adrian Nicolae. Regia: Bogdan Theodor Olteanu. Teatrul Apollo 111.
6. „Experimentul P”. Text: Radu Dragomirescu. Scenariul și regia: Alexander Hausvater. Teatrul „Alexandru Davila”, Pitești.
7. „În umbra marelui plan”. Regia și dramaturgia: Catinca Drăgănescu. Compania Reactor, Cluj.
8. „Această Sonie”. Text și regie Lia Bugnar. Teatrul Luni de la Green Hours.
9. „În numele tatălui” de Elena Vlădăreanu. Regia Robert Bălan, Asociația Art No More
10. „Medeaʾs Boy”. Dramaturgia Ionuț Sociu și fragmente din „Medeea” de Euripide. Regia Andrei Măjeri. Teatrul Apollo 111.
11. „Feminin” de Elise Wilk. Regia: Eugen Jebeleanu. Teatrul Tineretului Piatra Neamț.
12. „50 de secunde” de Daniel Oltean. Regia: Eugen Gyemant. Teatrul Național București.
13. „Povești de dragoste la prima vedere” după Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Ana Blandiana. Regia: Tudor Lucanu. Teatrul Național Cluj.
14. „Jurnal de România. Timișoara”. Text și regie Carmen Vidu. Teatrul German de Stat Timișoara.
15. „Tatăl meu, preotul” de Gabriel Sandu. Regia Elena Morar. Teatrul Apollo 111.
16. „Timișoara. Capăt de linie” de Peca Ștefan. Regia Ana Mărgineanu. Teatrul Național Timișoara
17. „Cercurile încrederii” de Radu Popescu. Regia Mihaela Lichiardopol. Teatrul Național Timișoara.


Secțiunea F.E.S.T., cea care a debutat în luna iunie cu spectacolele în aer liber (outdoor), continuă, în luna noiembrie, cu F.E.S.T.- indoor. Astfel, în F.E.S.T.- indoor, la Festivalul European al Spectacolului Timișoara - Festival al Dramaturgiei Românești 2019, au fost invitate următoarele spectacole:
1. „Caesarean Section”,un spectacol de Jaroslaw Fret, Teatr ZAR (Polonia).
2. „Pansion Eden”, regia Arpad Schilling. ZKM Teatr (Croația).
3. „Pescărușul” de A. P. Cehov, regia Andrei Șerban. UNTEATRU, București.
4. „Legături primejdioase” de Christopher Hampton, după romanul cu același nume de Choderlos de Laclos, regia Cristi Juncu. Teatrul Mic, București.
5. „Cântăreața cheală” de Eugène Ionesco. Regia Radu Iacoban. Teatrul „Maria Filotti”, Brăila.
Festivalului European al Spectacolului Timișoara - Festival al Dramaturgiei Românești 2019 este un eveniment organizat de Teatrul Național din Timișoara, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, al Primăriei și al Consiliului Local al Municipiului Timișoara și al UNITER.
Programul complet al celei de-a XXIV-a ediții din Festivalul European al Spectacolului Timișoara - Festival al Dramaturgiei Românești 2019, 3-11 noiembrie, urmează să fie publicat în întregime în perioada care urmează.

Cornel Seracin
Foto: Adrian Pîclișan / T.N.Tm.